Felnyitották a Tower hidat miközben egy busz haladt át rajta

2023.03.18

"Vizsgálat zajlott ma a Tower Bridge tegnap esti felnyitásának ügyében, amikor egy busz haladt át rajta." - adta hírül a The Daily Mail 1952. december 31-én.

         Fotó:  The Daily Mail 1952. december 31.

A korabeli cikkből kiderül, hogy 1952. december 30-án este - miközben egy busz haladt át rajta - a hidat elkezdték felnyitni. Mire a busz a Tower Bridge közepére ért, a hídnak az az oldala már 3-4 méter magasra emelkedett, míg a másik oldalt még nem kezdték el felnyitni. 

A sofőr mérlegelve a helyzetet úgy döntött, hogy gázt adva tovább megy és busszal "átugrott" a Temze felett, majd a híd másik oldalán az úttesten landolt.

A fedélzeten tartózkodó 20 emberből 13-an sérültek meg, közülük hárman kerültek kórházba. A busznak csupán a hátsó kerekei estek le. 

A vizsgálat eredményéről a városi rendőrség felügyelője számolt be a lapnak, miszerint a sofőr Albert Gunter úgy nyilatkozott, hogy amikor a hídra felhajtott, a közlekedési lámpák zöldet mutattak, nem látott és nem hallott semmilyen veszély jelzést. A szokásos figyelmeztető jelzések hangzottak el.

Néhány nappal később John B. Burnell a London Transports Central Road Services üzemeltetési igazgatója gratulált a 46 éves sofőrnek és 10 font jutalmat adott át részére, találékonysága és ügyessége elismeréseként. 

Repülő buszokat ugyan nem, de a felnyitott Tower Bridge alatt átkelő hajókat az alábbi időpontokban láthatunk:

Judy Tailor

2023. március 18.