Áldozatvédelem szaktudás nélkül

Erről a témáról már egy jó ideje készülök egy magánvélemény cikket írni és az utolsó motivációs gombot a Borsod 24.hufilmstúdiójában, 2021 március 8.-án leadott 48. változatát bemutató Orosz Bernadett és Buják, na meg az Intézményi árulás kampány riport nyomta meg. Az újabb feldolgozás főszerepében, - természetesen ismét - az időközben modernkori Teréz anyává avanzsáló Orosz Bernadettet nézhetjük áhítattal.
Áldozatvédelem, családon belüli erőszak, bántalmazott nők, nárcisztikus férfiak... az utóbbi hónapok legfelkapottabb témája, mind a médiában, mind az online világban... 
A Fókusz 2021 Február 9.- én leadott műsorának hatására, késztetést éreztem, hogy bepillantsak ebbe az Áldozatvédő munkába.. hiszen ebben a műsorban hangzik el - Orosz Bernadett esetéhez kapcsolódva- , hogy " A Facebookon több csoport is alakult, ahol a családi erőszak áldozatai összefoghatnak és segíthetik egymást. Ez a két nő is ilyen közösséget alapított..."
A szándék nemes, a tenni akarás dicséretes, hiszen ez egy olyan érzékeny terület, ahol nagyfokú szakirányú felkészültségre, szakember gárdára, - pszichológus, gyermekpszichológus, jogász, ügyvéd, családsegítő szakember, menedék otthonok, krízis központok - van szükség. Egy baráti csoportban, ahol hasonló sorstársakkal találkozik a krízis helyzetben lévő nő/ férfi, jobban megnyílik, bátrabban kér segítséget és meg is kapja, mert van jól képzett szakemberekből álló Team.... gondoltam én. 
Rögtön utána is néztem az újonnan alakult csoportnak ( nem volt nehéz, mert az Index 2021.Január 21.-én megjelent cikkében az egyik alapító taggal riport is készült ezzel kapcsolatban........................ 
A cikk olvasása közben némi csalódottságot éreztem, mert idézem:" ... az elején még nem akartam szakembereket a csoportba." Aztán pár mondat után már ledöbbentem , amikor ezt olvastam: " Azóta azonban már csatlakozott hozzánk egy igazságügyi szakértő is, így ha kap valaki egy E-mailt valahonnan, meg tudja nézni, milyen IP címről érkezett és abban is tanácsot tud adni, hogyan érdemes válaszolni egy fenyegető üzenetre."
....................
Kérem, én szeretnék beszélni ezzel az igazságügyi szakértővel, hogy elmondjam neki, IP cím kiadása - egyébként is- , ráadásul csoportban bűncselekmény!
.......................... 
Aztán egy kicsit megnyugodtam, mert tovább olvasva megtudtam, hogy nemsokára büntetőjogi szakjogász is csatlakozik a Teamhez..... aki majd felvilágosítja az igazságügyi szakértőt, mettől -meddig terjedő szabadságvesztésre ítélhető a cselekedete.Tovább olvasva a cikket, a szívem örömtáncot járt, mert találtam egy szakembert a csoportban. Egy pszichológust, aki egyben a NANE képzés keretein belül segíti a párkapcsolati erőszak áldozatait és aki remekül és érthetően leírja a nárcisztikus személyiségtípus jellemvonásait. Tényleg klasszis írás!Több csoport munkájába volt lehetőségem bepillantani és amit ott találtam, mélységes döbbenettel tölt el. Hogy miért? Mert ez nem áldozatvédelem, nem prevenció, nem segítség. Kétségtelen, vannak ígéretek menedék lakásokra egy képviselő asszonytól ( erre később még visszatérek), vagy ahol megjelölnek egyesületeket, hova fordulhatnak, ha veszélyben az életük. De körülbelül ennyi az áldozatvédelem...
Mielőtt bárki rám húzná az áldozathibáztatók uniszex gúnyáját - mellesleg nem zavar - megfogalmazom érthetően és világosan: A családon és/vagy párkapcsolaton belüli erőszak egy nagyon érzékeny és mindenképp nagyon sürgős, áldozatvédelmi reformokat igénylő szegmense a mai társadalomnak.AMI FELTÉTLEN SZAKTUDÁST IGÉNYEL!!!
De térjünk vissza az áldozatsegítő csoportokban tett tapasztalatgyűjtő látogatásaimhoz. 
A téma érzékenysége és a bántalmazottak - A VALÓBAN BÁNTALMAZOTTAK - és segítségre szoruló emberek érzéseit, bizalmát tiszteletben tartva, pár eset kivételével, nem lesznek fotózott beszélgetések, ... szó szerinti idézetek viszont igen. Szükséges,mégpedig azért , hogy mindenki érezze annak a súlyát, mekkora kárt tud okozni a minden szakmai alapokat és tudást nélkülöző önkéntes áldozatsegítő csoportok egyes tevékenysége.
Az első és legfontosabb, - na jó, nem az - amit megtudtam, hogy a Férfi szinonima szavai, sorolom: Féreg, Lény, Nárci, Ná(r)ci, Barom, Állat, Pszichopata. Posztolni , kommentelni, csak szigorúan a fentebb említett kiválasztott szavakból érdemes, ha nem akarjuk az ismeretlen barátaink, sorstársaink rosszallását kivívni...
A második, amit megtanultam, hogy itt mindenki több diplomával rendelkezik. Mindenki szakértője a pszichológiának, a jognak, profi nárcisztikus elemzők. ... és óriási empátiával bírnak, egészen addig, amíg egy sorstárs úgy nem dönt, hogy kilép, vagy párterápiára jár a párjával, mert esélyt adnak a kapcsolatuknak... itt azért már van egy kis rosszindulat, vagy amikor az Istennőt játszó Admint kritika nem éri... mert akkor oda az együttérzés. ...
Apropó Adminok, vagyis a Facebook csoportok teljhatalmú urnői:Csoportba jutás feltétele: Több csoportban a jól ismert három kérdés megválaszolása a feltétel. Ennek elbírálása után bólintanak arra, hogy tag lehet valaki. 
Viszont!!! Ami konkrétan megdöbbentett az az Újrakezdés Oldal ( nyilvános), majdnem 7.000(!) kedvelővel. Ahol a hozzájuk tartozó titkos csoportba - annyira titkos, hogy önálló rákeresésre NEM ADJA Ki a Facebook a csoportot - személyigazolvány fel-bemutatásával lehet bekerülni. 
Azt hittem rosszul látok!!! 
Kérem! Én senkinek nem adom meg Messengeren keresztül a személyes adataimat. Főleg nem fényképes igazolványt. Egy olyan titkos csoportba való belépéshez, ahol konkrétan jelzik, ha valakit le kell ellenőrizni, egy hacker ismerős megteszi. ....................
A link arról a posztról, ahol kijelentik ( kommentek közt keresendő) , hogy személyit kérnek a belépéshez) ..........
Ha pedig időközben törölték a posztot és a hozzászólást, íme:
............................
És az együttérző, egymást segítő ( természetesen szigorúan nőkből álló) összetartó csoporttagok beszélgetése, ahol pajkosan szemet hunynak egy bűncselekmény felajánlása felett. ... és komolyan megfordult a fejemben, hogy egy bűnbanda beszélgetését olvasom? Ez a poszt nem újkeletű, akkor készült a fotó, amikor még nem volt kötelező a személyit lefotózni. Úgy gondolom azonban, hogy egy bűncselekmény felajánlása ( vajon éltek a lehetőséggel ?! ) soha nem évülhet el.
Poszt: " Lányok egy férfi jelentkezőnk van ... mielőtt bármit is mondanék neki, megkérdezem.... valakinek ismerős???.... A sokadik kommentben ez olvasható: " Estére meg tudom mondani, hogy ki ő? Van egy jó Hacker barátom és ő utána néz. Addig ne engedd be!!!
Mindenki felnőtt ember, vonja le maga a következtetést. ... Hatalmas kérdés dübörög a fejemben, vajon mi folyik itt?????Nárcizmus, nárcisztikus, nárci... Az elmúlt időszakban a legfelkapottabb kifejezés, általában férfiakat megbélyegző jelző lett. Mert olyan gyorsan kórképet állít fel ( leggyakrabban nők) mindenki, hogy az ember azt gondolná, ma Magyarországon két "faj" létezik: Nárcisztikus férfiak és hozzájuk csatolva az áldozathibáztatókat és az ők által bántalmazott nők. Ezt, véleményem szerint Orosz Bernadett esete óta hallhatjuk ( legtöbbször az ő szájából) gyakrabban, sőt túl sokszor. Azóta ugrott meg a profi nárcisztikus elemzők száma.... es ezt a szót olvastam a legtöbbször ezekben a csoportokban. Mindenféle szakmai háttér, vizsgálat, kórkép nélkül, saját, vagy kommentelők megállapításai alapján. Aztán, ha valaki nem biztos benne, újabb kutatásokat végez, vagy körbekérdez, hátha valaki segít. Itt van rá egy példa: 
" Van még olyan köztetek, akinek nem sikerült szakítania a nárcijával és nem tudja, hogy menjen, vagy maradjon, mert szereti? Az utóbbi időben úgy érzem, hogy az én párom nem is nárci, hanem Borderline. Megcsináltam egy border tesztet az ő nevében. 26 pontig nem border, neki 53 jött ki. A legrosszabb az, hogy nem tudom neki megmagyarázni, hogy beteg és orvosra van szüksége. Viszont szeretem és van amikor úgy érzem, hogy van esély arra, hogy megváltozik. De most összezavarodtam, eddig nárcinak hittem, de már nem vagyok biztos benne. Van itt valaki, akinek a nárcijának vannak, vagy voltak border tünetei? "Vagy itt egy másik gyöngyszem: " Sziasztok Gyűjtsük össze a nárcisztikus jellemvonásait Az én férjem bika, barna szemű és barna hajú. 89-es. Kedvenc itala a sör, bor, pálinka és a whisky. Étele a rántott hús, mindent húst, hússal enne. Kedvenc színe a ZÖLD! Van több szeretője, de tudnak egymásról a hölgyek. Ő nem tudja, hogy tudom és azt sem hogy tudom, hogy nem tudják, hogy tudom. De ma elmondom a férjeiknek mert félek a nemi betegségtől ezért muszály megtennem.... ja és bkk ellenőr! Kinek milyen a nárci férje? Gyűjtsük össze, hogy mire kell figyelni." 
Először is én kérek elnézést a helyesírási hibákért, szó szerint idéztem. 
Hát! Íme az eredménye a Szőke Ciklon gyorstalpaló nárci kurzusának. A két kitűnő tanuló! 
Nem tudom, hogy sírjak , - nevetni abszolút nem tudok ezen-, vagy inkább a fejemet fogva " jesszum pepizzek".
Annyira jó lenne, ha mindenki megértené végre! A nárcizmus egy nagyon bonyolult és szerteágazó fogalom. A nárcisztikus személyiségzavar egy olyan széles spektrumú skálán helyezkedik el, amit komoly pszichológusi, pszichiáteri vizsgálat alapján lehet beazonosítani.
Én is találtam egy 9 kijelentésből álló tesztsorozatot, amiben, ha mind a 9 válaszom igen, akkor nagy valószínűséggel nárcisztikus nőbe botlottam bele...........
