Kérdések Száva Vince jogvédőhöz-Zsiga Katalin ügy

2023.01.12
Fotó: Facebook

2007-ben jelent meg a Száva Vincével készült riport kötet, a "Cigány miniszterelnököt hazánknak?", ami arra enged következtetni, hogy Száva Vince egy országosan ismert politikus - jogvédő, aki mérvadó a magyarországi cigányság körében... 

Ezért nem értem, hogy mi motivál egy ilyen befolyásos roma jogvédőt, hogy a magyarországi cigánysággal elhitesse, hogy a szintén roma Zsiga Katalin gyakorlatilag elmeorvosi eset és rászolgált arra, hogy az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe küldjék, hiszen már a harmadik verziónál tart a megerőszakolása történetében... 

2022. május 28. - i élővideóban Száva Vince elmondta, hogy már nem képviselik Zsiga Katalint és arról is beszámolt, hogy hamis vád miatt indult eljárás ellene. Akkor a videóban kijelentette, hogy Zsiga Katalin két történetet mesélt neki, a motelt és a gépkocsit. Ekkor azt állította, hogy a rendőrség abba "kapaszkodik bele", hogy nincs videó:

"Zsiga Katalin ugye az első feljelentésében elmondta, hogy egy hotelben történt, és kettő rendőr kollégája erőszakolta meg szexuálisan. Aztán később ahogy elmondta nekem, hogy az emlékei teljesen bejöttek, és akkor viszont elmondta, hogy nem úgy történt, hanem a rendőrautóban történt mindez, egyedül, egy személy volt. Igaz, tudni kell, hogy Zsiga Katalin elmondására hivatkozom, hogy ugyebár félrevezette az egyik rendőr kolléganője, illetve az állítólagos elkövető. Aki azt mondta neki - még egyszer mondom én Zsiga Katalinnak a szavaira hivatkozom, nem tudom a részleteket - aki azt mondta Zsiga Katalinnak, hogy Ő erőszakolta meg, Ő tette vele ezt. És ez alapján tette a feljelentést ugye Zsiga Katalin."

"Katalin ugye első napokban ahogy hozzánk fordult, és megismertem telefonon keresztül először a kedves anyukáját, aki szimpatikus, talpraesett hölgy, és Ő azt mondta határozottan számomra, hogy megvan az a videó, ahol szexuálisan megerőszakolták Őt. Kértem, kértem, kértem eltelt 4-5 nap kiderült, hogy nincsen videó erről. Na most a rendőrség is pontosan ebbe kapaszkodik bele, és ezért nyilvánították úgy az ügyet, hogy Katalin nem mond igazat."

A Blikk 2022. december 16-án nyilvánosságra hozta, hogy elrendelték Zsiga Katalinnak az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) történő megfigyelését... Négy nappal később Száva Vince az élővideójában már arról számolt be, hogy Katalin neki három történetet adott elő a megerőszakolása helyszíneiről és a megerőszakolása körülményeiről:

"Először azt mondta ugye Zsiga Katalin, hogy ahol Ők szolgálatot teljesítettek mint rendőr többen, ugye egy hotel volt logikus dolog ahol elhelyezték Őket. És részemre azt mondta el Zsiga Katalin, hogy ott történt a nemi erőszak. És kérdeztem, hogy mi, hogy is történt. És kamera felvétel is lett erről készítve. Kérdeztem, hogy azt kikészítette? Mert a megerőszakoló csak nem. Hát kettőt egyszerre nem igazán tud szerintem az ember, és akkor azt mondta, hogy volt ott vele egy társa is. Jó. Utána viszont az történt. 

Megint beszélgettünk, utána egy kis idő eltelt. Utána Zsiga Katalin azt mondta, hogy az autóban, rendőrautóban történt az a bizonyos erőszak, szexuális erőszak. 

Aztán volt egy harmadik történet, változat, hogy rendőrautóval megálltak valahol, az egy bizonyos benzinkútszerűség volt vagy valami étterem, ezt már nem tudom, de leírtuk, de ennek nincs is jelentősége, de annak igen, hogy ahol megálltak, ott volt egy erdős rész, s akkor oda vitte ez a bizonyos rendőr Zsiga Katalint, ahogy Zsiga Katalin elmondta, és ott történt meg ez a bizonyos szexuális erőszak. Azt is elmondta, hogy Ő részletekről beszélt, hogy jöttek együtt ki onnan már az erőszak, szexuális erőszak után, rátette a kabátját, ráterítette ugye a rendőr mondja Katalin, és együtt jöttek úgy vállát átfogta, de jött egy idős házaspár, az is látta, hogy Ők ott jönnek. Tehát lett volna a tanú. Na de akkor drága barátaim. Hát én levagyok sújtva. Hogy melyik hol történt? Ezzel volt gondja a Rendvédelmi Hatóságoknak."

A kérdés tehát, hogy Zsiga Katalin valóban állította Száva Vincének és a Nyomozó Hatóságoknak, hogy az erőszak az erdőben és olyan körülmények között történt, mint ahogyan arról Száva a videóban beszámolt?

Meggyőződésem, hogy Száva Vince hazugságot állít, meggyőződésem, hogy Zsiga Katalin sem Szávának, sem a Nyomozó Hatóságoknak nem állította, hogy az erdőben és olyan körülmények között történt a megerőszakolása... A meggyőződésem részben azért alakult ki, mert nem találtam Száva Vincének olyan videóját korábbról, amiben említést tett volna "az erdőben történt az erőszak" verzióról, másrészt azért, mert Zsiga Katalinnak semmilyen érdeke nem fűződik hozzá, hiszen a gépkocsiban találtak anyagmaradványokat..

Érdeke maximum annak fűződhet ahhoz, hogy egy harmadik sztorival is előálljon, aki a roma társadalommal elakarja hitetni, hogy Zsiga Katalin elmeorvosi eset és indokolt az IMEI-ben a megfigyelése... A kérdés, hogy miért? Mi motiválta Száva Vincét, hogy a videót elkészítse, Facebook csoportokban megossza, az nyilvánvaló hazugságot terjessze és Zsiga Katalint a roma közösségben lejárassa?


Judy Tailor

2023. január 13.