Anglia legszebb tengerpartjai - Dél Anglia

2019.03.25

Átlátszó azúrkék víz, aranysárga homok, pálmafák, szörfösök, sziklacsipke és mészkőfalak, enyhe éghajlat, lifeguardok...      Trópusok helyett Anglia...

1. Towan Beach, Fistral Beach, Headland, Newquay (Cornwall)

* Towan Beach *

Post Code: TR7 1HR

Homokos tengerpart, lassan mélyülő víz, fürdésre és szörfözésre is alkalmas.

Megközelítés: parkoló közvetlenül a strand mellett, a helyi és távolsági buszmegálló 200 méterre található. Teljes méretért kattints a képre!

Üzletek, éttermek, kávézók, büfék, fish and chipsesek találhatók a strand fölötti sétáló utcában. Nyilvános WC a parton a Blue Reef Aquariumban elérhető. Apálykor több kilométeres összefüggő homokos rész alakul ki, a többi strand szárazon megközelíthető. Autós lifeguard állomás - nyáron - a parton.

Gyermekbarát és egész évben kutyabarát strand.

* Fistral Beach *

Post Code: TR7 1HY

Homokos tengerpart, a hatalmas hullámok miatt fürdésre csak apálykor alkalmas. A strand a szörfösök európai fellegvára. Minden év augusztus elején nemzetközi zenei és szörf fesztivál! A jegyek drágák, de az élmény egy életre szól! Teljes méretért kattints a képre!

Megközelítés: parkoló közvetlenül a strand mellett. A városközpontból aszfaltozott úton vagy a tengerparti gyalogos ösvényen. (Könnyű terep)

Kávézó, zuhanyzók, éttermek, üzletek és nyilvános WC áll rendelkezésre. Lifeguard húsvéttól októberig.

Gyermekbarát és egész évben kutyabarát strand.

Headland *

Megközelítés: parkoló közvetlenül a strand mellett. A városközpontból aszfaltozott úton vagy a tengerparti gyalogos ösvényen. A Headlanden padok találhatók, a hatalmas hullámok és a naplemente kötelező program itt... (Könnyű terep) Teljes méretért kattints a képre!

Nyilvános WC található.

Gyermekbarát és egész évben kutyabarát strand.


2. Pedn Vounder Beach, Porthcurno (Cornwall)

Post code: TR19 6LF 

Homokos tengerpart, átlátszó sekély és mélyebb víz, fürdésre tökéletesen alkalmas.  Dagálykor az öböl eltűnik, apálykor szárazföld sziget jelenik meg. Teljes méretért kattints a képre!

Megközelítés: Porthcurno illetve Treen buszmegállóból az SW. Coast Path útvonalon. Porthcurno a nehezebb és hosszabb terep, néhol közel függőleges sziklás ösvény, viszont elképzelhetetlenül szép!!! Teljes méretért kattints a képre!

Büfék, lifeguard, WC a közeli Porthcurno Beachen illetve Porthcurnoben elérhető, ezért folyadékot és élelmet vigyünk magunkkal. Teljes méretért kattints a képre!

Gyerekkel csak apálykor, kellő körültekintéssel látogassunk el ide, kutyát bármikor vihetünk, egész évben kutyabarát strand. 


3. Kynance Cove (Cornwall)

Post Code: TR12 7PJ 

Homokos tengerpart, átlátszó sekély és mélyebb víz, fürdésre tökéletesen alkalmas. Teljes méretért kattints a képre!

Megközelítés: Kynance Cove Turn buszmegállóból, vagy parkolóból (könnyű terep) illetve Lizard buszmegállóból, parkolóból SW. Coast Path (a hossza miatt viszonylag nehéz terep, cserébe fantasztikusan szép!!) Teljes méretért kattints a képre!

Kávézó, panzió és nyilvános WC található.

Gyerekekkel is könnyen megközelíthető, de helyenként figyelmet igényel. Kutyát viszont csak a szezonon kívül vihetünk, húsvéttól - szeptember végéig kutyatilalom van. 


4. Bournemouth & Old Harry Rocks (Dorset)

* Bournemouth Beach *

Post Code: BH2 5AA  

A 7 km hosszú homokos tengerpart központi része, átlátszó fokozatosan mélyülő víz, fürdésre és szörfözésre is tökéletesen alkalmas. Anglia legmelegebb éghajlatával és a Kék zászló díjnyertes homokos strandokkal a számtalan szórakozási lehetőséggel és a Londonhoz közeli elhelyezkedésével a legnépszerűbb úti cél az 1 napos kiránduláshoz, de nyaraláshoz is. Teljes méretért kattints a képre!