Vicces és szórakoztató, de ezek alapján, hogy én gondolok valakire és mondjuk mind a 9 állítás megállja a helyét, kijelenthetem, hogy x,y,z nárcisztikus nő? ... és ha valaki azt gondolná, hogy a második példa egy vicc volt a csoporton belül, meg kell döbbentenem azzal a válaszommal, hogy nem. Nem vicc volt.
Remélem mindenki ÉRZI, hogy ez mennyire megdöbbentő. Hogy mennyire szakmaiatlan, hogy MEKKORA KÁROKAT OKOZ a bántalmazottak érdekében létrehozott csoportokban az ilyen és ehhez hasonló posztok. Hogy mennyire rossz irányba viszi el az egyébként is lelkileg sérült és szakmai segítségre szoruló bántalmazottakat.
Hogy ez mennyire igaz, egy másik, nagyon szomorú példa. A történet röviden. Egy hölgy a csoporttól köszönt el, jelezve, hogy kilép, mert a 13 éves kamasz fia belenézett a csoportban történő beszélgetésekbe, amitől a gyerek teljesen kiborult és közölte a hölggyel, hogy ez nem normális és " beteg " oldal. Hogy az apja nem nárci, hogy utálja az anyját és " ellene fordult ", ahogy a hölgy leírta. Az apa elköltözött, új barátnő, babát várnak...És akkor nézzük a neten tanult pszichológusok, sorstársak válaszait: - és ne felejtsük el, gyerekekről beszélnek - Komment 1: " ... zsarol, követelőzik, duzzog, szabotál, kigúnyol, kinevet és fizikailag is bántott. A fosásunk bántalmazót csinált belőle, a nárcink jó nagy adag rásegítésével..... A következő nárcim, akit a válásunk alatt ismertem meg, tartotta bennem a lelket. ( tipikus sérült nőre vadászó) De a fiam olyan durva, hogy az értem való versengésbe, sokszor véd meg a nárcim előle. ( mondjuk ő nem durva, sőt cuki nagyon) " 
Anya: " teljesen agymosott a gyerek" 
- Kommentelő 2.: " szerintem genetika is közrejátszik, én már erre is gondoltam nálunk. " 
Anya: " Lehet, mert kicsinek is apja mentalitása volt..." 
Kommentelő 3 : " Szerintem próbálj meg másképp viselkedni a gyerekkel. Úgy, ahogy pontosan NEM várná el tőled. ..... beszélj te is úgy vele, ahogy ő veled, vagy mellőzés, ne szolgáld ki mindennel. "
Kommentelő 4. " Ha ezt hagyod és meghajolsz a 13 éves kis fiszfasz akaratossága előtt, pont így fog bánni a nőkkel később..." 
Anya: " Azt mondják, a kamaszok eleve kis nárcik..... hát igen, tanúsítom. "
A történet vége. A fiú az apához költözött, anya egyedül maradt és a csoportból sem lépett ki, mert ahogy írta: " Nem lépek, mert senkim sincs és ez a csoport rengeteg támaszt nyújt..... De ez a mostani dolog ismételten rávilágított, hogy mekkora súlya van a nevelésnek és nem egyértelműek a hatások.. Ami az egyiknek beválik, a másik összeomlik tőle. "
Döbbenet még olvasni is ugye???
Nem szeretnék belemenni mély elemzésbe, mert ha ezt a történetet magyarázni kell, akkor nagyon nagy bajok vannak a fejekben. Azonban muszáj tisztázni és kiemelni nagyon fontos szakmai tényeket, amihez mindenkinek ajánlom dr. Bánki György pszichológus nagyszerű könyvét : A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról . Tény és a jövőben érdemes szem előtt tartani: Nárcisztikus személyiségzavart gyereknél nem diagnosztizálnak, hiszen nincs kialakult személyisége. Még formálódik, alakul és MI, SZÜLÖK (!) töltjük meg tartalommal, pozitív, vagy negatív személyiségjegyekkel.
És van egy nagyon kellemetlen igazság, amivel sokan nem szeretnek szembenézni, vagy egyszerűen elfogadni, az pedig az, hogy a felnőttkori nárcizmus gyermekkorban alakul ki(!) . NEM GENETIKAI EREDETŰ. 
" Az érzelmileg sivár, magányos gyermekkor eredménye. " Leggyakrabban egy rideg anya lappang a háttérben , aki csak úgy tesz, mintha szeretné a gyerekét, de a valós érzelmi igényeit nem elégíti ki." Dr. Bánki György. A teljes interjú pedig itt:........
És egy utolsó példa: Egy hölgy jelezte, hogy elköltözik a nárci párjától és új életet kezd. Sokáig passzív tag volt a csoportban, amíg valaki rákérdezett, hogy mi történhetett vele, hogy alakult az élete... A hölgy közölte, hogy nem költözött el, hanem ő és a párja terápiás kezelésre jelentkeztek, ahol kiderült, a férfi nem nárcisztikus , vannak problémák mindkettejükkel, a kapcsolatuk azonban menthető. Hogy milyen kommenteket kapott a hölgy ( A pozitív tartalmúak mellett), inkább nem minősítem, egyszerűen idézem: Kommentelő 1. " Örülök, hogy megvagy! Remélem segít, bár szkeptikus vagyok. A lelépős cuccodat azért tartsd együtt! Nálam arra használta ezt az időt, hogy mindenből kiforgasson. Azért figyelj, sok sikert. " 
Hölgy: " Teljesen bezavart engem, hogy a szakember azt mondta, ő nem nárcisztikus "
Kommentelő 2. " A nárcisztikus nagyon manipulatív, vigyázz magadra!" 
Kommentelő 3. " Teljesen mindegy, hogy nárcisztikus, vagy sem. Lehet simán egy fatuskó is. Vagy egy kedves ember, aki mellett nem vagy boldog. Nem az számít miért nem jó vele, hanem az, hogy nem jó. Te jársz orvoshoz, mert írtad, hogy depressziós vagy és talán pánikbeteg is. Fontos lenne, hogy Te egy picit jobban legyél, akkor tudsz tisztán látni. " 
Komment 4 : " Tudod nem az a lényeg, hogy nárcisztikus-e? Sokat fog segíteni a könyv. AMÚGY A LEGTÖBB SZAKEMBER NEM ÉRT A NÁRCIZMUSHOZ. Az én férjemre sem mondták, hogy az, csak személyiségzavaros, kötődési zavaros és függő.... "Aztán egy gyöngyszem a Béke Központ egyik alapító tagjától, egy képviselő asszonytól, amihez, ha hozzá kellene szólnom, ezt mondanám: számomra ez az a szint, ami kritikán aluli. Mind empátiában, mind alázatban, mind szakértelemben. Minősíthetetlen. "Xy, lehet megharagszol, de kimondom...homokba dugod a fejed. Egy olyan kapcsolatban vagy, ami méltatlan hozzád. Bánt, megaláz, sárba tipor, lenéz téged. Az, aki elvileg "szeret".Te komolyan ezt a "kapcsolatot" akarod megmenteni??? Mióta és mitől lettél pánikbeteg? Neked kell jobban lenned először?? Ez komoly?? Egy bántalmazóval élsz! Ébresztő!! Sose lesz jobb! Nem tudnak megváltozni, csak egy időre!! Tényleg csak ennyinek érzed magad?? Hogy egy ilyen ember mellett szenvedj??
Komment 6: pozitív kicsengésű , de az ítélet az utolsó mondatban benne van. " Én is Meg akartam menteni a kapcsolatot, Emiatt a 2018-as szakítás helyett, 2020-ban tudtam eljönni tőle. Utólag nagyon bánom, újabb két év került a kukába. De Xy--ék járnak párterápiára, hátha segít . Manapság annyi mindenkire rányomják a nárcisztikus bélyeget, aki nem az, arra is. Nem vagyunk szakemberek, csak sérült nők ( férfiak ), akiket egy feltehetően nárcisztikus jellegű személyiség bántalmazott. Szép és jó, hogy Xy-nak igyekszünk segíteni, de van szabad akarata, amelyet egy bizonyos ponton túl akkor sem lehet befolyásolni, ha látjuk, hogy szerintünk rossz irányba mennek a dolgai. "
Egyetlen! Csak egyetlen hozzászólás volt, ami szakmai szemmel helytálló: " Kérlek igyekezzetek úgy fogalmazni, hogy az ne legyen bántó a másiknak! Fogadjátok el, hogy mindenkinek más és más a saját valósága, a toleranciája és a megélt élményei. A támogató visszajelzések viszont sokat tudnak segíteni. "
És rögtön jött a mentegető komment, meg kell védeni a nívót. Komment 7: Képviselő asszony, ha a logikát nézzük érthető, hogy kiborulsz ettől és én a jó szándékot látom benne, remélem Xy te is tekintettel arra, hogy tudom Katalin azon dolgozik, hogy menedékházak legyenek a körzetében. A kérdések teljesen logikusak attól aki nincs benne az adott szituációban Xy szólj kérlek, ha erős a komment"
Mit érezhetett a hölgy ezeket a kommenteket olvasva??! Mi játszódott le benne? Az én véleményem szerint a következők: 1. A BIZTONSÁG ÉRZET MEGSZŰNÉSE . - Az érzés , hogy jó helyen van MEGSZŰNT. 2. A BIZALOM ELVESZTÉSE a csoporttagok iránt. Megosztotta a történetét, mint mindenki és az irány, amit mutatott, negatív reakciót váltott ki. 3. A NEGATÍV ÉRZÉSEK FELERŐSÖDÉSE. Leírta, hogy depressziós és talán pánikbeteg is. Amit gondolom azóta már ezerszer megbánt. 4. NEM KÉR TÖBBET SEGÍTSÉGET, mert nem kapta meg azt a támogató, segítő gesztust, amire szüksége lett volna. 5. A GYÓGYULÁSI FOLYAMAT LASSULÁSA, VAGY STAGNÁLÁSA. Egy kiegyensúlyozatlan, krízis helyzetben lévő embernek ezek a nem építő, szakmaiatlan hozzászólások, egyenlő a kudarccal, a feladással. Azt érzem, hogy a csoport ahelyett, hogy erősítette, felemelte volna - hiszen ezért volt itt, ebben a csoportban a hölgy- kritikát gyakorolt. Mert hiányzott a csordaszellem azzal, hogy esélyt adott a párterápiának.Kinél fogja magát biztonságban érezni? A párjánál. Nála keres menedéket, őt érzi ezek után közel magához, ő benne fog megbízni. Minden pozitív tettét többszörösen fogja felerősíteni. Ez az eset mit jelent számomra? Áldozatvédelmi árulást.Három témakör, több csoport, mindenhol ezek voltak a leggyakoribb posztok, kérdések, három példa, hogy érthető legyen az aggodalmam.Mert ez a struktúrája MINDEN CSOPORTNAK!
Az áldozatvédő csoportokhoz kötve a Béke Központot, hiszen Orosz Bernadett az utóbbi időben minden alkalmat megragad, hogy akár csak egy mondatban is - többet amúgy sem tud mondani róla- , jelezze, hogy " sorstársaival" megalapították a jövő áldozatvédelmi fellegvárát.. 
