Orosz Bernadett - Partizán interjú vs. komment háború... by T.N.Z.

2021.02.10

Egy mondat, ami először eszembe jut: mélységes döbbenet, hogy milyen mélyen és kritikán aluli a kommunikációs képessége ma az embereknek. Ebben az esetben (is) -1-es, ha lenne ilyen minősítés. De sajnos nincs. 

Amire legelőször is nyomatékosan felhívom MINDENKI figyelmét! A bántalmazás MINDEN formáját mélységesen elítélem és megvetem. Ha valaki erőszakot követ el, legyen ez testi, lelki, vagy VERBÁLIS, meg kell büntetni! Ezt ebben a témában muszáj leszögeznem, mert azt látom, hogy ma M.o.-on ebben a témában két csoport létezik. Nárcisztikusok és bántalmazottak. Hát ez elég gáz. Viszont van egy harmadik is, akik kiegyensúlyozottan, boldog kapcsolatban élnek. Sokan vannak, higgyétek el. És ebben a halmazban vannak olyanok is, akik gondolkoznak. Akik szeretnek utána járni dolgoknak, megtudni az igazat. Na ők vannak egyre többen. Hál Istennek! 

A média veszélyes fegyver, jól kell tudni használni, mert egyben kétélű fegyver is lehet. Példaképpé az válhat, aki hiteles, tényekre hivatkozik, őszinte és ismeri azt a szót, hogy alázat az embertársaink iránt. Aki a tettével mutat irányt és nem a kilökött szavakkal. Ettől lesz hiteles és követhető. 

 Érdekes volt elemezni az elmúlt napokban ezt a sztorit. Mindent, ahogy tálalva volt. De még érdekesebb volt elemezni a hozzászólásokat, mert, - mit mondhatnék, hogy szépen fejezzem ki magam - igencsak elszabadultak az indulatok... De ezt majd később... Térjünk vissza a riportra: 

 Mert megfogalmazódott bennem egy kérdés mar a felvezető mondatok után, hogy mi lehet a célja egy nagyon intenzív gyűlölet keltő, az érzelmekre alapozó és a médiát megint most felhasználó interjúnak? 

Persze az ilyen interjúkat imádja a Net népe, lehet min csámcsogni, sokadszorra hallani az intim részleteket, szörnyülködni, de mégis élvezettel inni minden egyes szót. Mert ez már úgy kell mindenkinek, mint a drogosnak a napi heroin. Hogy aztán dühtől ködös fejjel, önmagából kifordulva kommenteljen. Mert joga van ehhez. Ítélni, gyalázni, fenyegetni... Úgy, hogy kérdés nélkül lecsusszan minden infó slukk nélkül. Mert hát benne van a Médiában. Ez így akkor, igaz. És most annyira örülök, hogy tényleg minden fent van a neten. Minden nyilatkozat, riport, beszélgetések, női cseverészések. Köszönöm Média! 

 A szóban forgó riport a Partizán oldalán jelent meg múlthét szombaton. A beszélgetés fonala az ügy elemzése, a testi-lelki-mentális sérülések újra felidézése és az ügy pillanatnyi állására volt kihegyezve... 

Az interjú bevezető részében elhangozott egy mondat, amire felkaptam a fejem. Még mindig veszélyben van az élete! " .Mert az elkövető - ( javítsunk : gyanúsított ) nagy különbség!!! Ugye nem kell magyarázni, hogy miért... minden eszközt bevet, hogy megakadályozza a hatósági, vagy bírósági eljárások folyását () , erről mesélnél egy kicsit? " hangzott el a kérdés.......... - és nincs konkrét válasz! De szó esik a lúgos orvos esetéről, a bántalmazott nőkről, mindenkiről, csak a konkrét kérdésre nincs válasz. Brilliáns! .. egy tényként kezelt mondat hangzott el, a mai napig veszélyben van Az élete. Tudjuk, hogy nincs, de kit érdekel? Kellett ez a mondat, mert így drámaibb. Megalapozza a következő gondolatsort. Hiszen az elsődleges cél a hangulatkeltés.... És rögtön szóba kerül, amiért tulajdonképpen ennek a riportnak most kellett megszületnie. Hamarosan megkezdődik a becsületsértési per, amit a gyanúsított indított. Hamarabb, mint a bántalmazás nyomozásának lezárása. ... nem tudják lezárni, mert annyi ellentmondás van, ami mellett nem lehet egyszerűen elmenni, vagy félrenézni a nagy nyilvánosság ellenére sem. Ez van, ez tény. 

