Step by step

Munkavállalás Angliában... Lépésről lépésre... A saját tapasztalataim tükrében igyekszem némi támpontot adni azoknak, akik Angliában tervezik a közeli vagy távolabbi jövőjüket, itt kívánnak munkát találni.

Ami leginkább meghatározza a lehetőségeinket, ha Angliában tervezünk új életet kezdeni, vagy akárcsak pénzt gyűjteni, az a nyelvtudás, az anyagi helyzet és a kapcsolatok, másodsorban a rátermettség és fizikai teherbírás. Az iskolai végzettséget nem véletlenül nem említettem, annak többnyire nincs jelentősége, legalábbis az azonnali elhelyezkedésnél.  Természetesen megfelelő nyelvtudás és bizonyos szakmák esetén  - mérnök, orvos, vagy akár pincér, stb. -  van esély a szakmában akár azonnal is elhelyezkedni, de célszerű a kezdetekben "bármit elvállalni", majd később amikor már gyökeret vertünk, tovább lépni.

A nyelvtudás ami leginkább meghatározza a lehetőségeinket, jó angol tudással  bátran célozzuk meg az olcsó vidéki városokat, ahol a szállás és megélhetés költsége jóval alacsonyabb, mint Londonban. Ha azonban nincs megfelelő nyelvtudásunk de van kitartásunk akkor se csüggedjünk, mert Londonban mindenki talál munkát, aki akar! Bármelyiket választjuk is, megfelelő indulótőkére mindenhol szükség van.

Angliában a lakhatás merőben eltér az otthon megszokottól, ezzel nem árt tisztában lenni... Aki épp kiérkezik, szobát bérelhet egy nagy házban, ahol többedmagával osztozik a közös helységeken, mosógépen, stb. Lakás vagy flat bérlésére nincs lehetősége, mert referenciához, jövedelemhez kötött, Londonban ráadásul horribilis összeg a több havi lakbért és kauciót egyösszegben letenni. Szobát találni Londonban nagyon könnyű, a nyelvtudás "csak" a költségekre van hatással. Ha valakinek jó angolja van, akkor nincs rászorulva a magyar landlordokra, vagy ügynökségekre, könnyen talál olcsóbb szobát a gumtreen, zoolpan, stb., vagy akár a kis üzletek kirakataiban. Londonban működnek magyar ügynökségek, (pl. Szállás London) ahol korrekt áron, szerződéssel bérelhetünk szobát, később akár házat is. Nyelvtudás és kapcsolatok nélkül - magyar landlordoktól (bérbeadó) - a hozzávetőleges árak: single szoba 100 - 130 font/hét, a dupla szoba 130 -150 font/hét, a nagy dupla szoba 170 és afölött... Az árak a rezsi költséget  és internet díját is magukban foglalják. A magyar privát landlordok és ügynökségek is jellemzően 1 hét rentet és 2 hét depozitot kérnek induláskor, azt követően heti fizetéssel. A gumtreen és társain található szobák alacsonyabb áron elérhetők, viszont jellemzően havi fizetéses, vagyis induláskor egy havi lakbér (rent) és egy havi kaució (depozit) szükséges. Induláskor általában 2 havi lakbérrel kell számolnunk, amit a magyar forintunkból kell finanszíroznuk, vagyis  800 - 1200 font körüli összeggel. Több fő együtt költözése esetén a költségek megoszlanak, minden szempontból előnyösebb ha nem egyedül indulunk neki Angliának. Ha gyenge az angolunk, nincs ismeretségünk, kapcsolatunk Angliában, akkor már otthonról célszerű különböző Facebook csoportokban (LION, HuNglia, stb.) érdeklődni, vagy akár a magyar ügynökségeknél szállást foglalni. A Szállás London-nál magyar alkalmazottakkal, magyar nyelven folyik az ügyintézés, áraik a magyar landlordok áraival megegyeznek, vagy alatta vannak és a szoba vagy lakás bérlésről szerződést kapunk. Induláskor 2 hét depozit szükséges, a bérleti díj fizetésének gyakoriságát mi választhatjuk ki, fizethetünk heti vagy havi rendszerben is. 