A világ sokkal szebb hely lenne, ha mindenki megértené végre, hogy tudás nélkül nem lehetünk sikeresek. Hogy a tapasztalat, az átélt élmény, vagy trauma nem egyenlő a SZAKMAI TUDÁSsal. 
Attól, hogy valaki tud úszni, még nem alapít Úszóegyesületet és nem kezd el versenyszerű úszást oktatni. Azon egyszerű elv alapján, mert nem ismeri a technikát, az oktatás mechanizmusát. NINCS SZAKMAI TUDÁSA ÉS GYAKORLATA.Attól, hogy valakit baleset ért és elmeséli hány csavarral és melyik csontját rögzítették még nem kezd el műteni, mert NINCS SZAKMAI TUDÁSA ÉS NINCS GYAKORLATA.Attól, hogy valaki családon/ párkapcsolaton belüli erőszak áldozata és elmantrázza ezerszer a történetét, még NEM ÁLDOZATVÉDELMI SZAKEMBER. Azon egyszerű oknál fogva, hogy NINCS SZAMAI TUDÁSA ÉS GYAKORLATA. Megélt traumája, közvetlen tapasztalata van, de NINCS SZAKMAI HÁTTERE.ÓRIÁSI KÜLÖNBSÉG!!!
Ha valaki Úszóklubbot szeretne és ott edzőként dolgozni legyen! Csak először meg kell szerezni a megfelelő tudást. 
Ha valaki orvos szeretne lenni, nincs akadálya, csak tanulni kell, tudást szerezni.
Ha áldozatvédő , áldásom rá, csak a tudást kell megszerezni. De tudás nélkül ezen a területen nem lehet más senki, csak az áldozatokat a kilátástalanságba terelő juhász.
Amikor Orosz Bernadett azt nyilatkozta több helyen a médiában, hogy ma Magyarországon komoly problémák vannak az Áldozatvédelem területén, hevesen bólogattam. Igaz, ez az egyetlen amiben egyetértünk - és nem éppen egy irányvonalra gondolunk, azonban cáfolhatatlanul igaza van.Véleményem szerint, tényleg ÓRIÁSI PROBLÉMÁK VANNAK! 
Nézzünk bele nyíltan ebbe a kellemetlen tükörbe.... Meglátásom szerint, ma Magyarországon a családon belüli bántalmazást KETTŐS MÉRCÉVEL MÉRIK az Áldozatvédelmi Egyesületek, Alapítványok, Csoportok. Az utóbbi idők legfelkapottabb története, az Intézményi árulás kampányfilm főszereplőjével Orosz Bernadettel, akiért az összes Áldozatvédelmi Szervezet, Egyesület, Facebook csoportok egy emberként álltak ki, felhasználva a média összes platformját, hogy példát statuáljanak - a már az elkövetkező életére is megsemisített - gyanúsítottal. 
Szemben a másik családon belüli erőszak áldozatával, - hűűű, ez most durva lesz - Kertész Ágnes és párja. Azt gondolom, hogy a történetet egész Magyarország ismeri, nem kell külön leírni. Az egyetlen különbség, hogy itt a férfi az áldozat, akit családon/párkapcsolaton belüli erőszak ért. Hogy miért gondolom a kettős mércét? Mi is történt? Például az, hogy a NANE kiállt Kertész Ágnes mellett. ... 
" Ágnes cselekménye nem előre kitervelt gyilkossági kísérlet volt, hanem egy meggyötört nő elkeseredett védekezése. "...... 
Vagy a Patent petíciója.
........
De ismerjük meg a másik oldalt is. Egy link, ami tartalmazza a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú végzését és az indoklást :
........
KETTŐS MÉRCE!!! Egy nő, csak áldozat lehet, bántalmazott, egy férfi viszont akkor sem, ha cáfolhatatlan bizonyítékok vannak arra, hogy meg akarta ölni a párja. Egy nőért akkor is kiáll az összes Áldozatvédelmi Szervezet, ha bántalmazó. Elmagyarázná ezt nekem valaki? Ki számít családon belüli erőszak áldozatának?? Ez a kettős mérce számomra Áldozatvédelmi árulás!
Azonban az, hogy mi vezetett el idáig, NAGYON FONTOSnak tartanám PSZICHOLÓGUSOK, PSZICHIÁTEREK, szakemberek bevonásával feltárni.Az összes Áldozatvédelmi Egyesület, csoport a legnagyobb hangsúlyt a nők bántalmazására helyezi. Erre van kihegyezve a média, erre van kihegyezve az összes bántalmazott nő. Tény, Magyarországon és nem csak itt, több a bántalmazott nő, mint a férfi. De nem a nők állnak az első helyen. De nem ám! Hanem a gyerekek!!!És erről mindenki hajlamos elfelejtkezni! A bántalmazott nők, vagy bántalmazottaknak vélt nők - mert sokan vannak, akik sértett önérzetük miatt lépnek be - ( csoportokban történő utazásaim során tapasztaltam) a saját bántalmazásukat teszik az első helyre és eszükbe sem jut, hogy a gyerekeik milyen lelki traumán mennek keresztül. Hogy milyen negatív szülői mintát kapnak útravalónak. .. sőt, ahogy említettem, a gyereket is hibáztatják, mert " ellenük " fordultak... El tudja valaki képzelni, hogy mit él át egy gyerek, egy amúgy is viharos kapcsolatban? Hogy a szülők, mindkettő (!) használja a gyerekét a saját céljaira, a játszmákra??? Mire van szüksége egy gyereknek?! Elsősorban feltétel nélküli szeretetre! Kiegyensúlyozott gyerek-szülő kapcsolatra, ahol nem a pillanatnyi hangulat alapján kap figyelmet a gyerek. Stabilitásra. Harmóniára. 
Sehol (!) nem találtam egyetlen olyan témát, ahol a gyerekekre külön hangsúlyt helyeztek volna ezekben - a média által is reklámozott - áldozatvédelmi csoportokban.Nekem ez mit jelent? Áldozatvédelmi árulást.
A következő témával amit ez a fránya tükör mutat, nehéz lesz szembenézni, sokan be is fogják csukni a szemüket. Nárcisztikus elemzők, akiknek az élet adta a diplomát, vagy a Facebookon tanult pszichológusok... a kedvenc témám. Mint már említettem Orosz Bernadett a nárcisztikus partnerekről tartott folyamatos mesterkurzusának köszönhetjük, hogy ma ilyen hatalmas és profi tábora van az elemzőknek. Borzasztó rossz irányba viszi el az Áldozatvédelem pszichológiai irányát. Azt gondolom, neki köszönhetően és meggyőződése szerint, ma Magyarországon két tábor létezik. Áldozatok ( nők és gyerekek) és nárcisztikus férfiak, hozzácsatolva az áldozathibáztatókat. Van valakinek halvány elképzelése, hogy ez milyen torzított kép??Hogy mennyire nem valós képet mutat? Nem minden bántalmazó nárcisztikus. Vannak alkoholisták, vannak pszichopaták, vannak indulatkezelési problémákkal küzdő emberek és vannak egyszerűen full bunkók... Ezeknek a kezelése mind-mind más terápiát és/vagy szankciót igényel! Ki dönti el, hogy ki nárci? Orosz Bernadett? A neten szerzett diplomát okoskodók, az élet iskolájában végzett nárcisztikus elemzők ??!! Mert itt tartunk ma.Itt tartanak az áldozatok érdekében alakult csoportok. HA NINCS TUDÁS, CSAK ROMBOLSZ, NEM ÉPÍTESZ! Ezt kell megérteni! Ne akarj lélekbúvár lenni, ha nem vagy az!
Minden bántalmazás egyedi eset, nem lehet egy séma szerint feldolgozni, terápiát felállítani, vagy megítélni. Minden családon belüli bántalmazás kórtörténete más és más, egyedi speciális.Csípőből, saját elgondolás szerint, érzelmek miatt (düh, harag, gyűlölet) diagnosztizálni .... hát mit mondjak... inkább nem minősítem. Ezt elég egyszer rosszul kommunikálni és máris kilátástalan helyzetbe kerülnek a segítséget remélő bántalmazottak. ( mint ahogy meg is történt a csoportokban) számomra ez megint Áldozatvédelmi árulás.
A másik, ( meglátásom szerint ) szintén Orosz Bernadett agyakba hipnotizált szava, az áldozathibáztatás. Ezt előszeretettel kombinálják tanítványai: tipikus áldozathibáztató, te is egy áldozathibáztató nárci és/vagy pszichopata vagy, áldozathibáztató és ezért közvetve bűnrészes vagy stb... ezt tanulták a gyorstalpaló kurzuson a mindenhez kiválóan értő KÖZÜGY nagykövetétől.Ezt nagyon sok jóérzésű ember nevében kikérem magamnak!!! Hogy miért a felháborodásom, azt részletesen leírom annak érdekében, hogy helyre tegyük ezt a fogalmat is a fejekben. - már akiében lehet - és rámutassak arra, hogy meglátásom szerint, milyen károkat tud okozni az áldozatvédelem területén, ha minden szituációra, tényfeltáró kérdésre, ezt a Jolly Jokert kapja elő a bántalmazott. Mivel - Ezt ő nyilatkozta - az ügye már KÖZÜGY, hiszen a bántalmazott nők ügyeinek elszánt harcosa. Ezáltal az áldozathibáztatás is közügy, ami szankciót igényel - szerinte.Szeretném megkérdezni, hogy MI AZ ÁLDOZATHIBÁZTATÓK PONTOS DEFINÍCIÓJA??? Mert ez egy nagyon fontos kérdés szerintem. Ha nem vagyunk tisztában a meghatározással és helytelenül, indokolatlanul dobálózunk vele, bizony nagy kárt tud okozni nemcsak az áldozatvédelem területén, hanem maga a társadalom megítélésében is.Nagyon sokáig kutattam egy érthetően és pontosan megfogalmazott definíció után. Vagy a tájékozatlanságom miatt, vagy mert nem jól használtam a keresőt, de nincs pontos meghatározása az áldozathibáztatás fogalmának.A jelenségről igen, rengeteg cikk, esszé, a pszichológiájáról igen, de én magára a definícióra vagyok kíváncsi, hogy mik azok a kritériumok, amik alapján valakit áldozathibáztatónak nevezünk.Én csak a saját magam alkotta definíciót tudom leírni, ami az én értékrendemben áldozathibáztatásnak számít. Áldozathibáztató az, aki a bűncselekmény elkövetésével, a tettes magatartásával, annak tettével egyetért. Aki kijelenti, hogy az áldozat megérdemelte a vele történteket. Számomra ennyi, nem több és nem kevesebb. Példa , hogy érthető legyen. - Nem értem miért ment el Bujákra, ha már többször bántalmazta? Ezt okokat feltáró kérdésnek tekintem ( pszichológus is vizsgálná ezt a kérdést) - Ha ilyen hülye volt, hogy annak ellenére elment Bujákra, hogy előtte többször bántalmazta, akkor megérdemelte ! EZ áldozathibáztatás!!! Mégis mi történik??? Egy kellemetlen kérdés, ami nem rosszindulatú és előkapja mindenki a Jolly Jokert.Meglátásom szerint igazából senkinek sincs pontos definíciója , ezt jól mutatja a NANE leírása is. " ÁLDOZATHIBÁZTATÁS" Erőszakot megtapasztalni éppen elég nagy teher, az érintetteknek nincs szüksége plusz bűntudatra, amit az áldozathibáztató kérdések és hozzáállás okoz. Támogatóként az a feladatunk, hogy segítsük elviselni ezeket a terheket, nem az, hogy még rápakoljunk pár lapáttal és az érintett úgy érezze, őt tartjuk hibásnak és magyarázkodnia kell nekünk. "......
