Cornwall, ahol a szív nagyobbat dobban... (útikalauz)

2018.08.09

"Amikor egy - egy utazásom után az ismerőseimnek a fotókat megmutattam, többen is kiegészítették az egyébként dicsérő szavaikat, azzal hogy Cornwallba menjek el... Amikor megkérdeztem, hogy ott hová, senki nem tudott konkrét célt megnevezni... Így vált Cornwall egyre misztikusabbá és számomra egyre inkább kihívássá."

Ezekkel a sorokkal kezdtem a Cornwallról szóló élménybeszámolómat, miután hazaérkeztem a 2 napos felfedező utamról. Elhatároztam, hogy az élménybeszámolók mellett útikalauzt is indítok, és csokorba gyűjtöm Anglia lenyűgöző helyeit, legyen az tengerpart, vagy éppen London. Az első útikalauz természetesen Cornwallt mutatja be. 

Cornwall, délnyugat Anglia hol trópusi, hol mesébe illő hangulatot árasztó megyéje elsősorban nyaraláshoz ideális, egyrészt a távolság, másrészt a sok csodálatos helyszín miatt. Londonból gépkocsival, busszal és vonattal is egyszerűen megközelíthető.  

A busz a Victoria Coach stationról éjjel 11 órakor, a vonat Paddington állomásról reggel 6:35-kor indul. Attól függően, hogy milyen nyaralást tervezünk, tömegközlekedéssel Newquay vagy  Penzance az ideális úticél.  Mindkét városból számtalan varázslatos helyszínt kereshetünk fel a helyi buszjáratokkal . 

Ha főként pihenni, fürödni, szórakozni vágyunk egy lenyűgöző, ám nyüzsgő városkában, és "csak" egy-két nap szeretnénk a környékbeli természeti csodákat - Porthcurno Beach, Pedn Vounder Beach, Minack Theatre, Land's End és Kynance Cove - felkeresni, akkor St. Ivesban válasszunk szállást, ahová Penzanceból egy helyi busszal eljuthatunk.

Ha viszont az aktív pihenést választjuk és Cornwall északi részeire szeretnénk eljutni, mint például Lost Gardens, Eden Project vagy Tintagel, akkor Newquay ideális választás. A szálloda árak magasak, de a hostelek, kempingek, apartmanok megfizethetők bárki számára.


St. Ives virágokkal borított, szűk, mediterrán hangulatot árasztó macskaköves utcácskáiban járva, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy még mindig Angliában járunk, a horvát, görög vagy olasz nyarakra emlékeztetnek... 

A kikötő apálykor gyönyörű látványt nyújt, a parton a homokban napozhatunk, a sekély vízben hűsölhetünk, csónakot, szörföt bérelhetünk, illetve jegyet vásárolhatunk fóka vagy delfinlesre induló hajókra. Gyerekekkel is ideális nyaralóhely.

A kikötőtől akár a sirályokkal szegélyezett promenádon, akár az üzletekkel, éttermekkel, kávézókkal és túristákkal teli, nyüzsgő sétáló útcákban is megközelíthetjük a "Kék Zászló" díjnyertes Porthminster Beachet, St. Ives átlátszó kék vizű, homokos strandját. 

A vízmélység ideális, s bár a víz hidegebb mint a déli országokban, a testünk megszokja és ugyanúgy úszhatunk, matracozhatunk, mint bárhol. A parton lifeguardok, büfék, wc, öltöző, pálmafák, parkok találhatók és napágyak, szörfök bérelhetők.  


St. Ivesból az Atlantic Coaster - nyitott tetejű, emeletes - járataival juthatunk el minden tengerparti faluba és helyszínre, így Porthcurnobe (ejtsd Portkörnő) és Land's Endre is. Ha autóval keressük fel Porthcurnot, és Land's End-et, mindkét helyen hatalmas parkoló áll rendelkezésre, a buszmegálló mellett.

