Anglia legszebb tengerpartjai - Dél Anglia

2019.03.25

Átlátszó azúrkék víz, aranysárga homok, pálmafák, szörfösök, sziklacsipke és mészkőfalak, enyhe éghajlat, lifeguardok... Trópusok helyett Anglia...

Towan Beach, Headland, Newquay (Cornwall)

* Towan Beach *

Post Code: TR7 1EA

Homokos tengerpart, lassan mélyülő víz, fürdésre és szörfözésre is alkalmas.

Megközelítés: parkoló közvetlenül a strand mellett, a helyi és távolsági buszmegálló 200 méterre található. Teljes méretért kattints a képre:

Üzletek, éttermek, kávézók, büfék, fish and chipsesek találhatók a strand fölötti sétáló utcában. Nyilvános WC a parton a Blue Reef Aquariumban elérhető. 

Gyermekbarát és egész évben kutyabarát strand.

Headland *

Post Code: TR7 1HN

Megközelítés: parkoló közvetlenül a strand mellett. A városközpontból aszfaltozott úton vagy a tengerparti gyalogos ösvényen. A Headlanden padok találhatók, a hatalmas hullámok és a naplemente kötelező program itt...  A Little Fistral strand közvetlenül mellette található...


Kynance Cove & Lizard (Cornwall)

* Kynance Cove *

Post Code: TR12 7PJ

Homokos tengerpart, lassan mélyülő azúrkék víz, fürdésre és szörfözésre is alkalmas. Kynance Cove Anglia legszebb és a világ egyik legszebb strandja...

Megközelítés: parkoló a strand fölött, a helyi buszmegálló 1 mérföldre található. Teljes méretért kattints a képre:

Apálykor a sziget és a szárazföld között homok-híd jelenik meg, így a sziget és a barlangok is megközelíthetők... Teljes méretért kattints a képre:

A szárazföldön, a fennsíkról belátható a meseszép strand és a Hableány medence is, a Mermaid pool, aminek a partján mindig látunk a napsütésben egy - két ugrásra váró fiatalt... Csak apálykor érhető el!

A parton kávézó található, ahol fagylalt és sütemények, frissítő üdítők mellett, ajándékok is vásárolhatók. 

A kávéző teraszáról pazar kilátás nyílik a tengerre... Teljes méretért kattints a képre:

Július 1. és augusztus 31. között, 10:00 és 18:00 között szezonális kutyatilalom van érvényben. Lifeguard nincs.

* Lizard *

Post code: TR12 7NX

A kis falu vidám hangulatát a színes házak és a rengeteg virág teremti meg, ahová egyszerűen jó megérkezni...   Ideális kiindulópont a környező természeti csodák mint Lizard Point vagy Kynance Cove felfedezéséhez... Teljes méretért kattints a képre:

A faluból gyalogos és aszfaltozott út vezet a Lizard Pointhoz, a meredek part ellenére a csónakháznál Polpeor Cove strandja megközelíthető... 

Post Code:  TR12 7NU 

Teljes méretért kattints a képre:

Lizard és Kynance Cove között, közvetlenül a tengerparton halad az SW Coast Path... A sziklacsipkékkel szegélyezett óceán mellett folyamatosan változó arcát mutatja a táj... 


Pedn Vounder Beach, Porthcurno (Cornwall)

Post code: TR19 6LF

Homokos tengerpart, átlátszó sekély és mélyebb víz, fürdésre tökéletesen alkalmas.  Dagálykor az öböl eltűnik, apálykor szárazföld sziget jelenik meg.  

Megközelítés: Porthcurno illetve Treen buszmegállóból az SW. Coast Path útvonalon. Porthcurno a nehezebb és hosszabb terep, néhol közel függőleges sziklás ösvény, viszont elképzelhetetlenül szép!!! Teljes méretért kattints a képre:

Büfék, lifeguard, WC a közeli Porthcurno Beachen illetve Porthcurnoben elérhető, ezért folyadékot és élelmet vigyünk magunkkal. Teljes méretért kattints a képre:

Gyerekkel csak apálykor, kellő körültekintéssel látogassunk el ide, kutyát bármikor vihetünk, egész évben kutyabarát strand. 


St.Ives (Cornwall)

Post Code: TR26 1LP

A parton kávézók, éttermek, panziók, hotelek, üzletek és nyilvános WC áll a vendégek rendelkezésére és fóka illetve delfinlesre induló hajók indulnak a kikötőből. Teljes méretért kattints a képre:

* Porthminster Beach *

Post Code: TR26 2BN 

Homokos tengerpart, átlátszó fokozatosan mélyülő víz, fürdésre tökéletesen alkalmas. 