" ... és az érintett ÚGY ÉREZZE, őt tartjuk hibásnak és magyarázkodnia kell nekünk. "
Számomra ez egy nagyon fontos mondat. Ugyanis érzelmek alapján nem lehet valakit áldozathibáztatónak nevezni, megbélyegezni.Attól, hogy vannak kérdések, - megint csak visszatérve Orosz Bernadett ügyére, hiszen neki köszönhetően a legapróbb részletekbe menően egy ország ismeri a történetét- , attól, hogy megfogalmazódik néhány, a viselkedésére magyarázatot kereső gondolat sok emberben, attól, hogy a riportjaiban található ellentmondások mellett nem lehet szó nélkül elmenni, nem lehet rásütni emberekre az áldozathibáztató stigmát.Hogy mennyire torz a szemlélet, hogy mennyire érzések alapján ítélnek egy - egy riportban, vagy kommentben, íme néhány példa. Partizán Interjú Orosz Bernadettel. 2021. Február 6. Ahol orvosoktól a nyomozókig mindenki áldozathibáztató........
És a hozzátartozó kommentek; 
........
Ajánlom mindenkinek az összes komment elolvasását, ijesztő képet ad a neten tanult pszichológusok és áldozathibáztatók szemléletéről. 
De maradjunk még pár mondat erejéig ennél a témánál. Mert meglátásom szerint, itt is kétfajta áldozathibáztatás létezik és ez nekem aggodalomra ad okot. Példának okáért visszanyúlok Kertész Ágnes esetéhez. Mert hogy a Köz Nagyasszonyának erről is van áldozathibáztató véleménye......................
Hát milyen kettős mérce szerinti áldozathibáztatás ez??? Ja, hogy ez nem áldozathibáztatás? Hanem a bántalmazott nők érdekében felszólaló Nagykövet? " A szeretet sosem lehet bántó. " Ez az egyik mondat amit - bár ő is csak kölcsönzött - előszeretettel használ. Akkor most hogy is kell értelmezni? Hogy tisztább legyen, vagy mégsem (?) a következő szösszenet szintén tőle: Kommentelő: " Jó napot kívánok, meg szeretném osztani azt a kommentet, amely kiváltotta az Orsolya oldalán a poszt törlését! Csak azért hogy mindenki elgondolkozjon rajta, mert úgy látom, hogy mindenki meg akarja lincselni Norbit!" 
Orosz Bernadett: " Mit nem értesz azon, hogy NEM AZ ERŐSZAK A MÓDJA ANNAK, HOGY LEZÁRJON EGY KAPCSOLATOT???!!! Valami baj van a szövegértelmezéssel? SENKI NEM ÉRDEMLI AZT, HOGY BÁNTSÁK !!! Vita lezárva! Ezt értsétek már meg végre! Láthatod, hogy Orsolya adatlapján a haverodat a rasszizmus vádja alól úgymond megvédtem. Nem elfogult vagyok! Hanem objektív. Akár hiszed, akár nem. A haverod, a barátod vagy ki a "Norbi" pontosan neked máskor ne kérjen meg senkit arra, hogy ide fröcsögje a szennyt. Mert jogi következménye lesz, melyből " jó" barátként te sem maradsz ki belőle . Az illetékes hatóság előtt bizonyítsa amit szeretne, de itt erre az aljas tettre értse meg, hogy nincs mentsége! Akkor lett volna férfi, ha nem bántalmazta volna Orsolyát! Nincs miről vonatkozni. Remélem megérted. Ezen kommented hagyd nyugodtan fent, ugyanis mentettem. A képernyő fotókat is természetesen, mellyel személyes adatot sértettel. De hát aki borbarát, az gondolom , hogy vagány bajbarát is lesz egyben.".......
Akkor most megkérdezem Orosz Bernadettet a Kertész Ágnes ÁLDOZATÁT HIBÁZTATÓT, hogy mit nem ért azon, HOGY NEM AZ ERŐSZAK A MÓDJA ANNAK, HOGY LEZÁRJON EGY KAPCSOLATOT???!!! SENKI NEM ÉRDEMLI AZT, HOGY BÁNTSÁK!!! Vita lezárva!!!Számomra ezért a két merőben ellentétes vélemény nyilvánításáért kettős mércével ítéli az áldozathibáztatást, mint jelenséget! - nem csak ő!!! Kinek a kompetenciája megítélni, hogy ki áldozathibáztató, ki okokat feltáró??? Kötve hiszem, hogy Orosz Bernadett lenne rá a megfelelő személy.
Következő kellemetlen szembesítés, két mondatban:
Ne ígérj olyat, ami még nem valósult meg! A nincsből nem lehet adni!
Örömmel olvastam volna, hogy vannak olyan csoportok, ahol megjelölnek otthonokat, ahol a családon belüli erőszak áldozatai ideiglenesen el tudnak költözni. Sajnos egy ilyet sem találtam. Ígéretet azonban igen, méghozzá egy képviselőasszonytól, aki jelezte egy kommentben." ... és akkor én hozzáteszem, hogy képviselőként azon dolgozom, hogy minden kerületben legyen indulásképp 2 menedéklakás. Jelentem két kerületben már készülődik. " 
Mennyivel jobban hangzott volna kijelentő módban! Már van 2 kerületben! Szegény ember, aki ígérni sem tud, ezt ráért volna közölni, ha már van. Mert az ígéretbe nem lehet ideiglenesen beköltözni, nem nyújt menedéket. A NINCS-ből nem lehet segíteni! Egy ennyire érzékeny terülten tisztán kell kommunikálni. Csak azt közölni, azokat a lehetőségeket említeni, ami már rendelkezésre áll.Miért? Mert meglátásom szerint illúziót kelt, várakozásra készteti a krízis helyzetben lévő áldozatokat. Megyek, ha lesz, változtatok, ha megvan a menedékház, hiszen megígérték, addig kibírom. A legnagyobb segítség az, ha őszintén és reálisan megmutatjuk a lehetőségeket. Minden egyes nappal, amit a bántalmazó kapcsolatban tölt az áldozat, növeli a veszélyét annak, hogy tragédia történik! De nem csak a képviselőasszony tett ígéretet, hanem a Béke Központ másik alapító tagja is Orosz Bernadett védett házak kialakítására Miskolcon és környékén. .... Hát kérem nem jutok szóhoz!........
Először azért nem, mert hónapok óta ahányszor megkeresem a Béke Központ Egyesület honlapját a legutolsó keresés ma (2021.Március 25.) , hogy tájékozódjak, milyen segítséget kaphatok, kihez fordulhatok, mit lehet tudni az Egyesületről, ennyi az információ:
.....De megosztom a linket, hátha csak nekem nem barátom a Google. ......
Ez valami rossz vicc??? Hiszen számtalan riportban, - legyen az Tv, vagy online cikk, vagy éppen nyomtatott sajtó - elhangzik a KÖZÜGY Nagyasszonyától a Béke Központ neve.Ja, hogy miért nem működik? Erre is van válasz, - mint ahogy azt megszokhattuk - a Béke Központ alapító tagjától: A komment a Partizán Facebook oldalán, a Daráló 2021. Február 6.-i műsorában leadott Orosz Bernadett riport alatt ( volt, de nekünk továbbra is megvan) olvasható . Szóval a válasz:.....Aztán már nem az oknyomozó blogger a hibás, hanem a Pandémia.
.......
Mert, ahogy már ezt is megszoktam, mindig mindenért más a hibás! 
Szeretném megkérdezni, persze csak költői kérdés, ha nem működik a Béke Központ oldala, ha nincs egy telefonszám, egy E-mail cím, milyen formában és módon tudnak segítséget kérni a bántalmazott nők???? Ha NULLA információ van a Béke Központ működéséről, az ott működő segítségnyújtás lehetőségeiről, akkor mégis MILYEN ÁLDOZATOS MUNKÁRÓL ESIK SZÓ???Miről beszél Orosz Bernadett??? Milyen információt közöl a média???!!! Kérem olvassa el mindenki figyelmesen! Aztán vizsgáljuk meg alaposan. De a nyilvános posztot be is linkelem, így látható lesz ( amíg el nem tűnik), hogy ki az további 7 ember, aki nevét adta ehhez a közleményhez. Gondolom a Béke Központ aktívan dolgozó tagjai...............
Itt akadt el másodszor a szavam... szerintem most sok mindenkinek...Szóval elemezzük ki ezt a felhívást Honfitársaim!
Hogy a felhívás miért nem a Béke Központ web oldalán jelent meg, azt tudjuk. Mert hónapok óta nem működik! Ezért kellett papirra nyomtatni és a fotót felrakni. Mert így tetszetősebb, hivatalosabb, eladhatóbb. 
" Szeretném az Önök támogatását és segítséget kérni, hogy az Egyesületünk hatékonyan tudja képviselni a súlyosan bántalmazott magyar nők, gyermekek, férfiak és idősek érdekeit Magyarországon és az európai uniós intézményekben. Őszintén bízom az Önök felelősségtudatában, jó akaratában és emberségében. "Milyen szép megfogalmazás! Wow!!! Le a kalappal! Egyetlen pici gondom van vele: Hogy tud például engem hatékonyan képviselni, ha nincs egyetlen elérhetősége sem a Béke Központnak? Küldjek egy privát messenger üzenetet? Vagy egy poszt alá írjak kommentbe?
" Minden jó érzésű ember támogatására számítunk, akinek szintén számít a közügy és egyetért az elmúlt egy év munkásságommal , elért eredményeimmel, azzal, hogy: Együtt igenis erősebbek vagyunk az erőszaknál és létszükséglet a változás. "Igen, számit a közügy, számomra nagyon fontos a családon belüli erőszak áldozatainak védelme... ezért született ez a cikk!!! Hogy egyetértek-e az elmúlt egy év munkássággal... hmmm... Nem!.... ahhoz látnom kellene valamit.. valami tiszta munkát, egyetlen, csak egyetlen(!) olyan esetet, ahol ez az Egyesület segített. Mert az, hogy az egy év alatt nem hallottam semmi mást, csak Buják ezer változatát az utazó hakniban, számomra ez nem teljesítmény. " Együtt erősebbek vagyunk" Ez mind igaz, de a megadott bankszámlaszámon kívül, hova csatlakozzak? És igen, valóban létszükséglet a változás!
" Várjuk további tagok és szakemberek jelentkezését, privát üzenetben " 
Miért nem a honlapon? Telefonon? E-mailben? Ja..., mert egyik sincs. Privát üzenetben??? Hát számomra ez már a komédia kategória, ha nem lenne nagyon komoly a téma. Az egyetlen konkrét adat az a Béke Központ bankszámlaszáma. Itt lehet segítséget kérni...