Land's End különlegessége az útjelzőtábla, amely mutatja, hogy milyen messze vagyunk New Yorktól vagy a Scilly Szigetektől, de ha befizetünk egy fényképre, akkor a saját városunk nevét és távolságát helyezhetjük ki a táblára. 

A gyalogos ösvényeken körbe járhatjuk a partokat, gyönyörködhetünk a sziklákat elemi erővel ostromló Atlanti óceánban, vagy suvenirt vásárolhatunk a világvégén felépített kis ajándéküzletben. 

A buszhoz, autóhoz visszaindulva büfék, kávézók, fagyizók sora hívogat asztalaihoz, mintha tudnák, hogy a következő úticélok elfeledtetik velünk, hogy együnk, így bátran csábuljunk el és kóstoljuk meg a Cornish pastyt, vagy csak együnk egy hot-dogot.


Ha csak egyetlen helyszínt választhatnánk amit felkereshetünk, ha Cornwallban járunk, akkor csakis Portcurno jöhetne számításba, annak ellenére, hogy leginkább az érintetlen természet, ami ránk vár. Itt is található strand, a Porthcurno Beach, átlátszó tiszta vizével és homokos partjával. A Minack Theatre teraszáról elénk tárul a három beach, a Porthcurno, a Carn Kizzie és a legtávolabbi a trópusi hangulatú Pedn Vounder.

A buszról leszállva célszerű először a Minack Theatret felkeresni, ez a legkönnyebb terep, aszfaltozott úton juthatunk fel, csak az autókra kell odafigyelnünk. A buszmegállónál is és fenn a színháznál is található nyilvános wc és büfé, a színháznál ajándékbolt és kis kertészet is. Ha autóval, motorral érkezünk, parkoló található a buszmegálló mellett is, de fenn a színház előtt is...

A Rowena Cade által megálmodott szabadtéri színház esetében a lenyűgöző szó nem elég, hogy kifejezze azt a látványt és a hangulatot, ami fogad minket. A sziklás domboldalban kialakított és virágokkal, kaktuszokkal borított szabadtéri színházban esténként az előadások, nappal a látvány varázsol el, ejt rabul minket. 

Ha rátudjuk szánni magunkat, hogy a természet és ember alkotta csodától búcsút vegyünk, célszerű visszafelé is az aszfaltozott utat választani, a hegyoldalon levezető rövidebb gyalogos ösvény helyett, mert ott gyorsabban tudunk haladni. A buszmegállóhoz visszaérve eldönthetjük, hogy a Porthcurno Beach vagy a Pedn Vounder felé induljunk. A Porthcurno Beach könnyű terep és nyüzsgő strand, tiszta vízzel és épp ezért rengeteg napozó angollal és túristával.

A víz mélység és minőség hasonló St. Ives strandjához, life guard állomás is található, de ide itallal és étellel felszerelkezve érkezzünk, ha hosszabb időt szeretnénk itt tölteni, mert csak egy fagyizó és egy kávézó áll a vendégek rendelkezésére.

Ha viszont hamisitatlan trópusi hangulatra vágyunk és elég elszántak is vagyunk, akkor a Pedn Voundert akár egésznapos programnak is beiktathatjuk. Ezt a strandot azonban csak kellő felkészültség mellett keressük fel, mert komoly kihívást jelent megközelíteni. Megfelelő lábbeli és elegendő folyadék nélkül illetve 10 év alatti gyermekkel semmiképpen ne induljunk neki. 

Az ösvény kezdeti szakasza emelkedő, később vízszintes, normál terep, folyadék pótláson kívül egyéb nehézséget nem jelent. A látvány lenyűgöző ahogy közeledünk, és folyamatosan fotózásra késztet.