Londonban a szállás mellett jelentős kiadással jár a közlekedés is. A buszbérlet heti 20 font, a metró pedig zónáktól függően heti 40 font is lehet. Két hónappal számolva 160 - 320 font körüli összeg fejenként. Közlekedni vagy oysterrel vagy érintős bankkártyával tudunk. Oystert a legtöbb kis üzletben, metroállomásokon jegypénztárakban 5 fontért vásárolhatunk, és fel is tölthetjük. Buszos közlekedés esetén 1,50 az egy utazás költsége, azonban ha 1 órán belül átszállunk akkor nem von le újra, illetve napi 4,50-nél nem kell többet fizetnünk, bármennyit buszozunk. Bliccelni nem lehet és nem is érdemes... A repülőtérről Londonba való bejutáshoz az oyster nem használható, vagy transzfert kell intéznünk otthonról (HuNglia, LION facebook csoportban pl.) vagy a National Express járatára jegyet vásárolni, Megtehetjük a reptéren automatákból, jegypénztárakban, vagy akár a busz vezetőjénél is, készpénzzel vagy bankkártyával, kb. 12 font/fő összegért. Egyes repterekről vonattal is bejuthatunk Londonba. 

Amikor megérkezünk nélkülözhetetlen az angol simkártya... Bármelyik kis vagy nagy üzletben 1 fontért vásárolhatunk simkártyát és feltöltőkártyát is. 10 fonttal feltöltve már vásárolhatunk havi csomagokat, ami beszélgetést és internetet is tartalmaz. A szolgáltatókat összehasonlítva a számunkra legmegfelelőbbet válasszuk, a weboldalt még otthonról megnézhetjük, hogy melyik szolgáltató a legkedvezőbb számunkra. (Lebara, Vodafone, Giff Gaff, stb) A feltöltés történhet a későbbiekben interneten vagy ATM automatáknál. A közlekedéshez nagy segítség ha van internet a telefonunkon, mert pl. a Google Map segítségével bárhová probléma nélkül eljuthatunk, ami tapasztalatom szerint a legkönnyebben használható program. Nyelvtudás hiányában vagy minimális angolunkkal pedig szinte nélkülözhetetlen, ha eltévedünk, vagy bárhol nem boldogulunk a hangfelismerő fordító programot tanuljuk meg "profin" használni.

Miután már rendelkezünk szállással, oysterrel és angol sim kártyával, a következő lépés az NI interjúra bejelentkezni, ami a munkavállalás feltétele. A tapasztalatok szerint sokszor 15 - 20 percbe telik mire felveszik, de előfordulhat félórás, vagy akár egy órás várakozás is, ezért célszerű a telefont kihangosítani és türelmesen kivárni, míg beleszólnak. Saját érdekünk, hogy minél előbb felhívjuk a Job Centert, mert annál hamarabb érkezik meg a levél, amivel munkába állhatunk.  A telefonos regisztrációról pár napon belül megkapjuk a levelet, benne az interjú helyével és dátumával, és ez a levél már elegendő a munkába álláshoz is. Az NI igényléshez kérjük angolul jól beszélő ismerős segítségét, ha magunk nem beszéljük megfelelően a nyelvet, ez esetben az interjúra is vigyük magunkkal, hogy segítsen tolmácsolni. Egyes ügynökségek, cégek akkor is alkalmaznak, ha még nincs NI számunk, türelmi időt adnak a beszerzésére.

A munkábaállás következő feltétele az angol bankszámla. A nagy bankok mint a Barclays, Lloyds, stb. számtalan feltételhez kötik a számlanyitást, azoban vannak online bankok, ahol egy személyi igazolvánnyal és egy video készítésére alkalmas telefonnal lehet számlát nyitni. Pl. Monese, Monzo, stb. A munkakereséskor arra is térjünk ki, hogy az adott cég vagy ügynökség elfogadja-e a mobilbankok számláit, mert a nagy bankoknál legtöbbször esélytelenek az újonnan érkezők: NI levél, lakásszerződés, útlevél, saját névre érkező telefon vagy rezsi számla, munkáltatói nyilatkozat, stb., amit kérnek. (Saját tapasztalat: A Lloyds Bank Wood Greeni fiókja például online számlanyitást követően azonnal megnyitotta a számlát, ha NI interjúra szóló levéllel, munkáltatói nyilatkozattal és lakásszerződéssel rendelkezünk, Ők nem kértek rezsi vagy telefonszámlát, mint a Barclays Bank Wood Greeni fiókja. (Szállás London szerződést a Lloyds elfogadta, a Barclays nem) A feltételek valószínűleg nem csak bankonként, de akár adott bankon belül fiókonként is változhatnak. A Domino's pl. elfogadja az online bankszámlát is, a Nando's nem. (Azok az üzletek amelyeknél mi dolgozunk) Egyes ügynökségek, cégek ahogy az NI számnál, úgy a bankszszámlánál is rugalmasak, elfogadják ha egy ismerősünk bankszámla adatait adjuk meg, vagy a fizetést a könyvelőségről, kifizetési cheque formájában kapjuk meg, amiért 5 fontot kell fizetni. Kezdetben célszerű online bankot nyitni, s a kártya 1 -2 napon belül megérkezik.