Engem nagyon érdekel, hogy az alapító tagok közül, ki milyen területen végzi az áldozatos munkáját? Ki melyik szegmensét koordinálja? Valaki csak tud érdemben válaszolni a kérdéseimre. Vagy mégsem??? Ha én, mint támogató, jó érzésű ember, aki anyagilag szeretné segiteni a közügyet, akkor azt gondolom elvárható, hogy az Egyesület működéséről valamilyen hiteles információt közöljenek. Mint a fentebb említett kérdések például.
Ha nincs elérhetőség, ha nem működik a Béke Központ Weboldala, ha az Orosz Bernadett az ország bántalmazott nők arca és az Egyesülete elérhetetlen, akkor, HOGY KÉRJEN SEGÍTSÉGET AZ, AKINEK Ő VOLT AZ EGYETLEN REMÉNYE?!?!
És felmerül bennem ezek után egy nagyon komoly kérdés. Ha nem működik a Béke Központ, ha nincs látható eredménye a " munkásságának " , - ha lenne, biztos vagyok benne, hogy minden média ezzel lenne tele -, akkor mégis milyen szakmai szempontok alapján kapta meg a Tasz szakmai díját?Nem közönség, hanem SZAKMAI!!!Szóval komolyan felmerül bennem a kérdés: Mi ez, ha nem ÁLDOZATVÉDELMI ÁRULÁS??
Maradjunk egy kicsit még a magyar Teréz anyánál.... Én nagyon bízom benne, hogy a különböző áldozatvédelmi szervezetek ugyanilyen különleges bánásmódban, segítségnyújtásban részesíti a többi bántalmazott nőt is. Szívesen olvastam volna arról a hölgyről egy két megnyugtató mondatot a Nane--től, vagy a Patent -től, vagy néztem volna riportot a Partizán, Daráló műsorában , akit szintén a párja vert meg brutálisan és a már bevált módszert lemásolva posztolta a Facebook oldalán a vele történteket.... igaz később korrigálta a posztját, hogy nem a férje bántalmazta ( a férjezett nevével posztolt), hanem a barátja. ... szóval vártam, hogy a hölgy mögé is felsorakozik mindenki.Miért érdemel valaki több figyelmet, több segítséget???? Erre ki mit mondana?
Van még egy áldozatvédelmi csoport, amiről egy pár szót említenék megint.... Igaz, ebbe a csoportba nem léptem be, mert feltétel a személyi igazolvány fotójának üzenetben történő küldése (!) , de mivel nyilvános oldala is van, ez a titkos csoport másképp működik, más irányvonala van. Ez pedig az adománygyűjtés. MINDENRE! Hogy kinek a számlájára megy, mire költik az összeget, igazából senki nem tudja, fotókat a megsegített családokról, vagy a vásárolt hűtőszekrényről, bojlerről, vagy bármiről, amiért segítséget kérnek , egyetlen egy esetben sem találtam. Az Újrakezdés nyilvános oldala. Nyilvános, tehát bárki rákereshet. Csak a titkos csoportban lévő titkos tagoknak gyűjtenek és annyira titkos, hogy - mint már emlitettem - a csoporthoz, csak a nyilvános oldalon találtam útmutatót, de ezt mindenki megtalálja az oldal leírásban. De ha nem, egy kis segítség:
......Mi az, amit hiányoltam a csoportokból? 
Először is egy ilyen csoport vezetéséhez, koordinálásához megfelelő szakemberekre lenne szükség. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy ez egy olyan érzékeny és teljes figyelmet, tudást érintő terület, ahol hatalmas károkat lehet okozni. Nem szándékosan, hanem a tudatlanságból fakadóan. Fel kellene ismerni, hogy az ilyen jellegű csoportok NEM HOBBI TEVÉKENYSÉG. Itt nem lehet " csak beugrom pár pillanatra " szétnézni, beköszönni.Elvileg ezek a csoportok azért jöttek létre, hogy a tagok segítség egymást. Akik bajban vannak, tudjanak kitől közvetlen segítséget kérni. A cikk írásakor leírtam, hogy mi hiányzik ezekből a csoportokból, azonban egy olyan mondatot kaptam egy általam nagyra becsült embertől, hogy az egész reszt kivettem az írásomból. Nem adok tippeket, mert - igazat adva gondolkodó társamnak- rá kellett jönnöm, hogy ezek a csoportok két okból alakultak. Önző célokra, vagy/ és akik itt vannak , azok igazából nem akarnak változtatni, csak megnyugtatóbb látni és kibeszélni, hogy másnak is rossz. Aki változtatni akár, kilépni, azok nem ebben a csoportban keresnek megoldást. 
Az egész áldozatvédelmi rendszernek alapjaiban lenne szükség változásra. Véleményem szerint nemcsak az intézményi árulás, hanem az áldozatvédelmi árulás is jelen van a mai magyar társadalomban.
Évtizedekkel le van maradva a német, vagy az osztrák áldozatvédelmi rendszertől. Mire lenne szükség? 1. Egy pszichológiailag is jól képzett, a családon belüli erőszakra specializálódott nyomozói gárdára. Akik felkészülten, a témához megfelelő érzékenységgel folytatják a nyomozást.
2. Pszichológiai vizsgálat mindkét fél ( bántalmazott és bántalmazó) részére. Terápia, kiemelt figyelemmel a gyerekekre, hiszen ők is átélik a traumát akkor is, ha " csak " szemlélői a bántalmazásnak. Terápia, kísérő " figyelem" a trauma feldolgozása utáni időszak megfigyelése, szükség esetén további pszichológusi segítség az áldozatoknak.
3. Bántalmazó pszichológiai vizsgálata, terápia és/ vagy szankció.
4. Bántalmazó kiemelése/ távolságtartása szigorúbb szankciókkal.
5. Az oktatásban dolgozók ( pedagógusok, óvónők) szakszerű felkészítése a bántalmazott gyermekek felismeréséhez.
6. Az áldozatvédelmi egyesületek, alapítványok létrehozásánál szigorúbb szabályok bevezetése. Pl: csak megfelelő szakmai képesítéssel rendelkező szakemberek alapíthatnak Áldozatvédelemmel kapcsolatos alapítványt, egyesületet, minden alapító tagra értendő. Pszichológiai vizsgálat az alkalmasságra minden alapító tag esetében.
7. Több és szélesebb spektrumú gyermekpszichológus.
8. Hatékony segítség az új élet felépítésében, rehabilitáció, beillesztés az új környezetbe.
9. A különböző intézmények, rendőrség, bíróság, gyamhivatal, oktatási intézmények, segítő szervezetek összehangolása, átfogó, kooperatív program, rendszeres -amíg szükséges - esetkísérés.
10. Prevenció. MINDENKINEK!Ahol a legfontosabb elem a saját önértékelésünk, a saját helyünk az értékrendünkben, a határok kijelölése ( mi az, ami számomra elfogadott és mi az, ami már nem) és annak következetes megtartása. Egy egészséges, kiegyensúlyozott énkép kialakítása, megélése.
Befejezésképpen, egy pár személyes gondolat a Borsod 24.hu -ban elhangozott riporthoz. ... Nem állt szándékomban Orosz Bernadettnek főszerepet szánni ebben a vélemény cikkben. Azonban az áldozatvédelem témáját alaposan áttanulmányozva, rá kellett jönnöm, hogy a témakör és az ő szerepe olyan szorosan összefonódik, hogy lehetetlen különválasztan. Neki köszönhetem, hogy több ezer társammal együtt bárkire rásüthetem a nárcisztikus, vagy pszichopata jelzőt, vagy az áldozathibáztató bélyeget, miközben világgá kürtölöm empatikus mivoltomat. Hiszen a vele készült interjúkban és riportokban villantotta meg mérhetetlen tudását a nárcisztikus személyiségzavarról, amit aztán a mesterkurzusán végzett kommentelői meg is erősítettek. Így eshetett meg az, hogy Magyarország rendelkezik a világ legtöbb profi pszichológusával. És Magyarország az egyetlen olyan ország, ahol egyszerre van jelen az Intézményi Árulás ( az ő példáján keresztül) és az Áldozatvédelmi Árulás ( szintén az ő példáján keresztül).Köszönöm neki és a Borsod 24.hu -nak ezt a nagyszerű riportot, mert ebben számomra minden benne van, amit feltárni igyekeztem ezzel a cikkel. Lássunk neki :.......
" Igazán a barátaim úgy ismernek engem, illetve azt mondják, ami velem történt, az az én személyiségemből adódóan az vezetett, hogy túl kedves vagyok az emberekkel. Nagyon segítőkész és nagyon alárendelem magam másoknak, illetve mások problémájának. " 
És itt rögtön álljunk is meg.
Az első : " illetve azt mondják " ,2. Szerelemcsütörtök : Orosz Bernadett elmondja a valóságot a bántalmazásáról (2020. Március 11.) Riporter: "Hogy is ismerkedtetek össze? " Válasz " Hát igazán egy társkeresőn, barátnőm javaslatára. " 3. " Válasz , igaz mások unszolására..." 2021.01.17. Orosz Bernadett poszt)
Miért emeltem ki? Mert számomra üzenete van. Mindig, minden mások miatt kellett csinálni, illetve mások állítják. Egyfajta hárítás a felelősségnek. ( csak zárójelben jegyzem meg, ez egy személyiségjegye a nárcinak). 
Egyben értelmezve, ami vele történt az a kedvessége, a segítőkészsége és az alá -fölé rendelt viszony, illetve mások problémáinak előtérbe helyezése volt az oka. ... értem...
" 2019. November 9.-en egy védett katonai objektumban a volt barátom által brutális támadás ért. " 
Ha valaki ilyen katonai objektumra gondol........Téved... Mert a valóságban így néz ki a bujáki honvédüdülő...
.....
Azért tartom fontosnak tisztázni ezt kis szó tévesztést, - gondolom véletlen volt - mert a nézőben ( bennem is ) azt sugallja, hogy egy katonák által őrzött fegyveres intézményben, az ott szolgálatot teljesítők között történt a bántalmazás... és ez számomra a fegyveres testület közönyét és az intézményi árulást sugallná, . Azért , hogy tisztáztuk a helyszínt, bízom benne, hogy nem kerültem be az áldozathibáztatók táborába.
