11. The Garden

2018.06.19

A kép alatt található linkre kattintva, először szótárazás nélkül hallgasd meg - olvasd el - a képregényt és válaszolj a kérdésekre. Újra hallgasd meg és olvasd el a képregényt majd a számodra ismeretlen szavakat, szóösszetételeket, nyelvtani szerkezeteket jegyzeteld ki, vagyis készíts olvasólapot. Röviden - vagy hosszan, ahogy éppen kedved van - írd le a képregény tartalmát. 

A videó hossza 25 perc.

Szint: alap


Kérdések:

1. Ki tanította meg a lányt a kertészkedés kulisszatitkaira?

2. Milyen volt a lány viszonya az apjával a történet elején, közepén, és a végén?

3. Hol nevelt vagy segített virágokat gondozni a lány és kivel? Mondj három helyszínt.

4. Ki vallott szerelmet a lánynak és hogyan?

5. Kinek a személyisége, jelleme fejlődött a legtöbbet a történetben? Fejtsd ki.

(Megoldás lent)


Egy kis nyelvtan: 

Keress prepozíciókat (előljáró szavakat) a történetben és a szókapcsolatot írd ki és fordítsd le. 
Válaszok:

1. Az idős szomszéd - aki a kiabálás után becsenget - tanította a kertészkedésre . 

2. Az elején nagyon rossz volt a viszonyuk, mert az apja ivott, veszekedett és meg is verte a lányt, a közepén semmilyen, mert nem éltek együtt, nem találkoztak, nem tudtak egymásról semmit. A végén nagyon jó lett a kapcsolatuk, mert az apja teljesen megváltozott.

3. Először a szomszéd erkélyén gondozta, nevelte a virágokat, akitől megtanult kertészkedni is, aztán a saját erkélyén, majd amikor az apja megharagudott rá és tönkre tette azt, az új munkahelyén miután elköltözött otthonról.

4. Az új munkaadójának a fia vallott neki szerelmet, szavak nélkül.

5. Az apjának a jelleme fejlődött a legtöbbet, mert a történet elején ivott, kiabált és verekedett, az egyetlen fontos az életében az alkohol volt. Miután a lány elköltözött és az apja egyedül maradt, rájött, hogy a lánya mennyi mindent tett érte: gondoskodott róla, főzött rá, pénzt keresett amiből éltek. A lánya nélkül nem tudott megélni, az utcán koldult, hogy enni tudjon, s nem ivott többet alkoholt. Amikor a lánya a virágjait vitte a városba eladni, találkozott a koszos ruhában kolduló megtört apjával, aki nem bántotta már szóval sem, megsajnálta és feladta a munkáját vidéken, hogy az apjával lehessen. Rendbe tette a koszos otthonukat és újra virágos kertet hozott létre az erkélyen. Az apja aki korábba utálta a virágokat most ott ült, pihent naphosszat, jó kedvűen beszélgetett a lány vedégével a volt munkaadójának a fiával. A lány amikor látta és hallotta, hogy milyen jól érzik magukat ott a virágok között, látta, hogy az apja örül a vendégnek, boldog volt.


Tartalom: 


Nyelvtan: 


Képregények, könyvek linkjeit itt éred el: