Gyanúsítottként hallgatják ki a Deák téri késelés áldozatának társait

2023.03.23

A Deák téren halálra késelt Martin édesanyja Facebook live videóban válaszolt Surányi Antal kérdéseire, valamint eddig nem ismert részleteket árult el az ügyről

Fotó: az elhunyt Martin (Facebook)

A Facebook live videó tartalmának egy része bizonyosan ismert mindenki előtt, olvashatta a megjelent cikkekben, láthatta a televíziós interjúkban. Azt is olvashattuk a kommentekben, hogy a késelő fiatal rendőrnek tanult. Az az információ viszont előttem a tegnapi napig nem volt ismert, amiről Martin édesanyja számolt be, hogy 

a rendészeti iskola igazgatója a tragédiát követő napon lemondott

"Ő rendészetet tanult, rendőr akart lenni. Tehát ez a gyakorlatilag 31 fős csapatról beszélünk. 31-en szoktak lenni, 31-en bandáznak. Ebből a 15-ből 3 lány, 12 fiú, rendőr akar még mindig lenni. "
Az ottani igazgató miután megtörtént a tragédia, ugye február 19-e, 20-án lemondott az igazgató. Már nem igazgató az iskolában.

Az az információ viszont reményeim szerint csak a közvélemény előtt nem volt ismert ezidáig, de a nyomozó hatóságok rendelkeztek vele az elmúlt egy hónapban és segíti a nyomozást, hogy

Martin videó felvételt készített a halála előtt, ami az édesanyja birtokában van

"Odament a Kevinhez és bekötötte a Kevin kezét. Valamint megcsókolta a Kevint és az Erik is. Tehát két fiúval csókolózott és a Martin nem volt köztük. Odakiabált nekik messziről, hogy netán kaphatna Ő is? És ezzel a lendülettel a Martin még távolabb ment tőlük. Akkor csinálta a kamera felvételt."

Bár szalagcímeken még nem olvastam, a Száva Vince által a családdal készített videó - lásd lentebb - tartalmának ismeretében az csöppet sem lepett meg, hogy

a tanúkból - Martin társaiból - vádlottak lettek

"A tanúkból, mármint a Martin öccséből vádlott lett, állítólag barátjából ismételten vádlott lett, valamint az én tudomásom szerint a Kevin a harmadik fél az kiszökött Kanadába, nincs Magyarországon"

Azt, hogy Martin barátai, testvére nem voltak teljesen vétlenek a szörnyű végkifejletű eseményekben, szintén a Száva videó illetve a szemfüles újságírók felfedezésének eredményeként megjelent cikkek óta sejtettem, de ennek ellenére félve teszem fel a kérdést, hogy

Ramszesz sérüléseiről nem tudtak a rendőrök? A késelés éjszakáján a helyszínelés során nem mérték fel a sérüléseket?

"Most a vádlottak, azok most a tanúk lettek. Tehát akik ott álltak, merhogy őbelülük csináltak most. Már holnap ugye menni kell a Ramszesznak, aki ugye hogy meg lett vágva? Erről nem nagyon szólnak a híradások hogy vágva lett, szúrva lett." 
"Meg lett neki vágva, ugye itt a bal karjánál. Lett neki egy olyan 15 -20 centire, de elég mélyen. Ugye ott mikor a Ramszesznek észrevettük, megmutatta, mondtuk, hogy menjen el és vegyen látlevelet valamint fáradjon be a rendőrségre és tegyen vallomást. Ugye a Ramszesz nem ment, mert megijedt. Hogy most mi lesz. Mi lesz belőle, hogyha Ő ezt csinálja."

Arról, hogy Ramszesz is részt vehetett a verekedésben a Száva videó győzött meg azzal, hogy nem csak elhallgatták - Száva Vince és a család is - hogy Ramszesz kezén, karján gipsz található, mert megsérült a verekedés során, de még a videófelvételt is úgy készítették el, hogy a gipsz a videón se legyen látható. 

A média szemfüles újságírói azonban észrevették a pillanat töredékében megvillanó gipszet és hamarosan címlapon köszönt vissza: 

Száva Vince, a családot képviselő jogvédő ismert mindenki előtt, hiszen Ő volt a - jelenleg elmegyógyintézeti megfigyelés alatt álló - Zsiga Katalin segítője, képviselője is... Azonban még ezen információ ismeretében is aggodalommal tölt el a gondolat, hogy Száva jogi tanácsa lehetett mindaz, ami Ramszesz szájából elhangzott? Hogy elhallgatta, hogy Ő is verekedett, Ő is ütöt és a keze gipszben van mert megrepedt? Hogy elhallgatta azt, amiről az elhunyt Martin édesanyja most beszámolt, hogy a fiúk - Erik és Kevin - csókolóztak a késelő fiatal barátnőjével?