Csak csendben kérdezem meg, miért van szükség elferdíteni ezt a tényt? ( és csak csendben jegyzem meg , a vetítés, vagy színezés, hogy nem ragaszkodik a szigorú tényekhez, szintén egy nárcisztikus jellemvonás)" Azt, hogy mi váltotta ki belőle, igazán az elvesztésem, az elutasításom. Én oda már barátként kísértem el és ő nem tudta elfogadni tőlem az elutasítást, azt, hogy nem szeretnék vele lenni. Én felajánlottam neki többször, amikor elutasítottam, hogy a barátja az leszek. Merthogy nem akartam magamnak egy ellenséget, illetve a pozíciója által egy olyan kapcsolatrendszerrel rendelkezik Miskolcon és a környéken, hogy az első két bántalmazás, ami 2019 augusztus 9.-én ért, tehát ott folyamatosan fenyegetett és közben egyébként zaklatott, hogy ezt ne merjem megtenni, mert én járok pórul, vagy rosszabbul. Nem tudják az emberek elképzelni, hogy ennek a súlyos rendszerszintű jelenségnek, hogy öööö mi a.... tehát az a lényege igazán, egy bántalmazó ő egy birtoktárgynak tekint és úgy gondolja, hogy az ő joga arra vonatkozóan, hogy velem legyen, erősebb, mint az én jogom arra vonatkozóan, hogy nem akarok vele lenni. És hogyha valaki egy magas pozíciót tölt be, mint az ellenem elkövető, abban az esetben nagyon nehéz megszabadulni, szinte lehetetlen. "
Próbáljunk meg ebből a kesze-kusza gondolatmenetből pár értelmes információt összerakni. Számomra ez volt érthető....valaki szakít a párjával, azonban többször felajánlja a barátságát és azt, hogy elkíséri barátként, annak tudatában, hogy előtte kétszer bántalmazta és félt tőle. Értem. A súlyos rendszerszintű jelenség pedig egy bántalmazó birtoktárgynak tekinti Orosz Bernadettet és az ő joga erősebb arra vonatkozóan, hogy a riportalannyal legyen, mint az a joga Bernadettnek , hogy nem akar vele lenni... aha, ezt is értem. Véleményem szerint ez nem súlyos rendszerszintű jelenség. NEM EZ a súlyos rendszerszintű jelenség. Hanem az áldozatvédelem a mai formájában.
Szokásos zárójel ( A saját szerepünk kiemelése és fontosságának jelzése is nárci vonás)" Igazán már, tehát amikor az ember felismeri ezt a jelenséget, próbáljon menekülni. Én is ezt az utat próbáltam választani, de ugye itt vannak a gyermekeim és öööö az ellenem elkövető őket is zaklatta és a rendőrhatóság egyébként nem az első eset, hogy nem védett meg. Sajnos nem az első nárcisztikus exem , valamiért bevonzottam eddig ezeket a személyeket, jó áldozat típus vagyok, mondják. "
Az első mondatával abszolút egyetértek! Hogy hogy kell érteni, hogy ezt az utat választotta, de ugye itt vannak a gyerekei.... nos többszöri nekifutásra sem tudtam megfejteni. Hogy a rendőrhatóságnál nem ez az első eset, hogy nem védte meg , egészítsük ki azzal, hogy Orosz Bernadett NEM tett feljelentést az első két bántalmazásnál, amit több riportban is említett. Jakupcsek plusz pl. Ezt azért fontos kiemelni, mert megint csak azt a fránya gondolatot sugallja, hogy az illetékes hatóság nem foglalkozott vele kellőképpen és megint csak felmerül a gyanú a hatóságok hanyagságára... Tehát ezeket az előző kapcsolataihoz érdemes csatolni.Ezekhez:...................
" Sajnos nem az első nárcisztikus exem, valamiért bevonzottam ezeket a személyeket, jó áldozat típus vagyok, mondják. "
Megint más mondja... Én ezen a kijelentésen nem tudok csak úgy átsuhanni . Ez sokkal mélyebb, mint egy mondattal elintézni.
Számomra elgondolkodtató, hogy egy nő, anya, miért kerül újra - és újra ugyanabba a szituációba? Miért teszi ki újra és újra a gyerekeit veszélynek (lelkileg, mentálisan, testileg ) azzal, hogy egyik bántalmazó kapcsolatból a másikba kerül? Ez kinek a hibája? Miért kell mindig az áldozatszerep ruhájába bújni? Mit nem tud megtanulni Orosz Bernadett? Mert ettől a kijelentésétől nekem nem az ő sajnálata jutott eszembe. Hanem a gyerekeké. Kaptak - kapnak folyamatos pszichológusi segítséget, járnak-e terápiára az anyukával együtt?? Hiszen folyamatosan traumatizálva van az egész család. Hiszen, ahogy a cikkben is olvasható, ez több más platformon is elhangzik. Mit jelent, "jó áldozat típus vagyok"? ( egyébként a nárcisztikus személyiségzavarral küzdő emberek is mindig áldozatnak állítják be magukat.)
" Augusztus 9 és november 9.-e között folyamatosan zaklatott a munkahelyemen, idejött az ingatlanhoz, a lányomat a munkahelyén és miközben ugye nem mertem rendőrhatósághoz fordulni, hiszen láthatják az emberek, hogy már több, mint másfél éve milyen kitartóan küzdök és még most sincs büntetőper szakaszban a a a az ugye amit velem tett, a öööö igazán még nincs szankcionálva, szabadlábon van, akkor az emberek szerint, mit értem volna el az első két esetben, ahol annyira látható nyoma nem volt, csak az arclenyomat, vagy a tenyerlenyomata az arcomon, illetve a bal fülem volt szétszakadva, ez nem lett volna elegendő ahhoz. Illetve nagyon sokszor halljuk azt, hogy vér kell, hogy folyjon ahhoz, hogy a hatóság lépjen..." 
Köztudott, mert Bernadett közkinccsé tette a történetét, hogy augusztus 9.-én történt a második bántalmazás, amikor is a gyanúsított visszaadta a lakáskulcsot. Ezután 3 hónapon keresztül folyamatosan zaklatta, nemcsak őt, hanem a gyerekeit is. Az, hogy miért gondolja, hogy egy szétszakadt fül és a gyerekek zaklatása retorzió nélkül maradt volna a rendőrhatóság részéről, azt sejtem. ( intézményi árulás) De az, hogy az emberek szerint sem ért volna el semmit a feljelentéssel - megint más gondolja, mondja - ezért nem cselekedett ő és egyben igazolja a jövőben bekövetkező időszakkal.... hát ez nekem kicsit zavaros gondolatmenet. Ha valaki nem veszi - értékeli komolyan a saját létét, életét, isten uccse , az ő dolga, azonban egy anya elsődleges életfeladata a gyermekei jólléte. Igen, jóllét. Szeretet, biztonság, harmónia. Ez a gondolatsor vélemény szerint arra jó, hogy árnyaltan rámutasson aź intézményi árulásra. Hiszen, ha valaki még nem vette volna észre a finom, becsusszantott utalásokat erre, most szólok.2019 október 25.-én olyan szintre ment a zaklatásomban, hogy én az Otthon Centrum irodájában ügyeltem és a lányom nagyon sokszor hívott.. illetve az ellenem elkövető is, nem tudtam, hogy miért. Visszahívtam a lányomat és mondta, hogy itt van a nappalinkban, bejött az ellenem elkövető és azt mondta, hogy én, mi együtt megyünk valahová. És mondtam a lányomnak, hogy dehogy, mi nem beszéltünk meg semmi ilyet és az 5 éves Kincső lányom előtt, illetve a Tibor fiam előtt, illetve a Dominika előtt kivette a konyhakést a fiókból és azzal fenyegetőzött, hogy felvágja az ereit, ha én nem vagyok hajlandó beszélni vele. Öööö... ezt követően elhagyta az ingatlant, engem körözött a városban és a Fábián kapu rendőrség előtt voltam hajlandó beszélni vele, mert máskülönben idejött volna és féltem attól, hogy nyilván már kétszer bántalmazott, hogy harmadszor is fog. És én ott egyébként határozottan megmondtam neki a véleményem öööö.. és ott alázatot és szeretetet mutatott, illetve megbánást. Tehát egy 180 fokos fordulatot vett a személyisége és ... még akkor nem volt tapasztalatom a deviens személyiségekkel szemben. Ugye ez a nárcisztikus jelenség, mert nem mondhatjuk azt, hogy valaki egészséges személyiséggel bír, abban az esetben, ha ezt megteszi és öööö megígértem neki, illetve amit korábban megígértem neki, hogy elkísérem a öööö a katonai főiskolai osztálytalálkozóra ugye, csakhogy békén hagyjon, ne zaklasson öööö tehát fejet hajtottam az akarata előtt és úgy gondoltam, hogy ezzel, talán ha ezt megteszem neki, majd mentesülök tőle a továbbiakban, mert hogy betartottam az ígéretemet"
Hűűű!!! Ledöbbentem! Kérem itt olyan mentális - pszichés zavarok vannak mindkettő félnél, ami - meglátásom szerint - mindenképp kezelést igényel! Először is: " olyan szintre ment a zaklatásomban " ... Én nem Orosz Bernadettet tenném az első helyre, hanem a gyerekeket! Abban a pillanatban, amikor a gyerekeim veszélyben vannak, hívom a rendőrséget, bepattanok az autómba és folyamatos telefonálás mellett húzok haza. Nekem ne mondja senki, hogy ha egy anya bejelenti a rendőrségen, hogy a gyerekei egy kést tartó emberrel tartozódik egy légtérben akinek semmi keresnivalója nincs ott, akkor azt nem veszik komolyan és nem mennek ki a helyszínre! Ennyire nem alávaló a magyar rendőrség.
".... és a Fábian kapu rendőrség előtt voltam hajlandó beszélni vele, mert máskülönben idejött volna és féltem attól, hogy nyilván már kétszer bántalmazott, hogy harmadszorra is fog.." 
... értem.... Azaz mégsem. Hogy a gyerekek egyedül voltak otthon a gyanúsítottal... Nem baj... Nem kell csinálni semmit... de, ha személy szerint Orosz Bernadett érzi magát veszélyben, akkor gondoskodik arról, hogy biztonságos helyen találkozzon azzal, akitől retteg, aki még röviddel azelőtt kést tartott a kezében a gyerekei előtt. Ez aztán az önzetlen anyai szív!
És nem, ez nem áldozathibáztatás, nem arra utal, hogy Orosz Bernadett megérdemelte azt, ami vele történt. Senki (!) Nem érdemli meg! Azonban komolyan aggodalomra ad okot számomra azzal, ahogy láthatólag nem érzi - érti (?), hogy egy felelősségteljes anya mindig kétszer gondolkozik. Először a gyerekeiért és másodszor önmagáért. Ha ezt a mondatomat elemezni kell, akkor viszont nagy problémák vannak a fejekben. ... De menjünk tovább... 
".... és én ott egyébként határozottan megmondtam neki a véleményem" 
Ugyan miről? Hogy a kés az nem játék? Hogy zéró tolerancia, ha valaki veszélyezteti, vagy akárcsak félelem érzetet kelt a gyerekeiben?! 
... erre jön a következő, számomra sokkoló gondolatsor ... " ... és ott alázatot és szeretetet mutatott, illetve megbánást. Tehát 180 fokos fordulatot vett a személyisége " 
... a gyerekek védelme szempontjából nem mindegy, mit mutatott??? Nekem folyamatosan motoszkál több kérdés a fejemben. Hogy vajon Orosz Bernadett érzelmileg instabil? Hogy van-e az értékrendjében fontossági sorrend? Empátia a gyerekei iránt? Felelősségtudat, Vagy valami hasonló? ...
"Még akkor nem volt tapasztalatom a deviens személyiségekkel szemben. Ugye ez is nárcisztikus jelenség, , mert nem mondhatjuk azt, hogy valaki egészséges személyiséggel bír, abban az esetben, ha ezt megteszi " 
Csak egy rövid mondat. Dehogynem volt tapasztalata.https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/felholtra-vert-orosz-bernadett-korabbi-parjai-zaklattak-es-vertek-a-lanyat-sot-ot-meg/b5z3wqw
Nemrég elemeztük ki. És egy javítás: deviens helyett deviáns ( de ezt a kis bakit elnézzük)
Miért nyilatkozik valaki így? Milyen személyiségű ember az, aki első helyre rakja saját magát anyaként és mindenki más, csak utána következik? Milyen személyiséggel rendelkezik az az ember, akiben nincs empátia a gyerekei iránt? 
A választ számomra Orosz Bernadett adja meg. " Ugye ez nárcisztikus jelenség, mert nem mondhatjuk azt, hogy valaki egészséges személyiséggel bír, abban az esetben, ha ezt megteszi. "... és ezek után, hogy ennyi borzalom érte az egész családot egy nap alatt, megígéri és ígéretét betartva el is kíséri a zaklatóját a találkozóra. ... értem...Orosz Bernadett, mint tudjuk, elkísérte a gyanúsítottat Bujákra. " .... és négy órakor jött fel, amikor, vagy négy óra előtt pár perccel, mondta, hogy lesz egy ilyen megemlékezés öööö a akik már nem élnek osztálytársai, illetve akik nem tudtak részt venni. És öööö jobbnak tartottam, ahogy ezt ő közvetítette az irányomban, hogy ha erre én lemegyek és megjelenek és képviselem őt, hiszen azért mentem öööö oda ...öööö megtörtént ez a megemlékezés és a végén kifejezetten kérték őt, hogy mondjon pár szót a magánéletéről. Ami őt frusztrálta. Egyébként ezt a 11 percet én fel is vettem úgy, hogy én mellette ültem .. öööö úgyhogy ez megvan videófelvételen .... úgy beszélt dolgokról, de rólam úgy nem nagyon akart nyilatkozni és kérték, hogy rólam szeretnének hallani és azt mondta, hogy egy éve nagyon szeretem ezt a nőt és öööö igazán így rövidre is zárta.... "
Ezt a részt már annyiszor láttuk egy év alatt az összes csatornán, hogy csak egyetlen új részt emelek ki, amit még eddig, ebben a változatban (pedig van bőven) , még nem hallottam. 
" de rólam úgy nem nagyon akart nyilatkozni és kérték, hogy rólam szeretnének hallani és azt mondta, hogy egy éve nagyon szeretem ezt a nőt és öööö igazán így rövidre is zárta. " 
... ezzel ellentétben a Szerelemcsütörtök Youtube 2020. (Március 11. ) műsorában két pontban is ellentmond Orosz Bernadett saját magának. 34. Perctől) Az egyik, az előbbi részhez csatolva, hogy Bujákra az ígérete mellett a párkapcsolat újrakezdésének reménye miatt is kísérte el. A másik " ... bemutatott, mint a menyasszonyát " egy kérdésem van csak: Melyik Orosz Bernadett hazudik? 
Már nem ismétlem önmagam, hogy az események kiszínezése, a saját személyük fontosságának hangoztatása szintén egy nárcisztikus vonás.
A történetet ismeri mindenki, hogy pontosan mi és hogyan zajlott le ebben az időben. Nekem egyetlen dolog okoz mindig fejtörést, amikor ehhez a részhez ér Orosz Bernadett a történet felidézésében: " ... és ezt követően ő felajánlotta ( katonatárs ), hogy nekik van egy külön szoba öööö, hogy én ott aludhatok. És ahogy mentünk be, én annyit mondtam neki, hogy öööö aludjon ő abban a szobában, hiszen ő bántalmazott engem ... és mondtam, hogy én magamra zárom a szobaajtót. Én felmentem, kettőre magamra zártam a szobaajtót." 
Nem tudok szó nélkül elmenni a számomra érthetetlen gondolkodás mellett. Már ott is bántalmazta a gyanúsított és elutasítja a segítséget?! Ez tényleg, csak nekem utal pszichés problémákra, vagy a Nane, Patent pszichológusainak is?? Nem volt elég intő jel? Vagy valakinek ennyire beszűkült a tudata, hogy nincs veszélyérzete?
.... ugye amióta , 2019 november 11.-én amikor az halálfélelemből az életemért posztoltam és elindult ez a lavina és rengeteg sorstárs megkeresett és ugye azt követően már mások igazságáért is küzdök és kiállok, hiszen saját példámból tudom és abszolút tudok azonosulni a sorstársaimmal, hogy egy perc is milyen végtelennek tűnik együttélni egy bántalmazóval. És hogyha a nőket nem is nézik ugye az ártatlan, védtelen, önálló jogállással nem rendelkező gyermekek ők is szenvedő alanyai ennek. És kellene, hogyha már a nőket nem nézik, hogy legalább a gyermekek érdekében tegyenek olyan változásokat, ami igenis segít nekünk abban, hogy érvényesítsük a jogainkat. "
Egyetlen gondolatot szeretnék említeni ebből: " ... Ugye az ártatlan, védtelen, önálló jogállással nem rendelkező gyermekek ők gyermekek ők is szenvedő alanyai ennek..... legalább a gyermekek érdekében tegyenek olyan változásokat, ami igenis segít nekünk abban, hogy érvényesítsük a jogainkat. " 
Csak magamtól kérdezem: - miért kellettek ehhez a sorstársak és gyermekeik? Nem a sajátunk a legelső és legfontosabb? A több bántalmazó kapcsolat után, amíg Orosz Bernadett eljutott Bujákig, nem volt elég intő példa a saját életéből?
" Mert ugye azt tapasztalják sokan mások az én példámon keresztül, hogy Magyarországon a bántalmazott nőket és gyermekeket senki nem védi meg. " 
Ez így, ebben a kijelentésben egyáltalán nem igaz. Igenis túlnyomó többségben vannak azok az esetek, ami a bántalmazott nők és gyermekek számára megnyugtató befejezést eredményezett. Csak gondoljunk arra az Orsolyára, aki szintén kiposztolta a bántalmazását a Facebookra, akit Orosz Bernadett látott el tanácsokkal. Meglátásom szerint Orosz Bernadett esete egyedi és olyan szintű propagandává nőtte ki magát, ahol profi stáb állt össze ennek érdekében.
Mindjárt kifejtem, hogy miért gondolom... Isztambuli egyezmény..."Azonban ezzel egyenértékű irányelvet, hogy miért nem dolgoznak ki egy erőszak koordinátor kijelölésével, egyszerűen nem értjük. Merthogy Varga Judit ugye igazságügyminiszter asszony mondta, hogy a hazai jog az nagyon erős és megvéd minket. Hát a saját példámon tudom szemléltetni, hogy nem, abszolút nem. Hiszen amikor én megmenekültem a bántalmazóm elől, amikor tettenérés történt, én bennem még mindig azaz érzés van, hogy egyszerűen nem hiszem el, hogy sikerült. Tehát akkor is én elbújtam egyébként az egyik mosdóban, mert hiába már tetten érték és ott volt három katonatársa és egyikük párja, én nem hittem el akkor sem, hogy még tudnak tőle védeni. És a perek során, hiába van a távoltartási végzés ellene, arra kényszerít a hatóság, hogy vele egy légtérben tartozódjam ." 
Számomra érdekes megnyilvánulás. Ugyanis egészen a legutolsó bírósági tárgyalásig ( ahol a bíróság elfogadta azt az indítványt, hogy az elmúlt 10 évben történt összes plasztikai beavatkozást vizsgálják és arra vonatkozóan, hogy a médiában vérprofin beharangozott sorozatos műtétek összefüggésbe hozhatóak - e a bántalmazással, amit a következő tárgyaláson kellett volna tárgyalni ) Orosz Bernadettnek ez nem okozott gondot. Sehol(!) a médiában erre utaló nyilatkozatot nem tett előtte. Pedig akkor is egy légtérben voltak... De választ kaptunk, hogy arra a bizonyos tárgyalásra miért nem ment el. .. a profi háttérstábnak köszönhetően. Ráadásul megint rá lehet fogni az intézményi árulásra, vagy a joghézagra.. zseniális!
Hát, ez már csak így van az egész világon! A perek folyamán egy légtérben vannak. Mert ez egy BÍRÓSÁG! Teremőrökkel, rendőrökkel, fegyveres biztonsági szolgálattal. Mégis, hogy kellene csinálni, hogy Orosz Bernadett számára megfelelő legyen? Egy ketrecben a gyanúsított, szögesdróttal, benne árammal megnyugtatná? Kötve hiszem. 
Egy kérdés motoszkál bennem. 16 hónap telt el Buják óta. Ezalatt az idő alatt Bernadett egyetlen egyszer sem (!) nyilatkozta, hogy a gyanúsított részéről a legkisebb atrocitás pl: üzenet, telefonhívás stb. érte volna. Legyünk őszinték, pedig mindent elkövetett ennek érdekében a nyilatkozataival, posztjaival. ( létezik egy ilyen kifejezés, hogy passzív- agresszív, csak súgok ). Ha lett volna, szalagcímen hozza le az összes sajtó, ezzel lett volna tele mindegyik híradó. Sőt, hiányolta, hogy a gyanúsított NEM kért bocsánatot sem. Most akkor mi van? Ha van rajta sapka az a baj, ha nincs, akkor az. Még egy, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni. Erre az egy mondatra visszatérek:
" Mert ugye azt tapasztalják sokan mások az én példámon keresztül, hogy Magyarországon a bántalmazott nőket és gyermekeket senki nem védi meg. " 
Egy esetet tudok, amikor nem. A gyanúsított fiát, akit annyi bántalmazás ért verbálisan és lelkileg, annyi fenyegetés, hogy a biztonsága érdekében másik városba, másik iskolába került. Ezért a gyűlöletkeltésért , gyermek bántalmazásért ki a felelős?! Mit válaszolna Orosz Bernadett? Járulékos veszteség a Közügy érdekében?
Menjünk tovább a profi áldozatvédelmi okfejtésben. 
" Azt, hogy létesítettek plusz kettő tudomásom szerint áldozatsegítő központot, ez annyit ér, mint halottnak a csók. Itt nem csak az erőszak áldozatainak az érdekeit képviselik és fő probléma, ezt nagyon sok hozzámforduló sorstárstól tudom, hogy tízből tíz ember nem kap áldozati igazolást az adott hatóságtól. Akkor hogyan tudnának eljutni ezekbe az áldozatsegítő központokba? És egyébként ez az első forduló, ami nem tudjuk, hogy igazán miért történik, van sejtésünk, de nyilván ezt nem mondjuk, de szerintem ezt szinte minden embernek egyértelmű az, hogy miert nem kapják meg ezeket az áldozati igazolásokat, amivel ingyenes lelki , jogi és pénzügyi segítségnyújtásban részesülhetnének. Senki nem a saját maga ellensége, ugye ez minden sértettnek jár, nem csak az erőszak áldozatainak. Simán ugye utána lehetne nézni és ellenőrizni, hogy hány ilyen igazolás lett kiállítva és hány ember vette igénybe. Mert akik eddig hozzám fordultak, csak tőlem értesültek egytől-egyig . Egy ember nem volt, aki tudott erről. Én is egyébként, csak a médiának köszönhetően értesültem erről az igazolásról, amikor két miskolci hatósági személy megjelent személyesen és tájékoztatott erről. Aztán megkerestem a pásztói nyomozó, amikor felvette a jegyzőkönyvet a tragédia éjszaka, ugye éjszakáján és ott tartalmazta, hogy ott engem erről tájékoztatott, viszont az áldozati igazolást nem kérem. És ezt tartalmazza a sorstársaim jegyzőkönyve is. ..... ha lennének hatékony jogszabályok, akkor megszűnne ez a jelenség és vagy legalábbis jelentős mértékben csökkenne.... és a hatóságok szemében ugye mi áldozatok, akik jelezzük ezt a problémát, úgymond a társadalom perifériájára szorult férgekként tekintenek ránk, komolyan mondom szó szerint saját bőrömön tapasztalom. Hogy mi vagyunk a rosszak, mert felszínre hozzuk ezt a problémát és ezerszázalékig biztos vagyok, hogy ami történt velem, hogy nagyon örültek volna annak, hogy ha én is néma tanúvá válok és nem küzdök az igazságért."
