Áldozatvédelmi árulás... by T.N.Z.

2021.03.30

Erről a témáról már egy jó ideje készülök egy magánvélemény cikket írni és az utolsó motivációs gombot a Borsod 24.hu portál 2021 március 8.-án leadott Orosz Bernadett és Buják, na meg az Intézményi árulás kampány riportja nyomta meg. 

Áldozatvédelem, családon belüli erőszak, bántalmazott nők, nárcisztikus férfiak... Az utóbbi hónapok legfelkapottabb témája, mind a médiában, mind az online világban...

A Fókusz 2021 február 9.- én leadott műsorának hatására, késztetést éreztem, hogy bepillantsak ebbe az Áldozatvédő munkába.. Hiszen ebben a műsorban hangzik el hogy "A Facebookon több csoport is alakult, ahol a családi erőszak áldozatai összefoghatnak és segíthetik egymást. Ez a két nő is ilyen közösséget alapított..."

A szándék nemes, a tenni akarás dicséretes, hiszen ez egy olyan érzékeny terület, ahol nagyfokú szakirányú felkészültségre, szakember gárdára - pszichológus, gyermekpszichológus, jogász, ügyvéd, családsegítő szakember, menedék otthonok, krízis központok - van szükség. Egy baráti csoportban, ahol hasonló sorstársakkal találkozik a krízis helyzetben lévő nő/férfi, jobban megnyílik, bátrabban kér segítséget és meg is kapja, mert van jól képzett szakemberekből álló Team.... gondoltam én. 

Rögtön utána is néztem az újonnan alakult csoportnak (nem volt nehéz, mert az Index 2021. január 21.-én megjelent cikkében az egyik alapító taggal riport is készült ezzel kapcsolatban)...

A cikk olvasása közben némi csalódottságot éreztem, mert idézem: "... az elején még nem akartam szakembereket a csoportba." Aztán pár mondat után már ledöbbentem, amikor ezt olvastam:  "Azóta azonban már csatlakozott hozzánk egy igazságügyi szakértő is, így ha kap valaki egy E-mailt valahonnan, meg tudja nézni, milyen IP címről érkezett és abban is tanácsot tud adni, hogyan érdemes válaszolni egy fenyegető üzenetre." 

Kérem, én szeretnék beszélni ezzel az igazságügyi szakértővel, hogy elmondjam neki, IP cím kiadása - egyébként is-  ráadásul csoportban bűncselekmény!...

Aztán egy kicsit megnyugodtam, mert tovább olvasva megtudtam, hogy nemsokára büntetőjogi szakjogász is csatlakozik a Teamhez... Aki majd felvilágosítja az igazságügyi szakértőt, mettől - meddig terjedő szabadságvesztésre ítélhető az ilyen cselekedet... Tovább olvasva a cikket, a szívem örömtáncot járt, mert találtam egy szakembert a csoportban. Egy pszichológust, aki egyben a NANE képzés keretein belül segíti a párkapcsolati erőszak áldozatait és aki remekül és érthetően leírja a nárcisztikus személyiségtípus jellemvonásait. Tényleg klasszis írás!


Több csoport munkájába volt lehetőségem bepillantani és amit ott találtam, mélységes döbbenettel tölt el. Hogy miért? Mert ez nem áldozatvédelem, nem prevenció, nem segítség. Kétségtelen, vannak ígéretek menedék lakásokra egy képviselő asszonytól, vagy ahol megjelölnek egyesületeket, hova fordulhatnak, ha veszélyben az életük. De körülbelül ennyi az áldozatvédelem... 

Mielőtt bárki rám húzná az áldozathibáztatók uniszex gúnyáját megfogalmazom érthetően és világosan: a családon és/vagy párkapcsolaton belüli erőszak egy nagyon érzékeny és mindenképp nagyon sürgős, áldozatvédelmi reformokat igénylő szegmense a mai társadalomnak. AMI FELTÉTLEN SZAKTUDÁST IGÉNYEL!!! De térjünk vissza az áldozatsegítő csoportokban tett tapasztalatgyűjtő látogatásaimhoz. 

A téma érzékenysége és a bántalmazottak - A VALÓBAN BÁNTALMAZOTTAK - és segítségre szoruló emberek érzéseit, bizalmát tiszteletben tartva, nem lesznek fotózott beszélgetések, ... szó szerinti idézetek viszont igen. Szükséges, mégpedig azért, hogy mindenki érezze annak a súlyát, mekkora kárt tud okozni a minden szakmai alapokat és tudást nélkülöző önkéntes áldozatsegítő csoportok egyes tevékenysége. 