Megközelítés: a vonat pályaudvarról, buszmegállóból, parkolóból, aszfaltozott járdán. Mozgáskorlátozottak számára elérhető! Teljes méretért kattints a képre:

Kávézók, büfék, minigolf,  lifeguard - nyáron - és nyilvános WC található. Fóka és delfin lesre induló hajókra a közeli kikötőben foglalható hely. Napozóágyak bérelhetők. Teljes méretért kattints a képre:

Családi strand. Kutyát viszont csak a szezonon kívül vihetünk, húsvéttól - szeptember végéig kutyatilalom van.

Harbour *

Post Code: TR26 1LG

Homokos tengerpart átlátszó sekély víz, apálykor pancsolásra, hűsölésre, fürdésre alkalmas. Teljes méretért kattints a képre:

Megközelítés: közvetlenül a nyüzsgő, aktív életet élő városka szívében helyezkedik el.

Ahogyan a szemközti Porthminster, ez is családi strand. Kutyát viszont itt is csak a szezonon kívül vihetünk, húsvéttól - szeptember végéig kutyatilalom van. 


 Perranporth Beach (Cornwall)

Post Code: TR6 OJN

Homokos tengerpart, lassan mélyülő víz, fürdésre és szörfözésre is alkalmas.

Megközelítés: parkoló és buszmegálló közvetlenül a strand mellett... 

A parton minden megtalálható ami az ideális nyaraláshoz szükséges, hatalmas fehérhomokos strand, szalma napernyős szórakozóhely komplexum a 'Watering Hole', homokdűnék, kanyargó patak és a Cornwallban sok helyen fellelhető szikla medence is a Chapel Rock Pool...  Teljes méretért kattints a képre:

Gyermek és egész évben kutyabarát strand, de júliusban és augusztusban - 9 és 17 óra között - a kutyákat pórázon kell tartani.

                                   

Marazion Beach & St. Michael Mount (Cornwall)

Post Code: TR17 0EN  

Homokos tengerpart, lassan mélyülő víz, fürdésre alkalmas. Különlegessége a tengerben található St. Michael's Mount amit széles töltés köt össze a szárazfölddel, apálykor gyalogosan megközelíthető. Dagálykor csónakok hozzák - viszik az utasokat. Teljes méretért kattints a képre:

Üzletek, kávézók, büfék, fish and chipsesek, nyilvános WC találhatók a strand fölötti  főút mellett és a St. Michael's Mount-on is. 

Megközelítés: parkoló és buszmegálló közvetlenül a strand mellett.

Lifeguard nyáron, júliusban és augusztusban található a parton. 

Gyermekbarát és egész évben kutyabarát strand.


Polperro (Cornwall)

Post Code: PL13 2QU 

Homokos tengerpart, fokozatosan mélyülő víz, fürdésre alkalmas. Dagálykor eltűnik!

Megközelítés: Crumplehorn buszmegállóból, vagy parkolóból aszfaltozott úton, amit végig kísér egy virágokkal szegélyezett kis patak.

Kávézók, éttermek, panziók, üzletek és nyilvános WC találhatók. A falu jellegzetessége a csodaszép hófehér házikók... Teljes méretért kattints a képre:

Gyermekbarát strand, kutyát viszont csak a szezonon kívül vihetünk, húsvéttól - szeptember végéig kutyatilalom van.


 Jurassic Coast - Durdle Door, St. Oswald's Bay és  Lulworth Cove (Dorset) 

* Durdle Door *

Post Code: BH20 5PU 

Apró kavicsos tengerpart, fokozatosan mélyülő tiszta víz, fürdésre alkalmas. Teljes méretért kattints a képre:

Megközelítés: Durdle Door Holiday Park buszmegállóból a Parkon keresztül, vagy a Park parkolójából meredek gyalogos úton. A strandra falépcső vezet le.

Kávézó, üzlet és nyilvános WC a Parkban található.

Gyermeknek a meredek odavezető szakasz megterhelő lehet, de gyermek, és egész évben kutyabarát strand.

* St. Oswald's Bay *

Post Code: BH20 5PU

Apró kavicsos tengerpart, fokozatosan mélyülő tiszta víz, fürdésre alkalmas.

Megközelítés: Durdle Door Holiday Park buszmegállóból a Parkon keresztül, vagy a Park parkolójából meredek gyalogos úton. A strandra falépcső vezet le.

Kávézó, üzlet és nyilvános WC a Parkban elérhető. Teljes méretért kattints a képre:

Gyermeknek a meredek odavezető szakasz megterhelő lehet, de gyermek, és egész évben kutyabarát strand. 

* Lulworth Cove *

Post Code: BH20 5RS  

Apró kavicsos tengerpart, fokozatosan mélyülő víz, fürdésre alkalmas.

Megközelítés: Lulworth Cove buszmegállóból parkolóból aszfaltozott úton, vagy a tengerparti gyalogos ösvényen. Teljes méretért kattints a képre:

Kávézók, üzletek, panziók és nyilvános WC áll a vendégek rendelkezésére.