 A média és a tömegpszichózis rossz párosítás. Hogy ez mennyire igaz, ajánlom mindenkinek Christian Heermann: A Scotland yard titkaiból című könyvét olvasásra, ahol megtörtént eseteket dolgoz fel. Ebben található egy igen érdekes és sajnálatos bűnügy, ahol egy köztiszteletben álló család hölgytagját ölték meg. A sajtó által keltett közhangulat nyomására, félinformációk, hevenyészett vizsgálat után, egy rossz időben rossz helyen lévő embert ítéltek el és végeztek ki. Évekkel később vették elő újra az aktáját és kezdtek el alaposan nyomozni az ügyben, ahol kiderült, a férfinak köze nem volt a gyilkossághoz. Tényleg mindegy kit ítélnek el???? Menjen a " könyörgöm akasszuk fel?" Ez a cél???? Miért most??? 

Az a bizonyos este... ehhez visszatérnék arra a mondatomra, amit az elején írtam: A média veszélyes fegyver, jól kell tudni használni, mert egyben kétélű fegyver is lehet. Manapság minden fent van a világhálón. Minden riport, nyilatkozat, csajos beszélgetések .

Hogy miért említem ezt? Mert találtam olyan allításokat, ami egy bizonyos esemény történése kapcsán, kétféleképpen hangzik el. Mégpedig mindkettő a riportalany szájából. Ugyanaz a riportalany. Az ominózus mondat pedig, ami zavar, de nagyon. Az egyik riportban a riportalany azt nyilatkozta hogy amikor a gyanúsított rátörte az ajtót, eközben ő aludt és álmában kezdte el ütni őt. Nos, a 2020. Március 11.--én leadott Szerelemcsütörtök adásában ott másképp hangzott el. Pontosan, pedig úgy, hogy hallotta, hogy a gyanúsított be akart menni, aztán betörte az ajtót és kiabálni kezdett vele, hogy azért, mert lejáratta a katonatársai előtt, megöli. ... Most álmában támadt rá, vagy ébren volt. Egyébként, megjegyzem ez nem az egyetlen, mert ebben az adásban hangzik el az is, hogy a bántalmazás előtt, az egyik katonatárs és felesége felajánlotta a hölgynek, hogy aludjon az ő szobájukba. Ez megint elgondolkodtató számomra: Az egyik, hogy végtelenül tisztességtelen azt állítani, hogy nem segítettek neki az ott lévő katonák, mint ahogy ezt nyilatkozta a szombati adásban . A következő pedig, ha előtte már bántalmazta a gyanúsított, mert szó esik itt erről is, miért nem fogadta el a felajánlott segítséget és miért megy vissza a szobába??? ... Nem én találtam ki, meglehet nézni Youtube-n.

Az egyik állítás, a legújabb: Orosz Bernadett: Ha engem nem védenek meg, akkor másokat hogyan? A régebbi verzió: Orosz Betnadett elmondja a valóságot, a bántalmazásról a Szerelemcsütörtök adásában. Youtube-n mindkettő. Nézzetek utána! 

 Itt is találtam pár ellentmondást, de ugye most nem az ismerkedés volt a fővonal...legközelebb.. 

A következő és részemről az utolsó ellentmondás amit kiemelnék- igazából nem ez a vonala a mondani valómnak- , de nem tudok szó nélkül elmenni mellette.. Azok a bizonyos hámsérülések... Nos amit a riportalany önként megemlített , hogy a gyanúsítottan nem voltak hámsérülések, nem is lehetett, mert zselés körme van. Ezzel ki is iktatott egy olyan kérdést, ami egyébként zavaró ebben a történetben, de tény. A hámsérülésekre irányuló konkrét kérdések az a gyanúsított öklére, bütykeire vonatkozik... Nos, ott sincsenek. Ez is tény!!! Azt gondolom nem szorul külön magyarázatra. Ez egy kis szemléltetés volt, hogy miért nem zárult még le az ügy, ami most megint elő lett kaparva a média és az internet népe számára. 