Az első és legfontosabb, - na jó, nem az - amit megtudtam, hogy a Férfi szinonima szavai, sorolom: Féreg, Lény, Nárci, Ná(r)ci, Barom, Állat, Pszichopata. Posztolni, kommentelni, csak szigorúan a fentebb említett kiválasztott szavakból érdemes, ha nem akarjuk az ismeretlen barátaink, sorstársaink rosszallását kivívni... 

A második, amit megtanultam, hogy itt mindenki több diplomával rendelkezik. Mindenki szakértője a pszichológiának, a jognak, profi nárcisztikus elemzők. ... és óriási empátiával bírnak, egészen addig, amíg egy sorstárs úgy nem dönt, hogy kilép, vagy párterápiára jár a párjával, mert esélyt adnak a kapcsolatuknak... 

Nárcizmus, nárcisztikus, nárci... Az elmúlt időszakban a legfelkapottabb kifejezés, általában férfiakat megbélyegző jelző lett. Mert olyan gyorsan kórképet állít fel (leggyakrabban nők) mindenki, hogy az ember azt gondolná, ma Magyarországon két "faj" létezik: Nárcisztikus férfiak és hozzájuk csatolva az áldozathibáztatókat és az ők által bántalmazott nők. Ezt, Orosz Bernadett esete óta hallhatjuk gyakrabban, sőt túl sokszor. Azóta ugrott meg a profi nárcisztikus elemzők száma.... es ezt a szót olvastam a legtöbbször ezekben a csoportokban. Mindenféle szakmai háttér, vizsgálat, kórkép nélkül, saját, vagy kommentelők megállapításai alapján. Aztán, ha valaki nem biztos benne, újabb kutatásokat végez, vagy körbekérdez, hátha valaki segít. Itt van rá egy példa: 

"Van még olyan köztetek, akinek nem sikerült szakítania a nárcijával és nem tudja, hogy menjen, vagy maradjon, mert szereti? Az utóbbi időben úgy érzem, hogy az én párom nem is nárci, hanem Borderline. Megcsináltam egy border tesztet az ő nevében. 26 pontig nem border, neki 53 jött ki. A legrosszabb az, hogy nem tudom neki megmagyarázni, hogy beteg és orvosra van szüksége. Viszont szeretem és van amikor úgy érzem, hogy van esély arra, hogy megváltozik. De most összezavarodtam, eddig nárcinak hittem, de már nem vagyok biztos benne. Van itt valaki, akinek a nárcijának vannak, vagy voltak border tünetei?"

Nem tudom, hogy sírjak - nevetni abszolút nem tudok ezen - vagy inkább a fejemet fogjam. Annyira jó lenne, ha mindenki megértené végre! A nárcizmus egy nagyon bonyolult és szerteágazó fogalom. A nárcisztikus személyiségzavar egy olyan széles spektrumú skálán helyezkedik el, amit komoly pszichológusi, pszichiáteri vizsgálat alapján lehet beazonosítani.

Remélem mindenki ÉRZI, hogy ez mennyire megdöbbentő. Hogy mennyire szakmaiatlan, hogy MEKKORA KÁROKAT OKOZ a bántalmazottak érdekében létrehozott csoportokban az ilyen és ehhez hasonló posztok. Hogy mennyire rossz irányba viszi el az egyébként is lelkileg sérült és szakmai segítségre szoruló bántalmazottakat. Hogy ez mennyire igaz, egy másik, nagyon szomorú példa. 

A történet röviden. Egy hölgy a csoporttól köszönt el, jelezve, hogy kilép, mert a 13 éves kamasz fia belenézett a csoportban történő beszélgetésekbe, amitől a gyerek teljesen kiborult és közölte a hölggyel, hogy ez nem normális és "beteg" oldal. Hogy az apja nem nárci, hogy utálja az anyját és "ellene fordult", ahogy a hölgy leírta. Az apa elköltözött, új barátnő, babát várnak... 

És akkor nézzük a neten tanult pszichológusok, sorstársak válaszait: - és ne felejtsük el, gyerekekről beszélnek... 

Komment 1:  "... zsarol, követelőzik, duzzog, szabotál, kigúnyol, kinevet és fizikailag is bántott. A fosásunk bántalmazót csinált belőle, a nárcink jó nagy adag rásegítésével..... A következő nárcim, akit a válásunk alatt ismertem meg, tartotta bennem a lelket. (tipikus sérült nőre vadászó) De a fiam olyan durva, hogy az értem való versengésbe, sokszor véd meg a nárcim előle. (mondjuk ő nem durva, sőt cuki nagyon)" 

Anya: "teljesen agymosott a gyerek

Kommentelő 2.: "szerintem genetika is közrejátszik, én már erre is gondoltam nálunk." 

Anya: "Lehet, mert kicsinek is apja mentalitása volt...