Ha megérkeztünk, transzferrel vagy helyi közlekedési eszközzel bejutottunk a városba, vásároltunk telefonkártyát, és a szállást is elfoglaltuk, jöhet a munkakeresés. Mindenkit óva intek a "lehúzós" ügynökségektől vagy "fejvadászoktól" akik fizetség ellenében segítenek munkát, szállást találni! Felesleges pénzkidobás és tudomásom szerint törvénytelen is. Attól függően, hogy milyen elképzeléseink vannak, milyen kezdő tőkével indultunk el, van időnk válogatni a lehetőségek között. Ha valaki angoltudás nélkül, esetleg kevesebb pénzzel indult neki Angliának, a Calibre ügynökségnél azonnal munkába tud állni, és a második héten már a zsebében vagy a számláján van az első heti fizetés, ami a túlélés záloga. 

Ha sikerült elhelyezkednünk, az NI interjún is túl vagyunk, és bankszámlánk illetve szobabérlésről szerződésünk is van, akkor célszerű a lakóhelyünkhöz legközelebbi GP -hez (háziorvos) beregisztrálni. A regisztráció tapasztalataim szerint nem csak az otthonitől tér el, de különbség van a londoni és vidéki procedúra között is. Vidéken egyszerűbb, Londonban azonban - vagy csak nekem nem volt szerencsém - az előzetes időpont foglalás után több kritériumnak megfelelve lehetséges a regisztráció. Szükség van 2 db iratra (szerződés vagy levél) amely 1 hónapnál nem régebbi keltezésű és a nevünket és címünket is tartalmazza, továbbá útlevélre vagy személyi igazolványra és az NI levélre. Ha már van angol jogosítványunk az nagymértékben megkönnyíti a helyzetet, mert azon a nevünk és címünk is szerepel.

Ha tehát nagyon gyorsan szeretnénk elhelyezkedni, és a második héten már jövedelemhez is jutni, akkor a Calibre ügynökséget ajánlom.  A Calibre International egy londoni székhelyű állásközvetítő cég (11 Charing Cross Road, WC2H 0EP), amely különböző vendéglátói és takarítói állásokra közvetít. A munkahelyek helyszínét négy illetve öt csillagos szállodák képezik (alkalomadtán irodaházak), London 1-es és 2-es körzetében (zónájában). Legyen kezdő vagy tökéletes az angolunk, mindenki számára tudnak állást találni. A fizetések 7,83 font/órától kezdődnek, hoteltől függ a növekedés időpontja és mértéke. A fizetés hetente van, minden pénteken, az előző héten ledolgozott órákért kapjuk a fizetést. A felmondási idő 1 hét. Bizonyos munkahelyen napi egy ingyen étkezést is biztosítanak, illetve évi 28 fizetett szabadnapra vagyunk jogosultak. Az ügyfélszolgálat több nyelven zajlik, így ha bármilyen kérdés merül fel, azt a 02078392233-as telefonszámon kell jelezni, vagy a reception2@calibreinternational.co.uk levelező címen. Magyar, román segítségért Tündét kell keresni. Fontos a jó hozzáállás és a megbízhatóság. Munkaruháról magunknak kell gondoskodni, fekete póló, nadrág, cipő a takarításhoz és munkavédelmi bakancs is szükséges a konyhai munkához.

A felvételi eljárás az online regisztrációval kezdődik, amelyet már otthon elvégezhetünk az alábbi linken:

Az ügynökségen is vannak számítógépek, az online regisztrációt ott is elvégezhetjük, ha otthon vagy ismerősnél nincs rá lehetőségünk, szabad kapacitás esetén az ügynökség magyar alkalmazottjai is segítséget nyújtanak. Ha van ismerősünk aki jól beszél angolul, magunkkal vihetjük és segíthet a felvételi folyamat vagyis az online regisztráció és az azt követő interjú során. Teszt nincs! 

