Skócia útikalauz

2021.10.16

Az Egyesült Királyság négy országrésze  közül a legmegosztóbb talán Skócia... Viszont aki a sztereotípia ellenére ellátogat a Skót Felföldre, vagy akárcsak Edinburghba, az nagy valószínűséggel a rabjává válik és egy életre beleszeret... 

Fotó: Skót Felföld, Corpach és a Ben Nevis

* Oban *

A Skót Felföld egyik legszebb része, Oban kikötővárosa Glasgowból pár óra alatt - tömegközlekedéssel is - könnyen elérhető... (Post code: PA344AG) Az üzletek, éttermek, kávézók, fish and chipsesek minden igényt kielégítenek, s a helyi közlekedés is átlagon felüli, talán mert a város a Hebridák kapuja és a buszok a menetrend szerint közlekedő hajók utasaihoz igazodva járnak a szélrózsa minden irányába... 

A McCaig's Tower este, nem csak a fotósoknak kihagyhatatlan program... Ahogyan a 2 órás delfin és fóka les is a szigetek között...  (teljes méretért kattints a képre)

A tengerparton található Alexandra Hotel a város legszebb, legimpozánsabb szállója, meseszép belső dekorral, medencével, tengerre néző étteremmel, társalgóval és bárral, garancia a nyugodt pihenésre...  (teljes méretért kattints a képre)

* Corpach *

A Skót Felföld valószínűleg legfotogénebb pontja Obantől északra a Ben Nevis lábánál elhelyezkedő kis falu, Corpach. (Post code: PH337JH) Itt található a Neptunusz-lépcső, Skócia leghosszabb hajózsilipje és a 2011-ben hajótörést szenvedett hajóroncs a Boat of Caol is... (teljes méretért kattints a képre)

 * Harry Potter nyomában Fort William és Glenfinnan Viadukt *

Harry Potter rajongók számára kötelező program Fort William (Post code: PH336TQ), ahol a film több jelenetét felvették, valamint a Glenfinnan Viadukt (Post code: PH374LT) a Hogwart's Expressel...  (teljes méretért kattints a képre)

* Inveraray *

Skócia méltán híres a kastélyairól, várairól... Oban környékén több is található, de ami tömegközlekedéssel is könnyen elérhető, az a ma is lakott Inveraray kastély (Post code: PA328XE)... A tündéri kis tóparti falu minden háza hófehérre festett, az ablakokban virágokkal... Inveraray a motorosok Mekkája, nyáron szinte percenként haladnak el, vagy táboroznak le a tóparton...  (teljes méretért kattints a képre)

A kastély valószínűleg a legszebbek egyike, gyönyörű kerttel, nem utolsó sorban aszfaltozott úttal, amin gyalog vagy gépjárművel is könnyen megközelíthető... (teljes méretért kattints a képre)

* Arduaine Garden *

Ahogyan Inveraray, úgy az Arduaine Garden (Post code: PA344XQ) is egésznapos program, a hatalmas területet bejárni, a padon vagy a tóparton ülve a virágokban gyönyörködni, vagy épp a barátságos állatokkal diskurálni kitölt egy teljes napot... Obanből busszal közelíthető meg... (teljes méretért kattints a képre) 

* Loch Ness *

Skócia leghíresebb tava a Loch Ness, amit nem csak a legenda miatt érdemes felkeresni, mert a tó partján található Urquhart vára (Post code: IV636XJ), pontosabban annak romjai is... A várat és a tavat - díj ellenében - a látogatóközponton keresztül lehet megközelíteni, ahol kávéző, ajándéküzlet és wc is található...  Aki hajóval is szeretné felfedezni a tavat az több szolgáltató ajánlata közül választhat, attól függően, hogy milyen méretű hajóval szeretne kirándulni... (teljes méretért kattints a képre)

* Edinburgh * 
Edinburghról úgy tartják, hogy Skócia miniatűr mása... S valóban, a meseszép óváros macskaköves utcácskái és ódon házai mellett megtalálhatók a tavak, dombok és a hegy is, az Arthur Seat's...  Az óváros minden látványossága a Scott Emlékmű, a Princess Street Gardens, a Royal Mile és az Edinburghi vár gyalogosan megközelíthető és bejárható... 

A város különleges utcája a Victoria Street, aminek a teraszán egy koktélt elfogyasztani tavasszal és nyáron "kötelező program" csakúgy, mint a 40-es szám alatt található Harry Potter Múzeum felfedezése (teljes méretért kattints a képre)

Edinburgh közlekedése hasonló a Londonban megszokotthoz, vagyis percenként járnak az emeletes buszok, így a távolabbi helyek mint a Portobello Beach vagy a Zoo, de a Leith folyó partján található kis "falucska" a Dean Village is könnyen megközelíthető busszal... (teljes méretért kattints a képre)

A természet és a túrázás kedvelői számára kihagyhatatlan program a Holyrood Park és a St. Margaret's Loch... A dombok viszonylag könnyű terepek, lélegzet elállító látványt nyújtanak... (teljes méretért kattints a képre)
Közvetlenül a Holyrood Park mellett található a királynő skóciai rezidenciája a Holyrood Palace. (teljes méretért kattints a képre)

* Glasgow *

Glasgow talán leghíresebb látványossága a SMUG művésznévre hallgató ausztrál Sam Bates falfestménye, a High Streeten (Post code: G40QS) látható St. Mungo... 

St. Mungo története legalább annyira magával ragadó mint SMUG festménye... A legenda szerint St. Mungo négy csodát tett Glasgowban, ezek egyike a képen látható madárhoz kötődik, amit a gyerekek kövekkel dobálva megöltek, de amikor St. Mungo a kezébe vette és megsimogatta, a vörösbegy életre kelt és elrepült... St. Mungo Glasgow alapítója és védőszentje, akit SMUG modern ruhában ábrázol...

A környező utcák tűzfalain SMUG számos más falfestményét is láthatjuk, köztük az Ingram Street Car Parkban a Glasgowban és környékén élő állatokat... (teljes méretért kattints a képre)

Az úticélok térképen szürkével jelölve:

 

Judy Tailor

2022. március 14.
 

Fotók: Judy Tailor