Kommentelő 3: "Szerintem próbálj meg másképp viselkedni a gyerekkel. Úgy, ahogy pontosan NEM várná el tőled. ..... beszélj te is úgy vele, ahogy ő veled, vagy mellőzés, ne szolgáld ki mindennel." 

Kommentelő 4. "Ha ezt hagyod és meghajolsz a 13 éves kis fiszfasz akaratossága előtt, pont így fog bánni a nőkkel később...

Anya: "Azt mondják, a kamaszok eleve kis nárcik..... hát igen, tanúsítom." 

A történet vége. A fiú az apához költözött, anya egyedül maradt és a csoportból sem lépett ki, mert ahogy írta: "Nem lépek, mert senkim sincs és ez a csoport rengeteg támaszt nyújt"... 

Tény és a jövőben érdemes szem előtt tartani: Nárcisztikus személyiségzavart gyereknél nem diagnosztizálnak, hiszen nincs kialakult személyisége. Még formálódik, alakul és MI, SZÜLÖK (!) töltjük meg tartalommal, pozitív, vagy negatív személyiségjegyekkel. És van egy nagyon kellemetlen igazság, amivel sokan nem szeretnek szembenézni, vagy egyszerűen elfogadni, az pedig az, hogy a felnőttkori nárcizmus gyermekkorban alakul ki(!). NEM GENETIKAI EREDETŰ. "Az érzelmileg sivár, magányos gyermekkor eredménye. Leggyakrabban egy rideg anya lappang a háttérben, aki csak úgy tesz, mintha szeretné a gyerekét, de a valós érzelmi igényeit nem elégíti ki." Dr. Bánki György. 

A világ sokkal szebb hely lenne, ha mindenki megértené végre, hogy tudás nélkül nem lehetünk sikeresek. Hogy a tapasztalat, az átélt élmény, vagy trauma nem egyenlő a SZAKMAI TUDÁSsal. Attól, hogy valaki tud úszni, még nem alapít Úszóegyesületet és nem kezd el versenyszerű úszást oktatni. Azon egyszerű elv alapján, mert nem ismeri a technikát, az oktatás mechanizmusát. NINCS SZAKMAI TUDÁSA ÉS GYAKORLATA. 

Attól, hogy valakit baleset ért és elmeséli hány csavarral és melyik csontját rögzítették még nem kezd el műteni, mert NINCS SZAKMAI TUDÁSA ÉS NINCS GYAKORLATA. 

Attól, hogy valaki családon/ párkapcsolaton belüli erőszak áldozata és elmantrázza ezerszer a történetét, még NEM ÁLDOZATVÉDELMI SZAKEMBER. Azon egyszerű oknál fogva, hogy NINCS SZAMAI TUDÁSA ÉS GYAKORLATA. Megélt traumája, közvetlen tapasztalata van, de NINCS SZAKMAI HÁTTERE.ÓRIÁSI KÜLÖNBSÉG!!! 

Ha valaki Úszóklubbot szeretne és ott edzőként dolgozni legyen! Csak először meg kell szerezni a megfelelő tudást. Ha valaki orvos szeretne lenni, nincs akadálya, csak tanulni kell, tudást szerezni.Ha áldozatvédő, áldásom rá, csak a tudást kell megszerezni. De tudás nélkül ezen a területen nem lehet más senki, csak az áldozatokat a kilátástalanságba terelő juhász. 

Amikor Orosz Bernadett azt nyilatkozta több helyen a médiában, hogy ma Magyarországon komoly problémák vannak az Áldozatvédelem területén, hevesen bólogattam. Igaz, ez az egyetlen amiben egyetértünk - és nem éppen egy irányvonalra gondolunk, azonban cáfolhatatlanul igaza van. Véleményem szerint, tényleg ÓRIÁSI PROBLÉMÁK VANNAK! 

Nézzünk bele nyíltan ebbe a kellemetlen tükörbe.... Meglátásom szerint, ma Magyarországon a családon belüli bántalmazást KETTŐS MÉRCÉVEL MÉRIK az Áldozatvédelmi Egyesületek, Alapítványok, Csoportok. 

Az utóbbi idők legfelkapottabb története, az Intézményi árulás kampányfilm - még mindig a bujáki áldozattal - akiért az összes Áldozatvédelmi Szervezet, Egyesület, Facebook csoportok egy emberként álltak ki, felhasználva a média összes platformját, hogy példát statuáljanak - a már az elkövetkező életére is megsemisített - gyanúsítottal. 