Pedn Voundert az apály teszi különlegessé, mert a visszahúzódó tengerben először egy kerek "szárazföld-sziget" jelenik meg, mielőtt a teljes öböl szárazzá változna. Ha Porthcurno Beachről a hegyoldalon, a gyalogos ösvényen közelítjük meg a Minack Theatret a délelőtti órákban, akkor éppen láthatjuk a szigetet. 

Dagálykor a magasból látható jól a világos folt, ahová besétálhatunk, beúszhatunk a kristálytiszta, azúrkék vízben.

Ahogy közeledünk az öböl felé az ösvényen, az utolsó szakasz komoly kihívás elé állít, közel függőleges sziklás hegyoldalon kell leereszkedni, kiálló sziklákon lépni, csúszni le, ezért a megfelelő cipő elengedhetetlen felszerelés, ahogyan a hátizsák is, hogy mindkét kezünk szabad legyen és kapaszkodni tudjunk, és hölgyeknek célszerű szoknya helyett rövidnadrágot venni aznap. 

Ha nem szeretnénk a meredek sziklafalat megmászni, akkor kellő körültekintéssel és szervezéssel apálykor a parton is megközelíthető, akkor azonban időben el kell indulni visszafelé. Az árapály információ segítségével hozzunk megfontolt döntést:


Miután kifürödtük, kinapoztuk magunkat Porthcurnoben, hazafelé mindenképp látogassunk el a körülbelül 1 órányira levő Marazionbe, a St. Michaels hegyet megnézni vagy felkeresni. Az Atlantic Coaster járatával Penzanceba, onnan a St. Ivesba vagy Helstonba induló járatáratokkal juthatunk el a tengerparti városkába.

Apálykor a töltés nincs víz alatt, így akár át is sétálhatunk a szigetre, amelyen a lakóházak, üzletek, kávézók mellett egy XIII. században épült vár is áll. 

Az árapály információ ebben is segítségünkre lehet...

Gondosan tervezzük meg a látogatást, figyelembe véve a nyitvatartási időket és azt, hogy az utolsó csónak 4 órakor indul a szigetről, amivel visszatérhetünk a szárazföldre. Ha lekéssük sincs ok az aggodalomra, mert az esti apálykor a töltésen vagy a homokon visszasétálhatunk Marazionbe...

A parttól nem messze a kis sziget-kikötőhöz is töltés vezet, s amíg a dagály el nem lepi, a csónakok itt is felveszik és kiteszik az induló vagy érkező utasokat.

A víz itt sekély, fürdésre nem igazán alkalmas, de ide nem is azért jövünk. A látvány, a hely különlegessége magával ragad, úgy érezzük, mintha megállt volna az idő. 

Akinek tetszett a Minack csodálatos sziklakertje, annak a St. Michael Gardens sem fog csalódást okozni... A nyitvatartási időt figyelembe véve tervezzük meg az utazásunkat, olyan napon látogassunk el ide, amikor a Garden is nyitva tart.


Ha Cornwallban járunk kihagyhatatlan a legismertebb és - az angolok által - legszebbnek tartott tengerpart Kynance Cove...

Penzanceból két helyi buszjárattal juthatunk el az öbölbe. Az U4 jelű busszal Helstonig utazzunk és a Seven Star megállónál szálljunk át az L1 jelűre. A jellegzetes kéttornyú kapu megfelelő támpontot ad, hogy mikor jelezzünk, mert a megállók nevei a buszmegállókban nem láthatók.  

Attól függően, hogy mennyi időnk illetve energiánk van sétálni, utazzunk a végállomásig Lizardig, vagy a Kynance Cove Turn megállóig és onnan sétáljunk be salakos úton a parkolóhoz, majd a gyalogos ösvényen a partra... Ez az útvonal olyan könnyű terep, hogy kisgyermekkel, babakocsival is könnyen megközelíthető... 