Gyermek, és egész évben kutyabarát strand. 


Holywell Bay Beach (Cornwall)

Post Code: TR8 5DD
 

Homokos tengerpart, lassan mélyülő víz, fürdésre és szörfözésre alkalmas. Az öblöt homokdűne dombok veszik körül, balról patak, jobbról sziklák és barlangok övezik, amelyeket apálykor meg lehet közelíteni. Teljes méretért kattints a képre:

Megközelíthető Newquayból vagy Truróból a 85 - ös busszal.

A patak miatt ideális kisgyermekes családok részére is.  Kutyabarát strand.


Sennen Cove (Cornwall)

Post Code: TR19 7DG

Apró és óriás kavicsos valamint homokos tengerpart, lassan mélyülő víz, fürdésre és szörfözésre kiválóan alkalmas. Az öblöt homokdűne dombok veszik körül.  A parton üzletek, éttermek találhatók, szörf bérelhető. Teljes méretért kattints a képre:

Gyerekekkel is könnyen megközelíthető. Lifeguard húsvéttól októberig, kutyák május 15 és szeptember 30 között napközben 10 és 18 óra között nem vihetők a partra, Egész évben, egésznap kutyabarát strand az öböl északi részén található Gwynver. Teljes méretért kattints a képre:

Egy kommentelőmet idézve:

"Sennen Cove is stunning. Sit at the bar drinking a cocktail over looking the sea, just perfect"

"Sennen lenyűgözò. Ülni a bárban koktélt iszogatva a tenger felett. Egyszerűen tökéletes"

Teljes méretért kattints a képre:

A strandok felett a domboldalon pálmafák és virágok övezte kis sétányok s a hozzájuk tartozó házikók találhatók...  Teljes méretért kattints a képre:

"A Little Peace of Heaven" - egy darab a mennyből, ahogy a Vellandreath Cornish Cotteges weboldalán olvasható...  A házikók előtt virágok és pálmafák között mindenhol padok állnak a túristák rendelkezésére, így valóban mindenki a mennyországban érezheti magát, akkor is ha nem bérel ki egy luxus házikót... Teljes méretért kattints a képre:

Az öböl balra eső részén a kikötő, jobbra a két strand található, az üzletek, bárok, fagyizók minden igényt kielégítenek... 

Sennen Cove számos programot, sportolási lehetőséget kínál: szörf, kajak, lovaglás, de a bátrabbak a lovakkal a tengerben is úszhatnak...

Megközelítés St. Iwesből és Penzanceból a Lands End Coaster busszal.


Bournemouth (Dorset)

* Bournemouth Beach *

Post Code: BH2 5NN 

A 7 km hosszú homokos tengerpart központi része, átlátszó fokozatosan mélyülő víz, fürdésre és szörfözésre is tökéletesen alkalmas. Anglia legmelegebb éghajlatával és a Kék zászló díjnyertes homokos strandokkal a számtalan szórakozási lehetőséggel és a Londonhoz közeli elhelyezkedésével a legnépszerűbb úti cél az 1 napos kiránduláshoz, de nyaraláshoz is. Teljes méretért kattints a képre:

Megközelítés: A busz és vasútállomásról busszal, majd a pálmafákkal, virágokkal, sziklakerttel, patakkal szegélyezett hatalmas parkon keresztül. A piernél található óriáskerék a buszmegállóból látható. Teljes méretért kattints a képre:

Gyerekekkel is könnyen megközelíthető. Kutyák május 1 és szeptember 30 között nem vihetők a partra, a sétányokon pórázon kell Őket vezetni. Vannak egész évben kijelölt kutyabarát strandok, pl. a Poole és Groyne közötti terület.


Botany Bay Beach (Kent)

Post Code: CT10 3LG

Homokos tengerpart, lassan mélyülő víz, fürdésre és szörfözésre kiválóan alkalmas. Az öblöt különleges mészkő falak  és képződmények veszik körül. A parton szálloda és étterem található.

Gyerekekkel is könnyen megközelíthető. Kutyák május 15 és szeptember 30 között napközben 10 és 18 óra között nem vihetők a partra.

Megközelítés Canterburyből vagy Broadstarirsből busszal. 


A felsorolt strandok elhelyezkedése a térképen jobbról - balra haladva: 

Botany Bay - Bournemouth - Durdle Door, Lulworth CovePolperro - Lizard, Kynance Cove - Marazion -Pedn Vounder Beach - Sennen Cove - St.Ives - Perranporth - Holywell Bay - Newquay

Cornwall (jobbról - balra haladva):  Polperro - (Lizard, Kynance Cove) - MarazionPedn Vounder Beach - Sennen Cove - St.Ives - (Perranporth - Holywell Bay - Newquay) 


A Facebook oldal itt érhető el:


Judy Tailor

2020. augusztus 9. (Frissítve 2023. május 23.)


Fotók: Judy Tailor