Szemben a másik családon belüli erőszak áldozatával, Kertész Ágnes és párja. Azt gondolom, hogy a történetet egész Magyarország ismeri, nem kell külön leírni. Az egyetlen különbség, hogy itt a férfi az áldozat, akit családon/párkapcsolaton belüli erőszak ért. Hogy miért gondolom a kettős mércét? Mi is történt? Például az, hogy a NANE kiállt Kertész Ágnes mellett. ... "Ágnes cselekménye nem előre kitervelt gyilkossági kísérlet volt, hanem egy meggyötört nő elkeseredett védekezése. "

A NANE nem olvasta a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú végzésésében az indoklást?: "A vádlott beszerezte és beadta a sértettnek, majd kihasználva kábult, tehetetlen állapotát, a közepest meghaladó erővel, késsél, kitartó szándékkal, többszörös sebzéssel vagdosta a torkát, hogy elérje az előre kitervelt célját, majd a sértett öngyilkossági szándékát és a sértett késsel való támadását hangsúlyozva igyekezett megtéveszteni a sértett segítségére érkezőket."

KETTŐS MÉRCE!!! Egy nő, csak áldozat lehet, bántalmazott, egy férfi viszont akkor sem, ha cáfolhatatlan bizonyítékok vannak arra, hogy meg akarta ölni a párja. Egy nőért akkor is kiáll az összes Áldozatvédelmi Szervezet, ha bántalmazó. Elmagyarázná ezt nekem valaki? Ki számít családon belüli erőszak áldozatának?? Ez a kettős mérce számomra Áldozatvédelmi árulás! 

Azonban az, hogy mi vezetett el idáig, NAGYON FONTOSnak tartanám PSZICHOLÓGUSOK, PSZICHIÁTEREK, szakemberek bevonásával feltárni. Az összes Áldozatvédelmi Egyesület, csoport a legnagyobb hangsúlyt a nők bántalmazására helyezi. Erre van kihegyezve a média, erre van kihegyezve az összes bántalmazott nő. 

Tény, Magyarországon és nem csak itt, több a bántalmazott nő, mint a férfi. De nem a nők állnak az első helyen. De nem ám! Hanem a gyerekek!!! És erről mindenki hajlamos elfelejtkezni! A bántalmazott nők, vagy bántalmazottaknak vélt nők - mert sokan vannak, akik sértett önérzetük miatt lépnek be - (csoportokban történő utazásaim során tapasztaltam) a saját bántalmazásukat teszik az első helyre és eszükbe sem jut, hogy a gyerekeik milyen lelki traumán mennek keresztül. Hogy milyen negatív szülői mintát kapnak útravalónak... Sőt, ahogy említettem, a gyereket is hibáztatják, mert "ellenük" fordultak... El tudja valaki képzelni, hogy mit él át egy gyerek, egy amúgy is viharos kapcsolatban? Hogy a szülők, mindkettő (!) használja a gyerekét a saját céljaira, a játszmákra??? Mire van szüksége egy gyereknek?! Elsősorban feltétel nélküli szeretetre! Kiegyensúlyozott gyerek-szülő kapcsolatra, ahol nem a pillanatnyi hangulat alapján kap figyelmet a gyerek. Stabilitásra. Harmóniára. Sehol (!) nem találtam egyetlen olyan témát, ahol a gyerekekre külön hangsúlyt helyeztek volna ezekben - a média által is reklámozott - áldozatvédelmi csoportokban. Nekem ez mit jelent? Áldozatvédelmi árulást. 

A következő témával amit ez a fránya tükör mutat, nehéz lesz szembenézni, sokan be is fogják csukni a szemüket. Nárcisztikus elemzők, akiknek az élet adta a diplomát, vagy a Facebookon tanult pszichológusok... a kedvenc témám. 

Mint már említettem Orosz Bernadett a nárcisztikus partnerekről szóló megnyilvánulásainak köszönhetjük, hogy ma ilyen hatalmas és profi tábora van az elemzőknek. Borzasztó rossz irányba viszi el az Áldozatvédelem pszichológiai irányát. Azt gondolom, neki köszönhetően és meggyőződése szerint, ma Magyarországon két tábor létezik. Áldozatok (nők és gyerekek) és nárcisztikus férfiak, hozzácsatolva az áldozathibáztatókat. 

Van valakinek halvány elképzelése, hogy ez milyen torzított kép?? Hogy mennyire nem valós képet mutat? Nem minden bántalmazó nárcisztikus. Vannak alkoholisták, vannak pszichopaták, vannak indulatkezelési problémákkal küzdő emberek és vannak egyszerűen full bunkók... Ezeknek a kezelése mind-mind más terápiát és/vagy szankciót igényel! Ki dönti el, hogy ki nárci?  A neten szerzett diplomát okoskodók, az élet iskolájában végzett nárcisztikus elemzők??!! Mert itt tartunk ma. Itt tartanak az áldozatok érdekében alakult csoportok. HA NINCS TUDÁS, CSAK ROMBOLSZ, NEM ÉPÍTESZ! Ezt kell megérteni! Ne akarj lélekbúvár lenni, ha nem vagy az! 