A busz végállomásán leszállva Lizard központjában találjuk magunkat, ahol éttermek, kávézók sora hívogat... Innen két irányba indulhatunk el, a Lizard Pointhoz illetve Kynance Covehoz vezető gyalogos ösvények felé... Ha már idáig eljöttünk akkor mindenképp a Lizard Pointot válasszuk és sétáljunk el a hófehér világítótoronyhoz...

Lizard és Kynance Cove között, közvetlenül a tengerparton halad az SW Coast Path, amin keresztül gyalogosan egy körülbelül egy órás túrát tehetünk varázslatos tájakon járva... Nem könnyű terep, ám annál nagyobb élményt nyújt... A sziklacsipkékkel szegélyezett óceán ezen a szakaszon Lands Endre emlékeztet, majd folyamatosan változó arcát mutatja a táj...

Ha van időnk, energiánk helyenként lemerészkedhetünk az óceán partra, vagy csak tovább haladhatunk a meseszép tájakon vezető gyalogos ösvényen...

Hol dombra fel, hol völgybe le, hol patakon keresztül, hol lépcsőn, hol sziklákon vezet az utunk, amihez megfelelő felszerelés - cipő, hátizsák - és elegendő folyadék szükséges az elszántságunkon kívül, cserébe lélegzetelállító élményben lesz részünk...

Miközben haladunk a táj és a sötétkék óceán elvarázsol, elképzelhetetlennek tartjuk, hogy lehet ennél szebb, ám amikor megérkezünk és megpillantjuk Kynance Covet átértékeljük az addig látottakat...

A távolban jól láthatók a hófehér házak, a kávézó és apartman, illetve az óceánból kiemelkedő szigetek, a gyönyörű zöld fennsíkok... 
Ha azt hinnénk, hogy ezt már nem lehet fokozni, hamar ráébredünk, hogy tévedtünk... Ahogy közelebb érünk festmény tárul a szemünk elé... 

A sziklafal alatt hatalmas - labda méretű - kavicsokon egyensúlyozva juthatunk el a völgyben elterülő vendéglátó komplexumba illetve le a homokos partra... A sekély víz nyáron ideális a fürdőzésre is...

Ha megéheztünk, vagy megszomjaztunk csábuljunk el és sétáljunk fel a kávézóhoz, ahol fa asztalok és padok sorakoznak illetve napozóágyak is találhatók, amikben ülve a meseszép kilátásban vagy éppen a fürdőzőkben gyönyörködhetünk...

Ha szomjunkat oltottuk, folytassuk utunkat és kapaszkodjunk fel a fennsíkra, ahonnan apálykor jól látható a homokhíd ami a szárazföldet a szigettel köti össze...

Nyáron itt is fürödhetünk az átlátszó sekély vízben, felfedezhetjük a sziklákba mélyedő barlangokat, sétálhatunk a homokban, vagy csak napozhatunk a fennsík zöld gyepén...

Ha a naplementében és napfelkeltében szeretnénk látni ezt a varázslatos tájat, az év elején tervezve talán szállást is tudunk foglalni a Kynance Cove Cottageban... 

Visszafelé a kávézó mögött kiépített gyalogos ösvényen sétálhatunk fel az autó parkolóig, majd onnan tovább a Kynance Cove Turn kereszteződésig, ahol a buszra felszállhatunk. Buszmegálló tábla nem található, de ha közvetlenül a kereszteződésben megállunk, a már Londonban megszokott módon kell leintenünk... Az út túloldalán kis parkoló található, illetve a Lizard felé közlekedő buszra ott várakozhatunk...


A szörf és az aktív pihenés, a fesztiválok, bulik szerelmeseinek ideális úticél a Cornwall északi részén található Newquay... 

A városban különböző strandok, homokos, sziklás partok, állatkert, aquárium, vízi vidámpark és kikötő is található... A nemzetközileg elismert Fistral Beach hatalmas hullámai nem csak a szörfösöket ragadják magukkal... Kora hajnaltól, késő estig, télen, nyáron találkozunk a hullámok bátor lovasaival a hatalmas strandon...