 És itt térjünk vissza, miért van szükség arra, hogy újra lincshangulatot generáljon és minden médiában újra téma legyen, pont most?

Elnézve a riporternőt, az indulatait ( megértem, én is így éreznék, ha egy számomra elkötelezett ügy mellett állnék ki) a riportalany mindenképp elérte a célját nála. Teret engedett a gyűlöletkeltésnek, a haragnak, az indulatoknak. Mindenki hibás: Az orvosok, akik ellátták, a katonatársak, akik egyébként felajánlották a segítséget, a nyomozók, a hatóságok, a rendszer, mindenki. És ez bosszúért kiált. Pont most, amikor a becsületsértési per következik. 

A riport jól sikerült, elérte célját. Felháborító, szívfacsaró, tragikus és itt van egy szörnyeteg, akit megint lehet utálni, gyűlölni, köpködni. Bravó, tökéletes munka! 

 És akkor most jöjjenek a hozzászólások, ami megérdemelne egy külön pszichológiai tanulmányt. Ezeknek a kommenteléseknek rendkívül fontos szerepe van. Miért? Mert ezeket a kommenteket nemcsak a laikus nézők, hallgatók olvassák, hanem pl. a vizsgálatot folytató nyomozók, ügyvédek, bírók is. Nem direkt, nem szándékosan, de a felkapott ügy miatt a média miatt, nem tudják kikerülni. Pedig nekik fontos a pártatlanság. És ezért minden elismerésem, hogy becsülettel nyomoznak, hogy végre kiderüljön az igazság. Amerikában, a nagy média figyelmet kapott ügyek bírósági tárgyalásán, viselkedéselemzőket ültetnek be a tárgyalásra, akiknek az a feladatuk, hogy a per alatt figyeljék és elemezzék a bírók pártatlanságát, érzelem mentességét. Ez nagyon fontos. Fontos, hogy ne a tömegre generált érzelmi hangulat alapján folytassák le a tárgyalást. 

Az első, ami végtelenül felháborít és ledöbbent az a féktelen gyűlölet, az az ocsmány kommunikáció, az önmagából kifordult emberek empátia név alatt futó szadista megjegyzései.

Két tábor alakult ki. Helyesebben, két ítélet született: Az egyik, az önmagát mindenre feljogosultnak érző empaták, önkéntes, vagy az élet iskolájában tanult pszichológusok, fanatikusok, nárcisztikus elemzők, önkéntes igazságügyi orvosszakértők, ugyancsak a neten tanult jogászok, bírók, aktivisták és trollok. 

A másik oldal pedig, a gondolkozók. Vagy azok, akiknek negatív személyes tapasztalatai vannak-voltak a riportalannyal. Ők a kiközösítettek, a nárcisztikus pszichopaták, a haverok, az új barátnők, az áldozathibáztatók, a trollok ( itt is vannak) egyszóval a gonoszak.   

És ettől a ponttól lesz igazán érdekes a történet. Mindenki nyomon tudja követni azt , amit írok. Ott van feketén-fehéren a Partizán oldalán a riport alatt. 

Az erősen a sajnálatra és a bántalmazást igen hatásosan előadó riport hatására jöttek is a kommentek. Tény: Valaki nagyon csúnyán megverte a riportalanyt. Ez nem kérdés, nem vita tárgya. Valakinek ezért felelnie kell. A bűnösnek. 

 Szóval érkeztek az együttérző hozzászólások, attól függően, hogy ki milyen heves vérmérséklettel, vagy önkontrollal rendelkezik. 