Az ügynükségen elérhető munkakörök:


További munkalehetőségek minimális angollal:

Domino's Pizza:     

Országos hálózat Angliában, rengeteg magyar alkalmazottal. Minimális angol tudásal is nagy eséllyel eltudunk helyezkedni driverként minden olyan üzletben ahol van legalább egy magyar futár. Online bankszámlával és NI interjúra szóló levéllel már alkalmaz a cég, azonban angol jogosítványra és CBT-re is szükség van. A magyar jogosítványt 50 fontért, 1-2 hét alatt lecserélhetjük angolra, a postákon kapható nyomtatvány kitöltésével, majd 100 font körüli összegért online regisztrálva a CBT -t egy napos tanfolyam keretében megszerezhetjük. Ha nincs magyar jogosítványunk, akkor ideiglenes jogosítványt válthatunk ki ugyanazon a nyomtatványon, hasonló összeg ellenében. A CBT tanfolyam alapkritériuma az angol jogosítvány és a rendszám leolvasás, így az angol ábécét és a számokat tudni kell. Egy most érvénybe lépett jogszabály alapján a jogosítványt is azonnal elveszik, ha közúti ellenőrzéskor 20,5 méterről valaki nem képes a rendszámot leolvasni. A számok ismerete a munkakörhöz is elengedhetetlen, mert a customer sokszor kérdezi meg, hogy mennyit fizet. Motoros futárként tehát nagy valószínűséggel eltudunk helyezkedni minimális angollal is, azonban mivel havi fizetés van, és a jogosítvány csere is 1 - 2 hét, a két havi lakbérrel és közlekedés költségével, egyéb kiadásokkal számolni kell.  Jelentkezni személyesen a storeban, vagy online lehet. A cégnek saját CV-je van, azt kell kitöltenünk. A minimálbéres jövedelem (havi 1000 - 1300 font) mellett 4 óránként egy personal pizza ingyenes, minden mást féláron vásárolhatunk, napi 5 -10 font tip (jatt) és 25 penny delivery bónuszt is kapunk (havi 80 - 100 font). A felszerelést a munkáltató adja. (motor, sisak, motoros ruha, póló. A cipőt kell magunknak megvásárolni. Egyes shopokban kerékpáros driverként azonnal eltudunk helyezkedni, jogosítvány és CBT nem szükséges. Vidéken sok helyen saját személygépkocsira van szükség, ezért az újonnan érkezőknek nagy valószínűséggel London jöhet szóba. Driverként akár full time (teljes munkaidős),  akár part time (részmunkaidős) állásokra is van esélyünk.

Alapfokú angollal már nem csak driver de insider munkakör is nagy eséllyel pár napon belül található valamelyik shopban. 

Társalgási szintű angollal manager munkakör is megcélozható, a shift manager munkakör pl. insiderből pár hónap alatt elérhető. (ranglétra: shift, assistant, shop manager)


Szállodák:

Sopwell House:   Jelentkezés az alábbi linken CV (önéletrajz) csatolásával. Minimális angollal, a housekeeping és kitchen porter állásokat javaslom megpróbálni. Az állásinterjúra egy angolul jól beszélő ismerős kísérjen el, aki segít a fordításban. Alapszintű angollal valószínűleg minden meghirdetett munkakörre van esélyünk.

A szálloda kb. 200 font/fő díjért biztosít kis zuhanyzós szobát a dolgozóinak, (pároknak, barátoknak, ismerősöknek) amit a munkabérből utólag von le. Ha valakinek nincs 500 ezer forint induló tőkéje, de mégis szeretne kijönni, annak javaslom ezt a lehetőséget. Még az otthoni tervezés szakaszában hívjuk fel a hotelt (kérjünk meg valakit), és egyeztessünk, a nyelvtudás szükségességéről. A Hotel Londonhoz közel (fölötte), St Albansban  található.

Utazás előtt - ha már tudjuk milyen munkát szeretnénk megcélozni, a munkakör gyakran használt szavait tanuljuk meg,  hogy ha pl. teszthez kötött a felvétel akkor azt sikeresen tudjuk megírni. Bármilyen munkára jelentkezünk Angliában, minimális angolra mindenhol szükség van.