Minden bántalmazás egyedi eset, nem lehet egy séma szerint feldolgozni, terápiát felállítani, vagy megítélni. Minden családon belüli bántalmazás kórtörténete más és más, egyedi speciális. Csípőből, saját elgondolás szerint, érzelmek miatt (düh, harag, gyűlölet) diagnosztizálni .... hát mit mondjak... inkább nem minősítem. Ezt elég egyszer rosszul kommunikálni és máris kilátástalan helyzetbe kerülnek a segítséget remélő bántalmazottak. (mint ahogy meg is történt a csoportokban) számomra ez megint Áldozatvédelmi árulás. 

A másik az áldozathibáztatás...  Tegyük helyre ezt a fogalmat is a fejekben, hogy milyen károkat tud okozni az áldozatvédelem területén, ha minden szituációra, tényfeltáró kérdésre, ezt a Jolly Jokert kapja elő a bántalmazott. 

Szeretném megkérdezni, hogy MI AZ ÁLDOZATHIBÁZTATÓK PONTOS DEFINÍCIÓJA??? Mert ez egy nagyon fontos kérdés szerintem. Ha nem vagyunk tisztában a meghatározással és helytelenül, indokolatlanul dobálózunk vele, bizony nagy kárt tud okozni nemcsak az áldozatvédelem területén, hanem maga a társadalom megítélésében is. Nagyon sokáig kutattam egy érthetően és pontosan megfogalmazott definíció után. Vagy a tájékozatlanságom miatt, vagy mert nem jól használtam a keresőt, de nincs pontos meghatározása az áldozathibáztatás fogalmának. A jelenségről igen, rengeteg cikk, esszé, a pszichológiájáról igen, de én magára a definícióra vagyok kíváncsi, hogy mik azok a kritériumok, amik alapján valakit áldozathibáztatónak nevezünk. 

Én csak a saját magam alkotta definíciót tudom leírni, ami az én értékrendemben áldozathibáztatásnak számít. Áldozathibáztató az, aki a bűncselekmény elkövetésével, a tettes magatartásával, annak tettével egyetért. Aki kijelenti, hogy az áldozat megérdemelte a vele történteket. Számomra ennyi, nem több és nem kevesebb. 

Attól, hogy vannak kérdések - megint csak visszatérve Orosz Bernadettre, hiszen neki köszönhetően a legapróbb részletekbe menően egy ország ismeri a történetét -  attól, hogy megfogalmazódik néhány, a viselkedésére magyarázatot kereső gondolat sok emberben, attól, hogy a riportjaiban található ellentmondások mellett nem lehet szó nélkül elmenni, nem lehet rásütni emberekre az áldozathibáztató stigmát. 

Azonban az áldozathibáztatásra is kettős mérce jellemző. Hogy miért gondolom ezt, visszanyúlok megint Kertész Ágnes esetéhez, ahol például közszereplő nyilvánított véleményt a bántalmazott férfi rovására. ... és ugyanez a közszereplő határozott véleménye egy másik eset kapcsán.

Kommentelő: "Jó napot kívánok, meg szeretném osztani azt a kommentet, amely kiváltotta az Orsolya oldalán a poszt törlését! Csak azért hogy mindenki elgondolkozjon rajta, mert úgy látom, hogy mindenki meg akarja lincselni Norbit!

Orosz Bernadett: "Mit nem értesz azon, hogy NEM AZ ERŐSZAK A MÓDJA ANNAK, HOGY LEZÁRJON EGY KAPCSOLATOT???!!! Valami baj van a szövegértelmezéssel? SENKI NEM ÉRDEMLI AZT, HOGY BÁNTSÁK !!! Vita lezárva! Ezt értsétek már meg végre! Láthatod, hogy Orsolya adatlapján a haverodat a rasszizmus vádja alól úgymond megvédtem. Nem elfogult vagyok! Hanem objektív. Akár hiszed, akár nem. A haverod, a barátod vagy ki a "Norbi" pontosan neked máskor ne kérjen meg senkit arra, hogy ide fröcsögje a szennyt. Mert jogi következménye lesz, melyből " jó" barátként te sem maradsz ki belőle . Az illetékes hatóság előtt bizonyítsa amit szeretne, de itt erre az aljas tettre értse meg, hogy nincs mentsége! Akkor lett volna férfi, ha nem bántalmazta volna Orsolyát! Nincs miről vonatkozni. Remélem megérted. Ezen kommented hagyd nyugodtan fent, ugyanis mentettem. A képernyő fotókat is természetesen, mellyel személyes adatot sértettel. De hát aki borbarát, az gondolom , hogy vagány bajbarát is lesz egyben."