A hangulat kialakításában ilyenkor rendkívül fontos szerepe van az úgynevezett trolloknak, vagy az álprofilt használó felhasználóknak. Az ez alatt futó kommentek irányítják ugyanis a hangulatot, tudják fokozni a gyűlöletet, a lincshangulatot, a kommentek aktivitását. Mert azt sugallja, hogy szabad. Nézd, ez itt leírta, hogy ölné meg, akkor én is leírom , hogy hogyan kínoznám meg ezt a szadista állatot... És elszabadulnak az indulatok.

És jönnek az egyre undorítóbb, egymást hergelő hozzászólások. Jönnek persze olyan kommentek is, ahol van pár kellemetlen kérdés, ahol vannak kételyek. Az ilyen kommentelőket gyorsan szétszedik a trollok, barátok, mert senkinek ne legyen kétsége, hogy folyamatosan figyelik, milyen irányban halad a gyűlöletkeltés. És abban a pillanatban közbelépnek, ha számukra nem megfelelő komment jön. Nem a troll kiléte a fontos, hiszen bárki, annyi Fb profilt csinál, amennyit szeretne, legális, hanem az, hogy mit kommunikál, hogyan kommunikál, mi az információ tartalma a mondanivalójának. Ez egy nagyon lényeges dolog. 

És itt lép be a tömegpszichózis , ami eddig remekül működött. Egyre jobban elszabadulnak az indulatok, egymást hergelve, bíztatva, a bizonytalanokat legyalázva, ha nincs érv, akkor személyeskedésbe átcsapva lehülyézve, pszichopatának kikiáltva és utána egymást megdicsérve büszkén állnak ki az empatikus jó érzésű emberek , a szent ügy zászlaja alatt. 

Emberek! Normálisak vagytok??? Ennyire lehet benneteket irányítani? 

Amiért különleges és számomra érdekes azonban ez a poszt. Nem várt esemény történt. Nagyon sokat elemeztem. Hatás-ellenhatás... Beszéltem a trollokról. Mindenhol vannak, itt is volt sok. Igaz az Empaták táborában jóval több, jajj, nagyon sok. De a gondolkozók táborában is volt pár. Egy azonban kiverte a biztosítékot, káoszt, zavart okozott a már-már jól működő rendszerben. Ez pedig az a link megosztása volt több hozzászólás alatt, amiben Judy Taylor oknyomozó riportja található. Ismétlem oknyomozó. Semmi mást nem csinált, csak azt, amit én. Megnézte a riportalany nyilvános bejegyzéseit, hozzászólásait, szóval, amit a világhálón a riportalany tett közzé. Rendszerezte, elemezte és bizony egy olyan hiteles dokumentáció lett, amit nem lehet cáfolni. És ez nem illik bele abba az Image-be, amit a riportalany felépített a riportban magáról. 

 Elemeztem, hogy hova, miért rakták azt a linket és találtam egy úgynevezett algoritmust. Pontosan azokhoz a hozzászólásokhoz volt berakva, ahol minősíthetetlen, a kegyetlenség és ocsmány kommunikáció fogalmát kimerítve fejezték ki együttérzésüket az empaták. Vagy oda, ahol jelezték, érdekelné őket a másik fél története is.

Elgondolkodtató és üzenetet hordoz, ami a válaszreakciókból ki is derült. És egyben egy nagyon fontos és súlyos problémára hívja fel a figyelmet. Ez pedig a gondolkodás hiánya. Egy nagyon érdekes kísérletet végeztek, szerintem sokan ismerik a sztorit, de azért leírom. Egy szobában , ha jól emlékszem 5-6 ( nem a szám a fontos) csimpánzt tettek be, a szoba közepén pedig egy létra állt, aminek a tetején banán volt. Persze rögtön mindegyik elindult a banánért, azonban amikor hozzáértek hideg víz zúdult a fejükre. Így pár nap alatt megtanulták, hogy a banánhoz nem nyúlnak. Aztán egy hét után naponta kicseréltek egy csimpánzt. Persze az új rögtön megindult a létra tetejére, de a régi társak azonnal leráncigálták. Így az új is megtanulta, hogy nem mehet fel. De fogalma sem volt, hogy miért. Ez így történt aztán minden egyes cserénél. Eljött az idő, amikor az utolsó csimpánz is kikerült a szobából és helyette egy új érkezett. Természetesen megindult a banán felé, de a társai ebben megakadályozták, bár fogalmuk sem volt, miért a tilalom. Csak azt tudták, nem szabad, mert a társaik visszahúzták, megfenyítették . Hogy miért említem meg ezt a történetet? Mert hasonló történt itt is. Aki nem az itt felállított " értékrend" szerint cselekedett ( gondolkodott) , büntetésben részesült. Az embertársai, az empaták, az együttérzők kegyetlenül bántalmazták verbálisan, a bántalmazottak érdekében. Fura ugye? De ettől még igaz. 