Az Atlanti óceán 3 méteres hullámait meglovagoló szörfösök a partról szabad szemmel jól láthatóak, a képminőség rovására megpróbálom itt is visszaadni...

Minden év augusztusában a Fistral Beachen kerül megrendezésre a Boardmasters Festival, ami a korábbi évek videóit látva életre szóló élményt jelenthet. Jegyek nem olcsók, de eldönthetjük, hogy egy napra vagy akár a teljes időtartamra fizetünk be. Figyelem a fesztivál weboldalán a videó heves szívdobogást és libabőrt okozhat :)

A weboldalon nem csak az árakat, de a fellépők és programok listáját is láthatjuk, így eltudjuk dönteni, hogy ha csak egy napra fizetünk be, akkor melyik legyen... 

Ha a fesztiváltól eltudunk szakadni, és visszasétálunk a tengerparton, továbbra sem enged szabadon sem az óceán sem a part... A szállodák legszebbike közvetlen az óceán partján, a Fistral mellett található...

Akár busszal, akár autóval érkeztünk a városba, legalább egyszer sétáljunk végig a Fistraltól a gyalogos ösvényen a kikötőig... Garantáltan egyik ámulatból esünk a másikba... Newquayt látva az ember hajlamos nem elhinni, hogy valóban ott jár...

A Little Fistral hullámai hasonlóak a nagy testvéréhez, de a természet évmilliós munkáját is dícséri... A homokos parton napozhatunk, a bátrabbak a vízbe is merészkedhetnek...

Aki az Atlanti óceán hatalmas hullámaiban szeretne gyönyörködni a Headland tetejére felsétálva közvetlen közelről teheti meg... 

A Headlanden a gyalogos ösvények mellett padok vannak elhelyezve, a hullámok játékát, a színeinek lélegzetelállító változását és naplementét ezeken leülve akár órákon át élvezhetjük...

A kikötőhöz közeledve láthatóvá válik Newquay hatalmas, sziklákkal szegélyezett tengerpartja, ami egész nyáron számtalan programnak ad helyet...

A Towan Beach csakúgy mint a többi strand a szörfösök paradicsoma, s a természet és az ember itt is különlegeset alkotott... A "szigetet" a szárazfölddel egy felfüggesztett gyalogoshíd köti össze.

Itt található a Blue Reef Aquarium, ahol láthatunk cápákat, különleges halakat, krokodilokat, rájákat, rákokat s ha szerencsénk van a cápaetetést is végig nézhetjük... 

Apálykor a tengerparton megközelíthetők a különböző strandok, a Towan Beachtől az összefüggő homokon... A Great Western a családok és kezdő szörfösök körében népszerű strand, mellette a Tolcarne Beach a nyaralófalu...

Newquay minden igényt kielégít és egész évben aktív életet él... Gyermekek, felnőttek és az idős korosztály megtalálja itt a számára legmegfelelőbb szórakozást, élményt... Rengeteg üzlet, szórakozóhely, éttermek, bárok, kávézó fish and chipsesek, gyorséttermek széles választéka áll a turisták rendelkezésére...

Newquay lehet a cornwalli utazásunk első állomása, a maga számtalan látnivalóin kívül innen könnyen megközelíthető Tintagel vára, a Lost Gardens of Heligen és az Eden Project.


Első úticélunk lehet Artúr király és a sárkányok földje, Tintagel is... Tömegközlekedéssel nem tartozik a legegyszerűbb úticélok közé, de a látnivalók kárpótolnak a több átszállásért. Bodminig vásároljunk jegyet a National Expressre, onnan az 55 - ös helyi járattal Camelfordig utazzunk, és ott szálljunk át a 93 -as buszra és Tintagel Visitor Centre megállónál szálljunk le. A biztonság kedvéért az 55 -ös buszon a buszvezetőt kérjük meg, hogy szóljon, hol szálljunk át a Tintageli buszra. 