Akkor most megkérdezem a közszereplőt, a Kertész Ágnes ÁLDOZATÁT HIBÁZTATÓT, hogy mit nem ért azon, HOGY NEM AZ ERŐSZAK A MÓDJA ANNAK, HOGY LEZÁRJON EGY KAPCSOLATOT???!!! SENKI NEM ÉRDEMLI AZT, HOGY BÁNTSÁK!!! Vita lezárva!!! Számomra ezért a két merőben ellentétes vélemény nyilvánításáért kettős mércével ítéli az áldozathibáztatást, mint jelenséget! - nem csak ő!!!

Van még egy áldozatvédelmi csoport, amiről egy pár szót említenék megint.... Igaz, ebbe a csoportba nem léptem be, mert feltétel a személyi igazolvány fotójának üzenetben történő küldése (!), de mivel nyilvános oldala is van, ez a titkos csoport másképp működik, más irányvonala van. Ez pedig az adománygyűjtés. MINDENRE! Hogy kinek a számlájára megy, mire költik az összeget, igazából senki nem tudja, fotókat a megsegített családokról, vagy a vásárolt hűtőszekrényről, bojlerről, vagy bármiről, amiért segítséget kérnek, egyetlen egy esetben sem találtam. Az Újrakezdés nyilvános oldala. Nyilvános, tehát bárki rákereshet. Csak a titkos csoportban lévő titkos tagoknak gyűjtenek és annyira titkos, hogy - mint már emlitettem - a csoporthoz, csak a nyilvános oldalon találtam útmutatót, de ezt mindenki megtalálja az oldal leírásban. 

Mi az, amit hiányoltam a csoportokból? Először is egy ilyen csoport vezetéséhez, koordinálásához megfelelő szakemberekre lenne szükség. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy ez egy olyan érzékeny és teljes figyelmet, tudást érintő terület, ahol hatalmas károkat lehet okozni. Nem szándékosan, hanem a tudatlanságból fakadóan. Fel kellene ismerni, hogy az ilyen jellegű csoportok NEM HOBBI TEVÉKENYSÉG. Itt nem lehet "csak beugrom pár pillanatra" szétnézni, beköszönni. 

Elvileg ezek a csoportok azért jöttek létre, hogy a tagok segítség egymást. Akik bajban vannak, tudjanak kitől közvetlen segítséget kérni. A cikk írásakor leírtam, hogy mi hiányzik ezekből a csoportokból, azonban egy olyan mondatot kaptam egy általam nagyra becsült embertől, hogy az egész reszt kivettem az írásomból. Nem adok tippeket, mert - igazat adva gondolkodó társamnak- rá kellett jönnöm, hogy ezek a csoportok két okból alakultak. Önző célokra, vagy/és akik itt vannak, azok igazából nem akarnak változtatni, csak megnyugtatóbb látni és kibeszélni, hogy másnak is rossz. Aki változtatni akár, kilépni, azok nem ebben a csoportban keresnek megoldást.

Az egész áldozatvédelmi rendszernek alapjaiban lenne szükség változásra. Véleményem szerint nemcsak az intézményi árulás, hanem az áldozatvédelmi árulás is jelen van a mai magyar társadalomban. Évtizedekkel le van maradva a német, vagy az osztrák áldozatvédelmi rendszertől. 

Mire lenne szükség? 

1. Egy pszichológiailag is jól képzett, a családon belüli erőszakra specializálódott nyomozói gárdára. Akik felkészülten, a témához megfelelő érzékenységgel folytatják a nyomozást.

2. Pszichológiai vizsgálat mindkét fél (bántalmazott és bántalmazó) részére. Terápia, kiemelt figyelemmel a gyerekekre, hiszen ők is átélik a traumát akkor is, ha "csak" szemlélői a bántalmazásnak. Terápia, kísérő "figyelem" a trauma feldolgozása utáni időszak megfigyelése, szükség esetén további pszichológusi segítség az áldozatoknak.

3. Bántalmazó pszichológiai vizsgálata, terápia és/ vagy szankció.

4. Bántalmazó kiemelése/ távolságtartása szigorúbb szankciókkal.

5. Az oktatásban dolgozók (pedagógusok, óvónők) szakszerű felkészítése a bántalmazott gyermekek felismeréséhez.

6. Az áldozatvédelmi egyesületek, alapítványok létrehozásánál szigorúbb szabályok bevezetése. Pl: csak megfelelő szakmai képesítéssel rendelkező szakemberek alapíthatnak Áldozatvédelemmel kapcsolatos alapítványt, egyesületet, minden alapító tagra értendő. Pszichológiai vizsgálat az alkalmasságra minden alapító tag esetében.