 A belinkelt posztok alá előbb- utóbb jöttek az ellenkommentek a másik oldal trolljaitól. Viszont nagyon érdekes reakciók voltak azoktól, akikhez ez a link bekerült.

Volt olyan kommentelő, akinek fogalma sem volt, hogy miért kell ezt csinálni, de kommentelt, mert mások is ezt tették. Nézzetek utána, nyilvános. Viszont akadt, akit érdekelt, aki elolvasta, akinek a válaszából kiderült, hogy már nem tudja mit higgyen és teljesen összezavarodva válaszolt. Pl. Nem tudom kinek a hibája, de valaki nagyon csúnyán elverte. Vagy, nem az enyém, a rendszer a hibás. Vagy én nem ismerem a történetet... Mi kellett hozzá, hogy önmagából kifordult ember, visszaváltozzon gondolkodó emberré? ( kevés még mindig, de már elindult valami) Hát ez. Egy MÁSIK INFORMÁCIÓ. És pontosan ez volt az a pont, amikor a riportalany úgy érezte, közbe kell avatkoznia. 

Mert rombolják a riportban gondosan felépített Image-t. A trollok már ide kevesek voltak. Ráadásul volt pár kommentelő, akiknek saját gondolataik voltak és le is írták. Ez veszélyes az "empaták" számára. 

És megkezdődött a háború. A totális megsemmisítése mindenkinek, aki másképp gondolkozik, másképp vélekedik és ezt szavakba is önti. 

Mindig azt vallom, a harag, a düh, nem jó tanácsadó. Mert, ha nem önmagunkat adjuk, ilyen érzelmi állapotban sokat lehet hibázni. Ilyen érzelmi állapotban nem tudjuk fenntartani azt a képet, amit igyekszünk kialakítani és megmutatni másoknak magunkról. 

 A kommunikációban a legfontosabb szabály, hogy maradj mindig tiszta. Tudom egy kicsit érthetetlen, de így igaz. Egy vitában csakis akkor lehet valaki hiteles, ha a tárgynál maradva, tényeket, érveket említ meg, tisztelve vitapartnerét.A legynagyobb hiba és a BUKÁS jele, hogy ha valaki, amikor már mindenből kifogyott, el kezd személyesedni . Olyan információval támad, ami a vita partnere privát életével kapcsolatos. Aminek már semmi köze a tárgyhoz. Ez azt jelenti, hogy ha már csak így tud valaki "visszavágni" , vesztett. 

Nos, itt is megtörtént az elképzelhetetlen, a riportalany is beleállt a vitába. Szorgalmasan kommentelt, lájkolt, megköszönt, ahogy illik, az Image-hez. Aztán eljutott a trollhoz, ahol a legfontosabb kommunikációs alapelvet félredobva, hosszan ecsetelte, ki is Judy Taylor. De nem ez volt a legrosszabb... számára... Megtörtént az, amit az előbb említettem. Kifogyva az érvekből, keményen beleállt egy hölgybe, aki egyébként teljesen logikusan, tényekre hivatkozva kommentelt. Átment személyeskedésbe, kritizálva a hölgy életét, tudását, alakját. HOPPÁ!!! Ami egyébként zseniális volt, az a válasz! Mindenkinek ajánlom. És a legynagyobb tiszteletem a hölgynek!

