A Skót Felföld és Edinburgh

2021.10.16

Az Egyesült Királyság négy országrésze  közül a legmegosztóbb talán Skócia... Viszont aki a sztereotípia ellenére ellátogat a Skót Felföldre, vagy akárcsak Edinburghba, az nagy valószínűséggel a rabjává válik és egy életre beleszeret... 

Fotó: Skót Felföld, Corpach, Loch Eil és a Ben Nevis

* Oban *

A Skót Felföld egyik legszebb része, Oban kikötővárosa Glasgowból pár óra alatt - tömegközlekedéssel is - könnyen elérhető... Az üzletek, éttermek, kávézók, fish and chipsesek minden igényt kielégítenek, s a helyi közlekedés is átlagon felüli, talán mert a város a Hebridák kapuja és a menetrend szerint közlekedő hajók utasaihoz igazodva járnak a szélrózsa minden irányába... A McCaig's Tower este, nem csak a fotósoknak kihagyhatatlan program... Ahogyan a 2 órás delfin és fóka les is a szigetek között...  (teljes méretért kattints a képre)

A tengerparton található Alexandra Hotel talán a város legszebb, legimpozánsabb szállója, meseszép belső dekorral, medencével, tengerre néző étteremmel, társalgóval és bárral, garancia a nyugodt pihenésre... (teljes méretért kattints a képre)

* Corpach *

A Skót Felföld valószínűleg legfotogénebb pontja Obantől északra a Ben Nevis lábánál elhelyezkedő kis falu Corpach. Itt található a Neptunusz-lépcső, Skócia leghosszabb hajózsilipje és a 2011-ben hajótörést szenvedett hajóroncs az "Old Boat" vagy másik nevén a Boat of Caol is... (teljes méretért kattints a képre)

 * Harry Potter nyomában Fort William és Glenfinnan viadukt *

Harry Potter rajongók számára kötelező program Fort William, ahol a film több jelenetét felvették, valamint Glenfinnan a filmbéli viadukttal és a Hogwart's Expressel...  (teljes méretért kattints a képre)

* Oban és Fort William között * 

Corpach és Glenfinnan egy útvonalon található, Fort Williamból busszal és vonattal egyaránt megközelíthető, így némi szervezéssel mindkettő beiktatható egy azonos napra... Az utazás Obentől Fort Williamig első perctől maga az álom, az "elviselhetetlenül szép" tájakon, végig tóparton, hegyek között kanyargó úton... (teljes méretért kattints a képre)

* Inveraray *

Skócia méltán híres a kastélyairól, várairól... Oban környékén több is található, de ami tömegközlekedéssel is könnyen elérhető, az a ma is lakott Inveraray kastély... A tündéri kis tóparti falu minden háza hófehérre festett, az ablakokban virágokkal... Inveraray a motorosok Mekkája, nyáron szinte percenként haladnak el, vagy táboroznak le a tóparton...  (teljes méretért kattints a képre)

A kastély valószínűleg a legszebbek egyike, gyönyörű kerttel, nem utolsó sorban aszfaltozott úttal, amin gyalog vagy gépjárművel is könnyen megközelíthető... (teljes méretért kattints a képre)

* Arduaine Gardens *

Ahogyan Inveraray, úgy az Arduaine Gardens is egésznapos program, a hatalmas területet bejárni, a padon vagy a tengerparton ülve a virágokban gyönyörködni, vagy épp a barátságos állatokkal diskurálni kitölt egy teljes napot... Obanből busszal közelíthető meg... (teljes méretért kattints a képre) 

* Edinburgh * 
Edinburghról úgy tartják, hogy Skócia miniatűr mása... S valóban, a meseszép óváros macskaköves utcácskái és ódon házai a Royal Mile, a Királyi Mérföld és a vár mellett megtalálhatók a tavak, dombok és a hegy is, az Arthur Seat's...  Az óváros minden látványossága a Scott emlékmű, a Princess Gardens, a Royal Mile és a vár gyalogosan megközelíthető és bejárható... (teljes méretért kattints a képre)

A város közlekedése hasonló a Londonban megszokotthoz, vagyis percenként járnak az emeletes buszok, így a távolabbi helyek mint a Portobello Beach vagy az állatkert de a Leith folyó partján található kis "falucska" a Dean Village is  könnyen megközelíthető busszal...  (teljes méretért kattints a képre)

A város közepén fekvő Holyrood Parkot, a Holyrood Palotát és az Arthur székét a St. Margaret tóval a legutóbbi utazásom során látogattam meg, amikor a várost köd és pára borította be, így ezek felfedezése és bemutatása a következő látogatásomra vár... (teljes méretért kattints a képre)

Judy Tailor

2021. október 19.