7. Több és szélesebb spektrumú gyermekpszichológus.

8. Hatékony segítség az új élet felépítésében, rehabilitáció, beillesztés az új környezetbe.

9. A különböző intézmények, rendőrség, bíróság, gyamhivatal, oktatási intézmények, segítő szervezetek összehangolása, átfogó, kooperatív program, rendszeres -amíg szükséges - esetkísérés.

10. Prevenció. MINDENKINEK!Ahol a legfontosabb elem a saját önértékelésünk, a saját helyünk az értékrendünkben, a határok kijelölése (mi az, ami számomra elfogadott és mi az, ami már nem) és annak következetes megtartása. Egy egészséges, kiegyensúlyozott énkép kialakítása, megélése. 

A jelenlegi magyar áldozatvédelmi rendszert tekintve, kire szamithatnak a családon belüli erőszak áldozatai a Facebook csoportokon kívül? Mert a tapasztalat azt mutatja, hogy jelenlegi struktúrájában az állami intézményekre nem. 

Igen, a civilszervezetekre... A legismertebbek a NANE és társszervezete a Patent illetve illetve a Nem Tehetsz Róla Tehetsz Ellene Alapítvány no meg a BÉKE Központ, a TASZ (szakmai) Szabad - díjas Orosz Bernadett civilszervezete...

Az első három tevékenysége átlátható, beazonosítható s láthatóan komoly befolyással, kapcsolatrendszerrel is bírnak... Velük ellentétben mintegy fantomszervezet "működik" a BÉKE Központ, amit annak ellenére, hogy egy adománygyűjtés felhívást és a hozzá tartozó számlaszámot kivéve semmilyen más információ nem ismert róla, a weboldala 5 hónap után sem működik, a média és a civilszervezetek is hirdetik...

Vajon mit szólna ehhez Katarina Barley? ... Hogy ki ő? Német politikus, jelenleg az Európai Parlament alelnöke, volt német családügyi miniszter, majd igazságügyi miniszter. Akivel Orosz Bernadettnek találkozót szervezett Gurmai Zita 2020 januárjában...

Szóval mit szólna "Európa legbátrabb nőjének" egyesületéhez? Nagy valószínűséggel és ismerve a német és az osztrák politikai tisztaságot, azonnal vizsgálatot rendelne el a Béke Központ ellen. Személyes tapasztalatom van, hogy működik egy német, vagy osztrák alapítvány (Caritas) 

Először is, ha támogató valaki, kap egy kártyát, névre szóló. Rajta van az összes információ a Caritasról. Minden hónapban küldenek egy levelet, amiben részletesen feltüntetik, hogy mennyi összeget és mire költöttek. Tételesen felsorolva. Az eredmények dokumentálva, a következő célok részletesen leírva. Bármilyen kérdéssel, kéréssel élhetek és bizonyos tanfolyamok pl: elsősegélynyújtó ingyenes elvégezhetek. Éves beszámolók is vannak, rendezvény keretén belül (Lockdown miatt most nem). De! Minden egyes Euró nyomon követhető! Csak(!) megfelelő képesítéssel, az adott területre megfelelően lehet valaki alapító tag. Önkéntesként nem kötelező. Önkéntes- azt jelenti, hogy a munkájáért nem kap fizetést. Érthető ugye? 

Ha most meglátná Katarina Barley az összes Béke Központról említést tevő híreket és rákeresne a honlapra, ahol meglátja a nagy semmit, hozzátéve az adományozásra felhívó posztot és a benne lévő bankszámlaszámot, vajon mit tenne? .. Minimum a szívéhez kapna, utána pedig a telefonhoz, mert együttérzés ide, vagy oda, a bántalmazottak és az adományozók érdekében azonnali vizsgálatot rendelne el.

A mai Magyarország kórképe az áldozatvédelem kapcsán lesújtó. A változás mindenképp szükséges, életmentő! Önkéntes Facebook csoportok, fantom egyesületek, kéregetésre berendezkedett nyilvános oldal és a hozzátartozó nagyon titkos csoport NEM TUD a családi erőszak áldozatain érdemben és szakmailag felkészülten segíteni. Ezen a területen, ha nincs tudás, csak ártani lehet. Ez pedig számomra Áldozatvédelmi Árulás.