Elérhetőségek: 

Sopwell House, Cottonmill Lane, St Albans, Hertfordshire AL1 2HQ

                     T: 01727 864477
                     F: 01727 220820
                     E: enquiries@sopwellhouse.co.uk

Betölthető munkakörök és további információ a linken.


International Jobs and Consulting S.C.I.J.C.  JOBS S.R.L.

(A képre kattintva nagyméretben látható)

Bentlakásos vagyis live in ajánlataik vannak. Főként gyerekfelügyelőket (mother's helpeket) és házvezetőnőket keresnek. Teljes ellátás biztosított ( saját szoba + étkezés). Nem túl gyakran de vannak ajánlataik párok részére is. Ilyen esetben a pár férfi tagja kerti-házkörüli, gondnoki munkákat kell végezzen. Szolgálati autó biztosított ( fontos, hogy legalább egyiküknek legyen B kategóriás jogosítványa) és a pár szabadidejében is használhatja az autót. Az esetek 98%-ban külön lakást kap a pár, a család birtokán. A szállásra semmit nem kell fizetni. Ritkábban de van még ajánlatuk idősgondozásban, kertész, vagy groom (lovász) pozicíóba, szintén bentlakással. Az alapszintű angol elvárás. Amennyiben valaki inkább nyelvet akar tanulni annak, tudnak au pair munkákat biztosítani. Ebben az esetben a heti fizetés zsebpénz 90-max 150 font körül van. Heti munkaprogram 25-30 óra. Szállás és étkezés itt is biztosítva van.


A Quadrant Recruitment azonnali kezdéssel keres felszolgálókat, London központjában található éttermekbe és munkavállalókat építési területek, kórházak es hotelek takarítására.

Kezdő bérezés: £8 / óra

- Rugalmas munkaidő
- Fizetett szabadság
- Munkahelyen biztosított étkezés
- Heti fizetés
- Bejelentett munkaviszony
- Előrelépési lehetőség

Részletek: 

Várnai Eszter  07719422447-es telefonszámon, eszter@quadrantrecruitment.london 

Anisa Tabus a 07392311072-telefonszámon, anisa@quadrantrecruitment.london 

Személyesen kereshető az irodában Várnai Eszter vagy Anisa Tabus hétfőtől-péntekig reggel 9-től délután 5-ig.

Cím:  39 Dover Street Mayfair, W1S 4NN, 3rd Floor


Munkalehetőségek társalgási szintű angollal:

BlueBird Care  Kent

Ami várja a gondozókat:
2 hónap ingyen szállás
6 hónap után ajándék autó
1 év után ápolói oklevél
Családias csapat
Angliai beilleszkedés és letelepedés segítése (NI szám, banszámla...stb)


Elvárások:
Társalgási szintű angol tudás
1 évnél régebben szerzett jogosítvány (a gondozók a kliensek közt autóval közlekednek)
Empatikus hozzáállás


Jelentkezés Önéletrajzzal a georgina.gulyas@optavita.hu vagy zoltan.radai@optavita.hu e-mail címeken
Részletes állásleírás: https://www.optavita.hu/job/apolo-gondozo-angol-munka/


Magyar üzletek, éttermek, szórakozás, kultúra Londonban:

Magyar boltok:

Paprika  Store 

London 50 Grand Parade Green Lanes N4 1AG

London 40B Heath Road Twickenham TW1 4BZ 

Hungarian Flavors 

London  660 High Road  N12 0NL 

Foodex

London Unit 3, Bay 3, Martinbridge Trading Estate 240-242 Lincoln Road, Enfield, EN1 1SP

Magyar termékek kaphatók: 


Palmers Green , 37 Green Lanes, London N13 4TN 

Hendon Central, 43-45 Watford Way, London NW4 3JH

Harrow Rd, Wembley HA9 6PG


Magyar étterem:

The Rosemary Organic Hungaryan Restaurant  London  178 New Cross Road  SE14 5AA 


Kézműves kerámia:

Online áruház

Szent István Ház

London  62 Little Ealing Lane  W5 4EH 


Londonfalva

London  The Clapham Grand | SW11 1TT 

Londoni Magyar buliMagyar üzletek, éttermek, szórakozás, kultúra angliában (vidék):

Cukrász 
76. Essex Avenue Sudbury, Suffolk CO10 1WQ 

London, 2018. szeptember 30.
Judy Tailor