A Ramszesz karján lévő vágásra viszont maga Száva Vince hívta fel a figyelmet és kétszer is kérte a fiút mutassa meg... Vajon Száva Vince jogi tanácsa lehetett, hogy Ramszesz feljelentést tegyen azzal az indokkal, hogy a késelő Őt is megakarta ölni? Hiszen az elhunyt Martin édesanyja most arról számolt be, hogy kérték Ramszeszt, hogy menjen el a rendőrségre és tegyen vallomást, de a fiú félt... 

Minek a hatásására dönt úgy egy 17 éves gyerek, aki még a tanúvallomástól is annyira rettegett, hogy nem mert a rendőrségre elmenni és a vágásról beszámolni, hogy nem csak vallomást, de feljelentést is akarjon tenni valaki ellen "gyilkossági kísérlet" miatt? 

Ramszesz: Éppen mentünk volna hazafele, mikor megláttuk, hogy ott van egy ... fős társaság. Elkezdtünk velük beszélgetni, jól éreztük magunkat. S a mi körünkből az egyik barátunk elkezdte méregetni az egyiket. Állásozgatni. És Martinnak ez nem tetszett. Odament. Eléje állt. Félrementek. Beszéltek. És amint ez megtörtént, annyit vettem észre, hogy Martin a földön van.
Száva: Igen és bocsánat még annyit drága Ramszesz, hogy ugye itt most egy lányból ugye egy lányból történt ez az egész ugye, tehát ez volt a valóban ennek a borzalmas bűncselekménynek az előzménye. Igen.
Ramszesz: Mikor ez megtörtént, láttam, hogy Martin fekszik. Én odafutottam hozzá, jött felém az illető és megvágta a bal karomat.
Száva: Azt mutassuk már meg a karodat, tehát itt magyarul ugye Te is meglettél támadva, egy kicsit a világoson, igen, igen, itt látszik is. Hát ez eléggé. Megfogtam az előbb már ezt a sebet. Azér az egy komoly vágás. Tehát magyarul téged is megtámadt? És mit érzeztél amikor megtámadt hogy mit akar tőled? Vagy.
Ramszesz: Hogy megakart engem is ölni.
Száva: Hát ezt érzeted. Mert késsel ment ugye feléd és megvágott. Igen. És akkor ezután mi történt?
Ramszesz:
Ezután Erik próbálta elnyomni a sebet, hogy ne vérezzen el. Hívtuk a mentőket.
Száva:
Ja itt Erik rólad van szó ugye? Igen majd mindjár te is elmondod. Igen.
Ramszesz:
Hívtuk a mentőket és próbálták újraéleszteni. Röviden ennyi.
Száva:
Ennyi. Tehát akkor végülis amit elmondtál kamerán kívül is. Hogy ott érzeted, hogy akár Te is meghalhatsz, az életed veszélyben volt. Ugye?
Ramszesz:
Így van."
Száva: És akkor még az a kérdés ugye mutattad a, mégegyszer mutassuk meg azt a kés vágást. Az nem is olyan kicsi. Úgy húzd fel légyszíves. Egy pillanat. Így jó. Így jó. Így látom. Tehát akkor említetted, hogy feljelentést kívánsz tenni az ügyben. Akkor ezt megteszed?
Ramszesz: Meg persze
Száva: És ugye azt is mondtad, hogy akkor a látleletet holnapi napon ugye kikéred.

Valószínűleg a kérdésemet - hogy minek a hatásására dönt úgy egy 17 éves gyerek, aki még a tanúvallomástól is annyira rettegett, hogy nem mert a rendőrségre elmenni és a vágásról beszámolni, hogy nem csak vallomást, de feljelentést is akarjon tenni valaki ellen "gyilkossági kísérlet" miatt? - a nyomozók már feltették/felteszik Ramszesznek, amennyiben Martin édesanyjának értesülései jók és ma gyanúsítottként hallgatták/hallgatják ki. 

A Facebook live videó itt érhető el:


Még számos aspektusból vizsgálhatnánk a videó tartalmát, az édesanya által közölt információkat, az anyuka emberfeletti küzdelmét és tartását, a kórházi és egyéb történéseket, vagy akár Száva Vince szerepét... Ezutóbbiról a következő cikkemben olvashat minden érdeklődő... 

Az anyukának erőt, kitartást kívánva a legőszintébb részvétemet fejezem ki és remélem, hogy abban téved, hogy a nyomozás ne a legmaximálisabb körültekintéssel folyna és minden ki fog derülni, minden kérdésére választ fog kapni... S mindenki, aki felelős Martin haláláért, a bíróság előtt fog felelni...


Judy Tailor

2023. március 23.