Létrejött két áldozatvédelmi központ, - igaz állami - és rögtön le lett értékelve. Semmi nem jó. Ha nincs, az nem jó, ha van, az sem jó. Szerény véleményem szerint, jobb, mint a mai napig csak a fantomként "működő" Béke Központ. Hát láss csodát ennek a két központnak működik a honlapja! Van információ, tájékoztatás, telefonszám. Igen, ez annyit ér, mint halottnak a csók, elhiszem, ha Orosz Bernadett mondja... ő tudja, ő a szakértő. Egyben legalábbis biztosan, az áldozati igazolás tájékoztatásában. Na, csak erről az egy áldozatos munkájáról hallottam, de azt az összes platformon. Valóban reformokra van szükség, azonban ezt a cikkemben egyszer már leírtam.... és nyíltan, megint csak a hatóságok felelőtlen munkája kerül Bernadett górcsöve alá. Hiszen erről szól a kampány videó ( ez is, van több)... "... úgymond a társadalom perifériájára szorult férgekként tekintenek ránk..." Hát ezek súlyos szavak... Én azt gondolom, hogy ezt Orosz Bernadetten kívül senki nem gondolja így... " Az vagy, amit gondolsz magadról " , ezt a pszichológiában és az önfejlesztésben jártas szakemberek meg is erősítik, ebben biztos vagyok. Ajánlom ehhez Brian Tracy több anyagát. Ha Orosz Bernadett ezt gondolja magáról, ám legyen, nem zavarom össze a felépített énképét. ... és már megint ez az áldozati szerep " néma tanúvá válok és nem küzdök az igazságért " .. mintha egy nárcisztikus hallanék.
Jöjjön a kedvenc témám: 
" Több sorstársammal együtt, megalapítottam tavaly a Béke Központ, az erőszakmentes életért egyesületet, bántalmazottak érdekképviseleti egyesületét és tavaly decemberben ez bejegyzésre is került. Azóta próbálunk ezen keresztül ugye is segíteni, viszont köztudott, hogy a kormány a civilszervezeteknek járó támogatást elutasította. Ezzel ugye, mi is jelentős hátrányt szenvedünk, hiszen magának a civilszervezetnek ugye önmagában nincs pénze. Hát először is ugye tudjuk, hogy ez a gazdasági függésben tartás ez szintén egy súlyos jelenség a bántalmazók részéről, öööö legyen fontos az életük, vannak védett házak, ahol öööö öööö nem egy megfelelő opció, hiszen miért a bántalmazott nőt és a gyermekeket emelik ki a környezetből, miért nem az elkövetőt izolálják, ez nem megfelelő. De addig, míg nincs változás ezen a téren, addig is legyen fontos az életük. Még mindig jobb egy új életet kezdeni, amiben azért egyre többen tudnak segíteni, még akkor is, ha nulláról. Én is anno a nulláról kezdtem az életemet és egyedülálló anyukaként ugye több gyermekkel, mert hogy ha életben akarnak maradni és a gyermekeiknek egy jobb jövőt szeretnének , megóvni őket a bántalmazójuktól, egyszerűen nincs más esélyük arra, hogy ezt megtegyék . És egyébként minden nőnek üzenem és különösen a fiataloknak azt, hogy mindig próbáljanak függetlenek maradni, tehát anyagilag függetlennek maradni mindig bárkitől és ami fontos, hogy legyen fedél a fejük fölött, legyen mit enniük és ami nagyon fontos még, ezt igazán a bántalmazóknak üzenném, hogy senkit és semmit ne szeressenek meg annyira, hogy ne tudjanak elengedni . Nyilván ez egy birtoklási vágy a részükről, de ez egy hamis illúzió is egyben. Ezen kellene változtatni nagyon sok mindenkinek. "
Béke Központ: Megint egyetlen mondat. Igaz, a semmiről ennyi is bőven elég. " ... és tavaly decemberben ez bejegyzésre is került. Azóta próbálunk ezen keresztül ugye is segíteni..." 
Na itt álljunk meg egy szóra!.....
Ezen keresztül???
Vagy hogy? Telepátia útján??? Vagy írjak privát üzenetet Facebookon?? Ez aztán a számomra nívós egyesület! Köszönöm a Béke Központnak, Orosz Bernadettnek és az alapítótagoknak az információt, vagyis javítok, dezinformációt. 
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3503063773093577&id=100001699650819Emlékszünk még erre a bejegyzésre ugye?.....
És az egyetlen információra, ami konkrétan még van adva? A Béke Központ bankszámlaszámára? 
Vajon mit szólna ehhez Katarina Barley? ... Hogy ki ő? Mutatom................
Német politikus, jelenleg az Európai Parlament alelnöke, volt német családügyi miniszter, majd igazságügyi miniszter.
Szóval mit szólna " Európa legbátrabb nőjének " egyesületéhez? Nagy valószínűséggel és ismerve a német és az osztrák politikai tisztaságot, azonnal vizsgálatot rendelne el a Béke Központ ellen.
Személyes tapasztalatom van, hogy működik egy német, vagy osztrák alapítvány ( Caritas )
Először is, ha támogató valaki, kap egy kártyát, névre szóló. Rajta van az összes információ a Caritasról. Minden hónapban küldenek egy levelet, amiben részletesen feltüntetik, hogy mennyi összeget és mire költöttek. Tételesen felsorolva. Az eredmények dokumentálva, a következő célok részletesen leírva. Bármilyen kérdéssel, kéréssel élhetek és bizonyos tanfolyamok pl: elsősegélynyújtó ingyenes elvégezhetek. Éves beszámolók is vannak, rendezvény keretén belül ( Lockdown miatt most nem) . De! Minden egyes Euró nyomon követhető! Csak(!) megfelelő képesítéssel, az adott területre megfelelően lehet valaki alapító tag. Önkéntesként nem kötelező. Önkéntes- azt jelenti, hogy a munkájáért nem kap fizetést. Érthető ugye?
Ha most meglátná Katarina Barley az összes Béke Központról említést tevő híreket és rákeresne a honlapra, ahol meglátja a nagy semmit, hozzátéve az adományozásra felhívó posztot és a benne lévő bankszámlaszámot, vajon mit tenne? .. Minimum a szívéhez kapna, utána pedig a telefonhoz, mert együttérzés ide, vagy oda, a bántalmazottak és az adományozók érdekében azonnali vizsgálatot rendelne el.
Mit is írnak a nárcisztikus személyiségzavar diagnosztikai kritériumairól? " 1. Nagyzoló elképzelés saját fontosságával kapcsolatban. Pl. saját tehetségét és eredményeit eltúlozza, megfelelő teljesítmény nélkül elvárja, hogy felsőbbrendűnek és kiválóbbnak ismerjék el.2. Folyamatosan határtalan sikerről, hatalomról éleselméjűségről , szépségről, vagy ideális szerelemről fantáziál. ( az utolsó kettő példát nem vettem figyelembe) 3. Különlegesnek és egyedinek tartja magát, akit csak más különlegesen fontos, magas státuszú emberek ( vagy intézmények) érthetnek meg és aki csak ilyen emberekkel társulhat, vagy kerülhet kapcsolatba. " Forrás: Internet, Barcs Krisztina Nane, pszichológus: A nárcisztikus személyiségzavar.
A Béke Központ után pár kesze-kusza gondolatsor, ami számomra nem igazán tűnik összeszedettnek, ezt pedig mindenki tudja, hogy muszáj kilépni egy bántalmazó kapcsolatból, ha egy harmonikus életet szeretnénk felépíteni.
" És egyébként minden nőnek üzenem és különösen a fiataloknak azt, hogy mindig próbáljanak függetlenek maradni, tehát anyagilag függetlennek maradni mindig bárkitől és ami fontos, hogy legyen fedél a fejük fölött, legyen mit enniük..." 
Köszönöm szépen! Igazán bölcs gondolat! 
A nárcisztikus elemzésnek, amit Orosz Bernadett mesterkurzusából loptam, ezzel vége. Természetesen nem kell komolyan venni (?) Szemléltetés volt, milyen könnyen lehet ítélni...Azt a sok riportot, cikket, interjút, amit az elmúlt egy évben készítettek Orosz Bernadett és az általa képviselt KÖZÜGY érdekében hosszú hetek óta elemzem. Van anyag bőven. Az, hogy a vele történteket az intézményi árulás propaganda filmjeként jelenik meg a Nane Facebook oldalán, megértem. Amit viszont nem és annyira szeretnék ezekre a kérdésekre választ kapni hozzáértő szakemberektől: 1. Mennyire lehet hiteles a vallomásaiban valaki, ha ugyanazt a történetet többféleképpen halljuk? Értem itt pl. Partizán: Interjú Orosz Bernadettel 2021.Február 6. Bernadettel, vagy Szerelemcsütörtök : Orosz Bernadett elmondja az igazságot.. 2019.március ( Youtube) 
2. Megkapta-e Bernadett és a gyerekei a mindenképp szükséges terápiát a trauma feldolgozására? Hiszen a Nane és a Patent is rendelkezik pszichológusokkal. Meglátásom szerint azonban nincs fejlődés mentálisan. ( magánvélemény)
3. Hogy készülnek fel a riporterek, újságírók Orosz Bernadettből és áldozatos munkájából, a Béke Központból, ha annak sem néznek utána, hogy hónapok óta nem működik a honlap? Nincs egy kis szégyenérzet? És ez vonatkozik nem csak a számomra hiteltelen bulvárra, de egy olyan nagyobb volumenű, mint a TV2, vagy az RTL... nem találok szavakat...
4. Ha már áldozatos munka... milyen szakmai munka eredménye a TASZ díj? Kinek mit jelent a szakmai munka?? 
5. Kinek a felelőssége a 2. gyűlöletkeltő hullám? 
6. Hol a határ a média szenzáció hajhász híradásában? Kié a felelősség, ha tragédia történik?
Megannyi kérdés, amire egyszer talán választ kapunk. 
A mai Magyarország kórképe az áldozatvédelem kapcsán lesújtó. A változás mindenképp szükséges, életmentő! Önkéntes Facebook csoportok, fantom egyesületek, kéregetésre berendezkedett nyilvános oldal és a hozzátartozó nagyon titkos csoport NEM TUD a családi erőszak áldozatain érdemben és szakmailag felkészülten segíteni. Ezen a területen, ha nincs tudás, csak ártani lehet. Ez pedig számomra Áldozatvédelmi Árulás.