De volt más is, ahol megemlítette, hogy a cikk írója, "csak Pizzafutár. Nos azt gondolom, hogy a riportalany nem is tudja, mekkora kárt okozott saját magának.

 Megpróbálom elmagyarázni. Egy közszereplő ( lássuk be az) nem mehet bele komment vitákba. Nem gyűlölködhet, nem személyeskedhet, nem kritizálhat embereket sem a munkájuk, sem az alakjuk, sem az iskolai végzettségük alapján. Sehogy! Tilos! Etikátlan! Szar ügy, de ez van. Ezzel jár a közszereplés. Hogy miért volt óriási hiba ? Mert a riportalany az ügyével kapcsolatosan képvisel egy eszmét. Bántalmazottak segítését, támogatását, prevenciót, rehabilitációt, útmutatást. Ahol a legfontosabb érték a bizalom, a megértés és nagyon fontos! AZ EMBEREK IRÁNTI ALÁZAT!!! A riportalany még csak nem is érezte, hogy a dühös válaszainak milyen üzenete van az emberek felé. Leírom nektek: Az, aki nem ért velem egyet, nem sajnál, nem támogat, nem tudom meggyőzni szép szóval, vagy nem széppel, az ellenségem. Akit nyilvánosan megszégyenítek, szemére vetem a segítségemet, rávilágítok az érzékeny pontjára és megalázom. Lenézem az egyszerű munkásembereket, pizza futárokat, aki kövér, vagy kevésbé sikeres. Jól figyelj! Benne van a kommentbe! Keress rá! feltételezzük ebből kiindulva, hogy nem csak őket. De ez is elég lenne. 

Egy hiteles és követhető közszereplő NEM megy bele kommentháborúba. Nem bizonygatja az igazát. Mert aki hiteles, annak nem kell. Annak a tettei beszélnek. Annak rendben van a lelke, a céljaira fókuszál, nem beszél feleslegesen, nem magyarázkodik, hanem cselekszik. Utat mutat. Nem borítják ki számára negatív kommentek, hanem emelt fővel elviseli. Mert a közszereplés ezzel jár. Nem mindenki szereti, tudomásul kell venni.... Ezek után egyre többen nem.

 Voltak azért megmosolyogtató kommentek, tényleg mint a gyerekek. Az egyik kedvenc, amikor egy kommentelő azt követeli, tiltsák le azt a trollt, aki belinkelte az írást. Mikor közölték vele, hogy itt rengeteg az álprofil, megjegyezte, hogy őt csak ez az egy zavarja. Közölte hazugság ami ott van, mire egy másik reagált nem, nem az. Válasz: De!!!! Mint az oviban... Nagy kedvenc, amikor az egyik kamuprofil követeli, hogy jelentsék fel a másik kamuprofilt.

Példaképpé az válhat, aki hiteles, a tettei ugyanazok, mint a szavai, őszinte és ismeri azt a kifejezést: emberek iránti alázat. Aki a médiát nem a saját céljaira használja, hanem arra, amit képvisel (ni szeretne). 

Egy hiteles embernek nincs szüksége arra, hogy a médiától - médiáig szaladgáljon és bizonygassa az igazát, megértést kikövetelve, vagy gyűlöletkeltő nyilatkozatokat téve. Egy példakép teszi a dolgát, megy az útján és nem foglalkozik azzal, ki mit mond. Ehhez azonban kell egy harmonikus, kiegyensúlyozott személyiség is. Egy erős stabil személyiség. Azonban be kell látnunk, hogy az a felépített Image pár negatív komment hatására úgy folyt szét, mint arcon egy rossz minőségű smink.

Hogy miért nincs válasz a másik oldalról??? Mert teszik a dolgukat, a nyomozók nyomoznak, a gyanúsított NEM félemlít, nem reagál a provokációra, nem hőbörög, hanem hagyja dolgozni a hatóságokat . Érre a fegyelmezett magatartásra azonban sok mindenkinek felhívom a figyelmét!!! Egyébként itt jegyzem meg, mert sok kommentben megjelent: Nincs hátszele, nem védi sem a katonaság, sem a kormány, sem az ellenzék. Azok állnak mellette ( egyre többen), akik az igazságot kutatják. Akik helyére rakják a hiányzó Puzzle darabkákat. 