Érkezésünkkor az első ami szemet szúr, hogy a sárkányok birodalmába csöppentünk... A kirakatok széles választékot kínálnak eme tűzokádó jószágokból, a minimum, hogy viszünk egyet emlékbe... 

Az első látványosság ami miatt Tintagelbe mindenkinek el kell mennie az 1360 ban épült Old Post Office...

A középkori épület ma múzeumként működik, amit 5 fontos belépőjeggyel látogathatunk. A jegy ára elenyésző az élményhez képest, kihagyhatatlan program... A szobák a kornak megfelelően vannak berendezve, a virágokkal teli udvaron a posta makettje is megtalálható...

Ha Robin Hood korából képesek vagyunk a jelenbe visszatérni, akkor sétáljunk le a tengerpartra... A kastély és a sziget jelenleg átépítés miatt zárva tart így a látnivalók igencsak korlátozottak, de a falu, a régi posta és a tengerpart elegendő a varázslathoz, vágjunk csak bátran neki...


Ha saját járművel látogatunk el Cornwallba, kihagyhatatlan a kis mesefalucska Porpello, a hófehér házikóival, kis patakjával, gyönyörű kikötőjével, és vadregényes tengerpartjával... 

Az autókat a Crumplehornben található parkolóban tehetjük le, majd a Pol patak partján sétálhatunk be a faluba... A szűk kis utcácskák, a hófehér házikók, hol a görög, hol az olasz falvakra emlékeztetnek... A falu főutcáján pékségek, kávézók, ajándéküzletek, éttermek sorakoznak, de található modell village, kikötő múzeum is...

A főutcán végig sétálva a kikötőbe illetve az öbölbe jutunk, ahol eldönthetjük, hogy melyik gyalogos ösvényt választjuk, hogy fentről is gyönyörködhessünk a meseszép tájban...

A Cornwallban már megszokott gyalogos ösvények végig kísérik a tengerpartot, itt is lenyűgöző kilátásban lesz részünk, s ha elfáradunk, a fák, bokrok alatt elhelyezkedő padokon megpihenhetünk...

Polperro busszal és vonattal is megközelíthető, mindkettővel Liskeardig utazzunk, majd szálljunk át a 73-as helyi járatra, aminek a végállomása Crumplehorn. 

Post codeok:

Penzance (TR18 2NG); Marazion (TR17 0BE); St.Ives (TR26 2EQ); Porthcurno (TR19 6JX); Lands End (TR19 7AA); Kynance Cove (TR12 7PJ); Lizard (TR12 7NT); Newquay (TR7 2NL); Porpello (PL13 2RJ) Tintagel (PL34 0DB)London, 2019. május 30.


Judy Tailor 


Ha tetszett, az Emlékeim könyve menüben további utazással kapcsolatos írásaimat találod. Például:

Tegnap este London karácsonyi fényeit követve sétáltam a Regent's Streeten, amikor visszapillantva a Piccadilly felé, hirtelen nem tudtam, hogy mi történt az óriás kivetítővel... Akkor még fogalmam sem volt róla, hogy történelmi pillanat részese vagyok... A világ négy városában ugyanabban az időben 20:22 -kor jelenik meg a francia Michele Lamy 3...

Amikor egy - egy utazásom után az ismerőseimnek a fotókat megmutattam, többen is kiegészítették az egyébként dicsérő szavaikat azzal, hogy Cornwallba menjek el... Amikor megkérdeztem, hogy ott hová, senki nem tudott konrét célt megnevezni... Így vált Cornwall egyre misztikusabbá és számomra egyre inkább kihívássá.

Amikor még csak a laptopomon volt háttérkép, álmomban nem gondoltam volna, hogy egyszer a saját szemeimmel is láthatom.... Amikor pedig ott jártam, úgy éreztem a menyország csak egy karnyújtásnyira van...

Előkészületben:

- London útikalauz