Megközelítés: A busz és vasútállomásról a 2, 3, 4, 5 és 50 es busszal, majd a pálmafákkal, virágokkal, sziklakerttel, patakkal szegélyezett hatalmas parkon keresztül. A piernél található óriáskerék a buszmegállóból látható. Teljes méretért kattints a képre!

Gyerekekkel is könnyen megközelíthető. Kutyák május 1 és szeptember 30 között nem vihetők a partra, a sétányokon pórázon kell Őket vezetni. Vannak egész évben kijelölt kutyabarát strandok, pl. a Poole és Groyne közötti terület.

Old Harry's Rocks *

Post Code: BH19 3AU  

Megközelítés: A busz és vasútállomásról az 50 -es nyitott fedelű emeletes busszal, végig fákkal szegélyezett útvonalon, majd komppal (még a busszal), végül Studland Villagetől az 1 mérföldes gyalogos ösvényen sík terepen. Teljes méretért kattints a képre!

Gyerekekkel is könnyen megközelíthető, de figyelmet igényel a part szélére ne vigyük ki Őket.

Ha a tengerről is szeretnénk látni az Öreg Harryt, akkor ne szálljunk le Studlandben, utazzunk a végállomásig Swanageig és vegyünk részt a mólótól induló hajókiránduláson. Teljes méretért kattints a képre!


5. Porthcurno Beach (Cornwall)

Post Code: TR19 6JX

Homokos tengerpart, átlátszó fokozatosan mélyülő víz, fürdésre tökéletesen alkalmas. 

Megközelítés: Porthcurno buszmegállóból, vagy parkolóból, gyalogos ösvényen érhető el. (könnyű terep)

Kávézó, nyilvános WC a parkolónál, lifeguard - nyáron - a parton található.

Gyermekbarát, és részben kutyabarát strand. Húsvéttól - szeptember végéig kutya nem vihető.


6. Minack Theatre - Porthcurno (Cornwall)

Post Code: TR19 6JX

A hegyoldalban a sziklákon épített szabadtéri színház és növénykert. Porthcurno Beach közvetlenül mellette található.

Megközelítés:  Porthcurno buszmegállóból, vagy parkolóból gyalog az aszfaltozott úton, Porthcurno Beachről a hegyoldalon gyalogos ösvényen keresztül (kicsit nehéz terep, de annál szebb!!) Teljes méretért kattints a képre!

A Minack lélegzetelállító élményt nyújt... A hegyoldalba épített színház, a különleges növények mellett a kilátás is pazar... A Porthcurno Beachtől a Pedn Vounder Beachig tárul a szemünk elé a csodaszép tengerpart... Teljes méretért kattints a képre!

Kávézó, kertészet, nyilvános WC áll a vendégek rendelkezésére. Belépés díjköteles. Nyitvatartási idők és árak a linken:


7. St.Ives - Porthminster Beach & Harbour (Cornwall)

* Porthminster Beach *

Post Code: TR26 2BN 

Homokos tengerpart, átlátszó fokozatosan mélyülő víz, fürdésre tökéletesen alkalmas. Teljes méretért kattints a képre!

Megközelítés: a vonat pályaudvarról, buszmegállóból, parkolóból, aszfaltozott járdán. Mozgáskorlátozottak számára elérhető!

Kávézók, büfék, minigolf,  lifeguard - nyáron - és nyilvános WC található. Fóka és delfin lesre induló hajókra a közeli kikötőben foglalható hely. Napozóágyak bérelhetők. Teljes méretért kattints a képre!

Családi strand. Kutyát viszont csak a szezonon kívül vihetünk, húsvéttól - szeptember végéig kutyatilalom van.

Harbour *

Post Code: TR26 1PU 

Homokos tengerpart átlátszó sekély víz, apálykor pancsolásra, hűsölésre, fürdésre alkalmas. Teljes méretért kattints a képre!

Megközelítés: közvetlenül a nyüzsgő, aktív életet élő városka szívében helyezkedik el.

A parton kávézók, éttermek, panziók, hotelek, üzletek és nyilvános WC áll a vendégek rendelkezésére és fóka illetve delfinlesre induló hajók indulnak a kikötőből. 