 Azt gondolom, hogy erre az ominózus riportra azért volt szükség és a média szereplésre, mert az a becsületsértési per következik, amit a gyanúsított nyújtott be. A nyomozás pedig azért NINCS LEZÁRVA mert nagyon SOK az ELLENTMONDÁS , az ANOMÁLIA, ami alapos VIZSGÁLATRA SZORUL. 

Az, amit itt leírtam nyomon követhető a Partizán szombati posztjának kommentjeiben. Ha valamit töröltek, nekem megvan. Szóljatok. 

A félrevezetett, felhergelt hozzászólóknak pedig egy mondat: Ne ítélj, hogy ne ítéltessél! HIGGYÉTEK EL, MINDEN SZÓNAK SÚLYA VAN! 

Ui: Hálás köszönetem a Fókusz műsorában időközben leadott riportnak! El sem tudják képzelni, mennyit segítenek! 


T.N.Z.


2021. február 10.


Nem gondoltam volna, hogy ehhez az írásomhoz kiegészítést kell majd írnom. Számomra így volt kerek, egész, aki pedig le akarta ellenőrizni a kommentekben azt amit írtam, megtehette.... egészen február 21-ig. Ugyanis eltűntek a hozzászólások, pontosan azok a részek, amik a valós képet adták ebben a kommentháborúban, ami miatt ez az írás megszületett. Az, hogy a Partizán részéről miért 12 nap múlva történt meg a moderálás, ennek az lehet az oka véleményem szerint, mert a kommentháborúból rendőrségi nyomozás indult több vonalon. Mert egészen idáig, nem zavarta a Partizán szerkesztőit, hogy mi folyik a kommentekben, hogy a riportalany és a Béke központ elnöke nyilvánosan, nagy tömeg előtt megvádol, megaláz, rágalmaz egy oknyomozó riporternőt. Csak akkor, amikor következménye lett.

Számomra ettől azért sokkal többet mond. Mint mondtam, veszélyes fegyver a média, jól kell tudni használni, mert könnyen kétélű fegyverré válhat, ahol bárki önmagát is megsebezheti. Lehet itt is ez történt? 

Ami viszont számomra sokkal nagyobb aggodalomra ad okot, az a riportalany viselkedése és az -egyébként nagyon - nemes ügy, eszme, összefonódása, amit képvisel. Mert hiába törölték a bűncselekményre okot adó és már ügyészségi vizsgálat alatt lévő kommenteket, azok bizony megvannak, itt keringenek az Internet csodás világában. Judy Taylorhoz hasonlóan én is szeretem tényekkel megerősíteni azt, amit írok, mert egy cikk ettől hiteles, objektív és TISZTA. Ezért most ezt az írásomat kiegészítem a hiányzó kommentekkel. Így már érthető lesz az aggodalmam, amit az előbb említettem. Mert folyamatosan az a kérdés dübörög a fejemben, hogy milyen probléma-konfliktus megoldó képessége van a riportalanynak, mennyire tud érdemben segíteni a bántalmazott embereknek, ha a számára negatív, vagy őt nem dicsőítő kommentekre újra és újra ugyanúgy reagál. Hogy mi ez? A NYILVÁNOS, TOTÁLIS MEGSEMMISÍTÉS. Átlagos, egyszerű ember megszégyenítése, a privát életének, iskolai végzettségének, külalakjára vonatkozó becsmérlése nagy nyilvánosság előtt, az oknyomozó riporternő rágalmazása, megalázása nagy nyilvánosság előtt. 

 És ne hagyjuk ki a gyanúsítottat sem, mert ugyanez a séma. 

 Ez így rendben van??? 

Hiteles az, akit a tettei tesznek követhetővé. A hitelességet pedig nem tudja másik ember lerombolni. Csak saját magunkat tudjuk hiteltelenné tenni - a saját tetteinkkel. Elgondolkodtató, ugye?

T.N.Z.

2021. február 23.