Hogy működik Németországban az áldozatvédelem, például egy bántalmazásnál? Kimegy a rendőrség, ahol mindkét felet külön helyiségben meghallgatják. Ha szükséges mentőt hívnak... Megkérik a bántalmazót, hogy pakoljon össze 10 napra elegendő ruhát és keressen szállást. (barátok, rokonok, ismerősök) Ha ez nem lehetséges, mert az ingatlan a bántalmazó tulajdona, akkor az áldozatot helyezik biztonságba. Ha nincs hozzátartozó, vagy ismerős, akkor hotelben helyezik el. Németországban vannak kijelölt hotelek, akik szerződésben állnak az állammal és az ilyen esetekre mindig van fenntartott szobájuk. Ennek a költségét az állam fizeti. A rendőrség hivatalból megteszi a feljelentést, a bántalmazót azonnal kihallgatják és a bántalmazás súlyosságának megfelelően döntenek. Szabadlábon maradhat, vagy nem. A sértettnek 10 napja van eldönteni, hogy tesz-e feljelentést. Ha az áldozatnak nincs hova mennie, a lehető legrövidebb időn belül menedékházba helyezik el. Segitenek albérletet, munkát keresni. Lakhatási támogatást kap, a gyerekek pedig, mivel az intézmények szoros kapcsolatban állnak egymással kiemelt támogatásban részesülnek. A gyámügy, az állami szervek szoros kapcsolatban állnak a Caritassal (alapítványok) is. Büntető eljárás esetén ügyvédet biztosítanak a bántalmazottnak, amit szintén az állam finanszíroz.

Követhető, átlátható és együttműködő kapcsolat van a Rendőrség, a Bíróság, a Gyámügy és az az Alapítványok között. Mert az első és legfontosabb a családi erőszak áldozatainak a védelme. Pszichológus, gyermekpszichológus, családvédelmi szakember szintén elismert segítői az egész rendszernek.

Végül néhány gondolat azoknak, akik nem mernek segítséget kérni és kilépni egy bántalmazó kapcsolatból...

A legtöbbet hallott kifogás: mit fognak szólni - gondolni (család, barátok, ismerősök, iskola, munkahely stb...) rólam, ha kiderül, hogy nem olyan az életünk, mint amilyennek látszik? Életmentő lenne, ha senki nem szégyellné és szólna, hogy segítségre van szüksége. Nem mindegy mit gondolnak? Ők állják a pofonokat?? A megaláztatást?? Ők élnek félelemben?? ... Ez nem lehet ok a maradásra. Mint ahogy a gyerek/ek sem. 

Mert ez a következő: A gyereknek apára/anyára van szüksége... egy jól működő párkapcsolatban, igen. De egy bántalmazó kapcsolatban ez nem állja meg a helyét. Óriási károkat okoz a gyerekben. Egész életre kihatóan. Nem lenne szabad elfelejteni, mit ígértünk nekik, mikor megszülettek? Szerintem minden szülő ígért: - hogy míg élünk, vigyázunk rájuk, hogy boldoggá tesszük őket, hogy sosem hagyjuk, hogy bántsák őket, vagy hogy szomorúak legyenek. ... ugye? A gyerekek sokkal rugalmasabbak és sokkal könnyebben élik meg a változást.. főleg, ha ez pozitív. Kilépni egy félelemmel teli légkörből bizonyára az.

Mihez fogok kezdeni egyedül? Ezért lenne szükség sokkal szélesebb körű tájékoztatásra, talán a média itt tehetne igazán jó szolgálatot, ha tudnának arról a bántalmazottak, van hova fordulni. Vannak jogaik, támogatásra, védelemre, változtatásra.

Nehéz és nagy döntés változtatni. Ijesztő, tudom. Azonban amikor valaki megteszi az első lépést, rá fog jönni, hogy sokkal erősebb és mindenre képes, mint ahogy azt eddig hallotta a bántalmazójától. 

Következő, fájdalmas: Még egy esély, megváltozik. Nem fog, sajnos ez a helyzet. Sőt! Egyre rosszabb lesz. Először "csak" szavakkal bánt, megaláz, összetöri az énképedet, letöri az ambíciódat, nem értékel.. Mit tapasztal? Nincs retorzió, nincs következménye... mi történik? Bátrabb lesz. Egy-egy pofon is elcsattan.. aztán jön a bocsánatkérés, pár kedves nap... nincs következménye a tettének... ezt nagyon fontos lenne megérteni, minden egyes alkalommal, csak erősebb lesz a bántalmazás.

Mit lehetne tenni? Elsősorban nem szabad félni vagy szégyellni, segítséget kérni. Bántalmazás esetén Rendőrséghez fordulni. Gyámügyön jelezni, baj van. Önkormányzathoz fordulni, baj van, kérem segítsenek. Áldozatvédelmi Szervezethez fordulni. Ha nem önmagáért, akkor a gyerek/ek érdekében. Ez kell, hogy legyen a legfontosabb.

Azt gondolom, hogy Magyarországon nemcsak az áldozatvédelem struktúráját szükséges megreformálni, hanem a gondolkodást is. Azonban ezt MINDENKINEK önmagában kell elkezdenie...


T.N.Z.

2021. április 5.