Ahogyan a szemközti Porthminster, ez is családi strand. Kutyát viszont itt is csak a szezonon kívül vihetünk, húsvéttól - szeptember végéig kutyatilalom van. 


8. Marazion Beach (Cornwall)

Post Code: TR17 0EQ 

Homokos tengerpart, lassan mélyülő víz, fürdésre alkalmas. Különlegessége a tengerben található St. Michael's Mount amit széles töltés köt össze a szárazfölddel, apálykor gyalogosan megközelíthető. Dagálykor csónakok hozzák - viszik az utasokat. Teljes méretért kattints a képre!

Megközelítés: parkoló és buszmegálló közvetlenül a strand mellett.

Üzletek, kávézók, büfék, fish and chipsesek, nyilvános WC találhatók a strand fölötti  főút mellett és a St. Michael's hegyen is. A csónakok, a vár és a kert díjai az alábbi linken:

Lifeguard nyáron, júliusban és augusztusban található a parton. 

Gyermekbarát és egész évben kutyabarát strand.


9. Polperro (Cornwall)

Post Code: PL13 2RJ 

Homokos tengerpart, fokozatosan mélyülő víz, fürdésre alkalmas. Dagálykor eltűnik!

Megközelítés: Crumplehorn buszmegállóból, vagy parkolóból aszfaltozott úton, amit végig kísér egy virágokkal szegélyezett kis patak.

Kávézók, éttermek, panziók, üzletek és nyilvános WC találhatók. A falu jellegzetessége a csodaszép hófehér házikók és a római kori híd... Teljes méretért kattints a képre!

Gyermekbarát strand, kutyát viszont csak a szezonon kívül vihetünk, húsvéttól - szeptember végéig kutyatilalom van.


10. Jurassic Coast - Durdle Door, Man O'War Beach és  Lulworth Cove (Dorset) 

* Durdle Door *

Post Code: BH20 5PU  

Apró kavicsos tengerpart, fokozatosan mélyülő tiszta víz, fürdésre alkalmas. Teljes méretért kattints a képre!

Megközelítés: Durdle Door Holiday Park buszmegállóból a Parkon keresztül, vagy a Park parkolójából meredek gyalogos úton. A strandra falépcső vezet le.

Kávézó, üzlet és nyilvános WC a Parkban található.

Gyermeknek a meredek odavezető szakasz megterhelő lehet, de gyermek, és egész évben kutyabarát strand.

Man O'War Beach *

Post Code: BH20 5PU  

Apró kavicsos tengerpart, fokozatosan mélyülő tiszta víz, fürdésre alkalmas.

Megközelítés: Durdle Door Holiday Park buszmegállóból a Parkon keresztül, vagy a Park parkolójából meredek gyalogos úton. A strandra falépcső vezet le.

Kávézó, üzlet és nyilvános WC a Parkban elérhető.

Gyermeknek a meredek odavezető szakasz megterhelő lehet, de gyermek, és egész évben kutyabarát strand. 

Lulworth Cove *

Post Code: BH20 5RS  

Apró kavicsos tengerpart, fokozatosan mélyülő víz, fürdésre alkalmas.

Megközelítés: Lulworth Cove buszmegállóból parkolóból aszfaltozott úton, vagy a tengerparti gyalogos ösvényen. Teljes méretért kattints a képre!

Kávézók, üzletek, panziók és nyilvános WC áll a vendégek rendelkezésére.

Gyermek, és egész évben kutyabarát strand. 


11. Holywell Bay Beach (Cornwall)

Post Code: TR8 5PP
 

Homokos tengerpart, lassan mélyülő víz, fürdésre és szörfözésre alkalmas. Az öblöt homokdűne dombok veszik körül, balról patak, jobbról sziklák és barlangok övezik, amelyeket apálykor meg lehet közelíteni. A  barlanrendszer érdekessége a színes kalcium lerakódás, amit a sziklafal tengerhez közel eső részén találunk. Teljes méretért kattints a képre!

Megközelíthető Newquayból vagy Truróból a 85 - ös busszal.

A patak miatt ideális kisgyermekes családok részére is.  Kutyabarát strand.


12. Sennen Cove (Cornwall)

Post code:


Judy Tailor

2020. augusztus 9. (Frissítve 2022. január 17.)


Fotók: Judy Tailor